DIICOT și-a făcut bilanțul pe 2023. Se laudă cu capturi istorice de droguri

DIICOT și-a făcut bilanțul pe 2023. Se laudă cu capturi istorice de droguri Sursă foto: pixabay.com

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a publicat raportul de activitate pe anul precedent, în care se laudă cu capturi „istorice” de droguri, în anul în care s-a constatat că, de fapt, traficul e scăpat de sub control.

DIICOT avertizează asupra apariției Fentanylului pe piața drogurilor din România. Potrivit procurorilor, acest opioid sintetic constituie drog de mare risc, cu un  potențial letal foarte ridicat. Conform raportului de activitate pe anul precedent, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a făcut capturi semnificative de droguri în 2023.

DIICOT, semnal de alarmă legat de prezența Fentanylului pe piața drogurilor

Fentanylul este un medicament analgezic deosebit de puternic. Conform specialiștilor, acesta ar fi  de 100 de ori mai puternic ca morfina. În unele cazuri, acesta poate fi prescris în caz de dureri intense în unele forme de cancer, dureri post-operatorii sau dureri cronice rezistente la morfină.

droguri

Sursa foto: Arhiva EVZ

Dpendența față de acest analgezic se instalează rapid, iar efectele asupra sănătății sunt dezastruoase. În prezent, SUA se confruntă cu o adevărată epidemie de Fentanyl, numărul deceselor în rândul populației fiind uriaș.

Ne puteți urmări și pe Google News

Capturi mari de droguri

Procurorii D.I.I.C.O.T au instrumentate două spețe având ca obiect traficul de Fentanyl. Conform raportului, înîn ambele cazuri capturile au fost de peste  14.000 de comprimate. Acestea au fost retrase din circuitul farmaceutic.

De asemenea, în 2023, procurorii DIICOT au realizată cea mai mare captură de comprimate ecstasy din istoria structurilor antidrog din România. Concret, 231.997 comprimate au fost capturate în urma acțiunilor.

Drogurile sintetice, ce sunt consumate în special în scop recreațional și pentru creșterea anduranței la effort, provin preponderent din Olanda și pe alocuri din Belgia. Drogurile sintetice se introduc în țară prin curieri sau sunt comandate cu ajutorul piețelor de tip criptomarket și expediate prin societăți comerciale de transport rapid sau Poșta Română, spun procurorii.

DIICOT

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

DIICOT. Vânzare online a drogurilor, fenomen alarmant

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)  spun că vânzarea drogurilor prin intermediul diferitelor platforme online a luat amploare. Profitând de avantajul anonimității, numeroși traficanți își promovează marfa în online.

„Din perspectiva trendurilor, se poate estima că se vor menţine rutele clasice de transport al heroinei din Asia către Europa de Vest, cu intersectarea terestră sau maritimă, pe una din subrute, a României ca ţară de tranzit. Ruta maritimă, prin Portul Constanţa va rămâne o variantă alternativă de introducere a cocainei şi a altor tipuri de droguri (haşiş, captagon, etc.) în ţările din U.E., dar şi către state din zona arabă.”, arată DIICOT.

Potrivit procurorilor, canabisul rămâne cel mai consumat drog din Uniunea Europeană.