Pedepse cu închisoarea pentru fapte unde Codul penal prevedea și amendă. Parlamentarii lucrează la modificarea legii

Pedepse cu închisoarea pentru fapte unde Codul penal prevedea și amendă. Parlamentarii lucrează la modificarea legii Sursa: arhiva EVZ

Parlamentarii dezbat modificări la Codul penal. Vor să schimbe Legea nr 286/2009 privind Codul Penal, prin modificarea unor pedepse pentru fapte cu violență, motivându-se că statul este dator să adopte toate măsurile necesare pentru a preveni lezarea unor drepturi ale persoanelor.

Juriștii care au pregătit proiectul au expus și motivele pentru care se cere sporirea pedepselor.

„Faptele violente au un pericol social sporit și consemnează consecințe mai grave pentru indivizii afectați și pentru comunitate atunci când victima agresată se află într-o stare vădită de vulnerabilitate (datorată vârstei: minori ori bătrâni, stării de sănătate, infirmității sau altor cauze). Această circumstanțiere necesită o reacție mai fermă din partea statului, bazată pe pericolul social abstract al infracțiunii, atunci când ne aflăm în situația săvârșirii unor fapte de: - omor, starea victimei justificând calificarea faptei ca fiind omor calificat (art. 189); - tâlhărie, starea victimei justificând calificarea faptei ca fiind tâlhărie calificată (art. 234).

O situația aparte de vulnerabilitate este reprezentată de starea de minoritate a victimei. Se observă nevoia de protecție sporită a acestei categorii de persoane, fapt subliniat și de recentele modificări aduse Codului Penal, în special în ceea ce privește sancționarea mai dură a faptelor de natură sexuală sau de exploatare a minorului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Observăm că și hărțuirea unui minor, persoană aflată în imposibilitatea de a se proteja în cele mai multe cazuri, atrage consecințe mai grave, având în vedere că acesta se află într-un proces esențial de dezvoltare fizică și psihică. În același timp, starea de minoritatea a victimei oferă un avantaj agresorului, de care acesta profită, și care alege să procedeze la hărțuirea unui minor, conștient fiind de capacitatea limitată de reacție și apărare a acestuia.

Învederăm că fapta de hărțuire creează și premisele încurajării autorului de a săvârși ulterior fapte și mai grave, în special de natură sexuală. Astfel, este necesară incriminarea unei forme agravante a infracțiunii de hărțuire (art. 208), când subiectul pasiv este un minor”. Astfel, modificările vizează Lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte, Încăierarea și Hărțuirea.

Lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte

Articolul 195 prevede, în momentul de față: „Dacă vreuna dintre faptele prevăzute în art. 193 şi art. 194 a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 6 la 12 ani”. Noua propunere vine cu adăugarea unui alineat, care face distincții importante privind atât victima cât și făptuitorul. „Alineatul (2), cu următorul cuprins: (2) Limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alin. (1) se majorează cu o treime atunci când: a) victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului; b) victima este un minor c) fapta este săvârșită în public; d) făptuitorul are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.” Încăierarea Articolul privind încăierarea este foarte important. De foarte multe ori asistăm la bătăi între clanuri, sau în cluburi între două grupuri. Cele mai frecvente sunt bătăile dintre galeriile de fotbal, produse după încheierea meciului. Dacă propunerea din proiectul de modificare va trece în Parlament, pedepsele vor avea doar o pedeapsaă drastică: închisoarea. Alternativa cu amenda dispare.

Articolul 198 prevede acum:

(1) Participarea la o încăierare între mai multe persoane se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. (2) Dacă în cursul încăierării s-a cauzat o vătămare corporală uneia sau mai multor persoane şi nu se cunoaşte care dintre participanţi a produs urmările, se aplică tuturor pedeapsa închisorii de la unu la 5 ani, cu excepţia victimei, care răspunde potrivit alin. (1). (3) Când prin fapta săvârşită în condiţiile alin. (2) s-a cauzat moartea unei persoane, pedeapsa este închisoarea de la 6 la 12 ani, iar dacă s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime. (4) Nu se pedepseşte cel care a fost prins în încăierare împotriva voinţei sale sau care a încercat să-i despartă pe alţii.

Modificarea la articolul 198 sună așa:

Alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: „(1) Participarea la o încăierare între mai multe persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.” Hărţuirea

Articolul 208 din Codul penal se referă la fapta de hărțuire a unor adulți. În noul cod se vrea adăugarea unui al patrulea alineat, care să protejeze și minorii, victime de multe ori. Pedeapsa este mult mai mare dacă este hărțuit un copil sau adolescent sub 18 ani.

Astfel, după alineatul (3), se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins: „(4) Dacă faptele sunt săvârșite asupra unui minor, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.