DIICOT cere modificări legislative cu privire la droguri

Sursa: Arhiva evz

Ultimul bilanț al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism arată foarte clar ca fenomenul drogurilor ia amploare in România și poate deveni extrem de periculos, chiar dacă predominat in țara noastră se consuma canabis, nici restul drogurilor nu sunt neglijate de romani.

Drept urmare, cei de la DIICOT, spun ca: “in ceea ce privește consumul de droguri, în afara alterării sănătății publice, deviații comportamentale generate de creșterea gradului de anxietate și dificultățile de integrare socială și de grup, ”consumatorul de droguri rămâne în cele mai multe cazuri cu un potențial ridicat de comitere de acte antisociale pentru obținerea resurselor financiare necesare achiziționării drogurilor, spectrul infracțional utilizat fiind extrem de larg, de la infracțiuni contra patrimoniului la infracțiuni de violență sau alte forme de infracționalitate, inclusiv crima organizată, acceptând uneori ca pentru a primi doza zilnică de droguri să activeze în cadrul unui grup infracțional organizat”. Drept urmare, conducerea DIICOT spune în Raportul de bilanț că ”apar ca necesare măsuri de natură legislativă, organizatorică sau de politici publice, apte să atenueze amplificarea fenomenului de consum de droguri la nivel național”.

Raportul DIICOT

– urgentarea procedurilor legislative sau îmbunătățirea cadrului legislativ; în cursul lunii mai 2021, DIICOT a formulat propuneri de modificare a Legii nr. 143/2000 și 194/2011, care vizează, între altele, agravarea regimului sancționator, prin majorarea limitelor de pedeapsă, respectiv pentru art. 2 alin. 1 „închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi” (de la 2-7 ani în prezent), art. 3 alin. 1 „închisoare de la 5 la 12 ani și interzicerea unor drepturi” (de la 3-10 ani în prezent). Cu privire la modificarea art. 16, 17 și 19 din Legea nr. 194/2011, s-a propus majorarea limitelor de pedeapsă, pentru art. 16 alin. 1 „închisoarea de 2 la 7 ani”, art. 16 alin. 2 „închisoarea de 1 la 5 ani”, art. 17 „închisoarea de 2 la 7 ani” și art. 19 „închisoarea de 1 la 5 ani”. Totodată, s-a propus incriminarea faptei de deținere, fără drept, de substanțe psihoactive în vederea consumului propriu; – utilizarea mai eficientă a resurselor umane și materiale (numai la nivelul Structurii centrale a DIICOT se înregistrează în medie circa 4.500 dosare pe an având ca obiect consumul de droguri, fără drept; or, în condițiile în care încărcătura de dosare pe procuror a ajuns la peste 500 cauze, resursa umană disponibilă pentru contracararea criminalității care privește traficul de droguri se situează la un nivel vădit insuficient); – măsuri mai ferme de combatere a unor fapte de natură penală asociate traficului și consumului de droguri – (ex. art. 336 alin. 2 C.p.) – măsuri active și eficiente pe segmentul reducerii cererii de droguri, mai ales în privința segmentului de consumatori din rândul tinerilor; – creșterea nivelului de conștientizare în rândul conducătorilor instituțiilor de învățământ în sesizarea evenimentelor sau a împrejurărilor în care elevii/studenții interferează cu traficul sau consumul, fără drept, de droguri