DIICOT are în derulare, în Argeș, o anchetă care vizează o rețea ce obținea profituri din afacerile cu gunoi reciclabil. Dosarul vizează mai mulți oameni de afaceri, dar și funcționari implicați în activitatea de monitorizare a mediului.
Ancheta a scos la iveală un prejudiciu estimat la peste 20 de milioane lei. Zeci de funcționari ai unor instituții publice au fost convocați la audieri, fiind suspectați comiterea unor ilegalități.
DIICOT anchetează mafia gunoaielor
Ancheta procurorilor a scos la iveală o rețea care făcea afaceri cu deșeuri reciclabile prin intermediul depozitului de la Albota, din județul Argeș. DIICOT are în vedere mai mulți afaceriști locali, dar și funcționari ai Direcției Apelor Argeș și aiGărzii de Mediu. Conform unor surse judiciare, citate de Adevărul, audierile au început cu Alex Vâjan, șeful Gărzii de Mediu Argeș. El este vizat de ancheta DIICOT pentru abuz în serviciu.
Ancheta a fost demarată în urmă cu mai bine de un an, în martie 2023. Procurorii au făcut mai multe percheziții la firme și instituții publice. Au fost vizate afacerile cu deșeuri reciclabile de la groapa de gunoi de la Albota. De zece ani, mai mulți localnici, din zonă, reclamă mirosurile pestilențiale și fumul degajat din arderea gunoiului colectat.
Din primele concluzii ale anchetatorilor, din 2012, o grupare infracțională a raportat fictiv mii de tone de deșeuri reciclate. Scopul a fost acela de a încasa bani de la statul român. Prejudiciul a fot estimat la peste 20 de milioane de lei. Ancheta a stabilit că deșeurile nu erau reciclate decât pe hârtie. Gunoiul era ars, iar mirosurile emanate de groapa de gunoi se împrăștiau pe o rază de mulți kilometri.
Cu toate acestea, autoritățile au rămas surde la sesizările cetățenilor care au prezentat neregulile și au cerut intervenția instituțiilor.
Ce spun procurorii în anchetă
Procurorii DIICOT susțin că în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2022, firma Girexim Universal, administratorul depozitului de deșeuri a facturat și încasat de la operatori economici zeci de milioane lei. Compania nu a plătit, însă, și contribuția la Administrația Fondului pentru Mediu. Girexim Universal este controlată de omul de afaceri Gheorghe Văsâi, din Pitești.
Conform procurorilor, citați de Adevărul, bugetul Administrației Fondului pentru Mediu a fost prejudiciat cu peste 20 milioane lei.
Pe de altă parte, a stabilit DIICOT, reprezentanții depozitului au raportat că mii de tone de deșeuri erau reciclate. În fapt, gunoiul era depozitat în condiții neconforme și, în anumite situații incendiat. Toate acestea s-au petrecut în vreme ce comisarii Gărzii de Mediu ar fi ignorat situația. Funcționarii statului nu au consemnat, cu prilejul controalelor efectuate, dacă au fost depășiri la indicatorii privind poluarea.
Mai mult, comisarii de mediu ar fi ignorat și o sesizare, din 2022, legat de poluarea unui pârâu din zonă, Geamăna. Deși localnicii au reclamat că apa este poluată cu o substanță de culoare neagră, urât mirositoare, Garda de Mediu a susținut contrariul. Comisiarii au afirmat că nu au loc scurgeri de ape uzate neepurate de la depozitul Albota și, drept urmare, nu este vorba de poluare. Aceasta fără să analizeze probe de apă.
DIICOT a dispus analize și expertize
Experții din Institutul Geologic al României au prelevat numeroase probe de apă și de sol de pe amplasamentul depozitului de deșeuri Albota. Aceștia au făcut mai multe analize. Iar rezultatele au indicat o poluare cu azot cu caracter permanent. Expertizele și rezultatele testelor au fost ridicate și de procurorii DIICOT în probarea cazului.
Conform testelor, în februarie 2022, nivelul de azot în zonă a înregistrat o depășire severă, de zeci de ori a valorilor admise de lege.
De asemenea, au fost semnalate și alte substanțe poluante, între care azotat de amoniu. Experții citați de DIICOT au stabilit că poluarea cu azot poate fi legată de activitatea din depozitul de deșeuri. Procesele de tratare a apelor uzate (levigat) pot polua.