Cămătarii care l-au terorizat pe moștenitorul lui Sile Dinicu au lovit și la vârful politicii
În urmă cu două luni, Evenimentul Zilei începea publicarea unei anchete jurnalistice cu privire la drama familiei Drăgoi, moștenitorii celebrului dirijor și compozitor Sile Dinicu, familie supusă unor presiuni și violențe din partea cămătarilor care doreau să pună mâna pe vila din strada Lascăr Catargiu nr 43A din București.
În rezumat, avocatul Cătălin Drăgoi, moștenitorul direct al lui Sile Dinicu, a fost atras în afaceri de către o cunoștință de familie, Nicolae Zamfir Silviu, un excroc deghizat în om de afaceri. Zamfir i-a cerut lui Dră- goi să-i fie naș, apoi să-i fie partener în firma de construcții MORECA Expert Service SRL.
L-a convins pe acesta să-și gajeze apartamentele din vila familiei din Lascăr Catargiu pentru un împrumut de la „niște prieteni” de-ai săi de încredere, pentru o perioadă scurtă, ca să aibă lichidități pentru șantier. După ce a luat banii, Zamfir a dispărut și l-a lăsat pe avocat pe mâna „prietenilor” cămătari.
Aceștia au apucat să-i execute două din cele trei apartamente puse gaj. Pe al treilea, avocatul Drăgoi a reușit să și-l răscumpere, achitând datoria. Supărați că nu au reușit să-i ia toată vila, pe care o promiseseră unor investitori din Oradea, cămătarii au început teroarea asupra familiei Drăgoi.
Moștenitorul celebrului muzician Sile Dinicu, hăituit de cămătari la 25 de ani de la moartea artistului (I)
Timp de doi ani l-au agresat pe acesta și pe membrii familiei lui, i-au aruncat cu fecale în curte, i-au spart porțile casei, i-au amenințat cu violul fata minoră, l-au urmărit și agresat în trafic și l-au bătut măr pe stradă. La momentul când am început să scriu despre acest subiect, la Secția 1 de Poliție, care se află vis-a-vis de casa familiei Drăgoi, erau 15 plângeri penale instrumentate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1, toate la procurorul Gheorghe Șpaiuc și toate fără vreo ordonanță sau fără dispunerea de măsuri.
De asemenea, mai exista o plângere penală la DIICOT, înregistrată cu numărul 3417/VIII/1/2017, dar căreia, până astăzi, nu i s-a dat curs în vreun fel. Motivația verbală a celor de la DIICOT este că situația prezentată nu are o legătură directă cu cazul „Executorii”, cel al cămătarilor cu „gulere albe” în care au fost arestați 18 oameni în frunte cu cei doi executori, M.G și M.P.
Cu toate că, și în cazul prezentat de noi, cei doi executori folosiți de cămătari au fost tot M.G.și M.P. Iar de curând am descoperit că mai există și alte similitudini între cazuri, pe care procurorii anti-mafia fie nu le-au găsit, fie s-au făcut că nu le văd.
Autoritățile reacționează ...
După publicarea celor trei episoade din Evenimentul Zilei lucrurile păreau că au început să se miște. Primul care a reacționat a fost primarul Sectorului 6 din Capitală, Gabriel Mutu. Acesta s-a întâlnit cu avocatul Cătălin Drăgoi de la care a primit înregistrările cu polițistul local Leonard Ionescu. Ionescu este polițist local la Sectorul 6 și este unul dintre cei care i-a dat bani cu camătă lui Drăgoi. După ce avocatul i-a restituit împrumutul contractual, inclusiv dobânda, reușind astfel să-și salveze locuința moștenită de la Sile Dinicu, polițistul local a pornit o campanie de teroare asupra familiei Drăgoi. Printre altele l-a amenințat pe acesta cu moartea, cu asasini drogați de sub podul Giulești, cu polițiști prieteni de la secțiile din sector sau cu controale comandate de la Poliția Locală Sector 1.
Discuțiile au fost înregistrate de Drăgoi și proba amenințărilor, depusă atât la Poliție, cât și la DIICOT, dar și la Primăria sectorului 6. Primarul Gabriel Mutu a decis, împreună cu șefii Poliției Locale Sector 6, suspendarea polițistului Ionescu Leonard și convocarea Comisiei de disciplină.
... dar polițistului comunitar nu-i pasă
Leonard Ionescu nu pare să se teamă de consecințe. L-a agresat pe avocat chiar în holul primăriei, de față cu alți polițiști locali. După ce a fost în audiență la primar, avocatul Drăgoi s-a întors cu documentele și CD-ul cu înregistrările.
În holul primăriei îl aștepta polițistul Ionescu Leonard care s-a repezit să-i smulgă actele din mână, l-a înjurat și l-a bruscat pe petiționar, sub ochii celorlalți colegi ai săi. Doar apariția șefei de cabinet a primarului Mutu, venită să preia documentele, a făcut ca dovezile să ajungă la destinatar și avocatul să nu fie bătut chiar în incinta primăriei. În legătură cu faptele și comportamentul polițistului comunitar s-au sesizat și polițiștii judiciariști de la sectorul 6 care au înaintat un referat către Parchet cu propunerea începerii urmăririi penale în acest caz.
Citește:Avocatul Cătălin Drăgoi, lăsat de cămătari fără bani și fără două case. Moștenitorul celebrului muzician Sile Dinicu, hăituit
Un fost demnitar pedelist, victimă a acelorași cămătari
Între timp am continuat in vestigația jurnalistică. Am verificat la secțiile de poliție, la parchete și la instanțe și rezultatele nu s-au lăsat așteptate. Cei care îl excrocaseră și terorizaseră pe avocatul Drăgoi și pe familia acestuia și despre care DIICOT-UL spunea că reprezintă un caz izolat care nu este de competența parchetului anti-mafia ci de competența unui parchet inferior, apăreau cu fapte similare. De data aceasta victima era o persoană publică, fost funcționar al statului, șef în administrația locală dar și in Ministerul Economiei. Și el fusese ademenit de către Zamfir, cu propunerea de „nășire” și cu rugămintea de a îl ajuta cu niște bani, iar apoi aceiași „prieteni de bine” cu disponibilitatea de a da o mână de ajutor financiar, același notar public și nu în ultimul rând aceiași executori.
„Nașul” fost preot și demnitar
Viorel Stelian Popa a fost preot în Spania, și a slujit în biserica ortodoxă românească din Madrid. Apoi s-a întors în România și a ajuns director adjunct al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane din Primăria Capitalei, pe vremea când primar general era Adriean Videanu. A fost asistent consilier al lui Videanu, iar după ce liderul PDL a ajuns ministru al Economiei, l-a numit pe fostul preot director adjunct al Oficiului Participațiilor Statului și Privatizarea în Industrie, entitate aflată în subordinea Ministerului Economiei. În urmă cu doi ani îl mai regăsim pe Popa pe funcția de director Gospodărirea Urbană Galați pentru o scurtă perioadă.
Metoda „Nașul”, brevetată de grupul Zamfir-Popescu-Soroceanu
Viorel Popa l-a cunoscut pe Nicolae Zamfir Silviu prin intermediul tatălui acestuia. Zamfir s-a apropiat de Popa și i-a câștigat încrederea la fel cum a făcut-o cu Dragoi. Se întâmpla cam în aceeași perioadă, adică în 2015. Zamfir l-a ademenit pe Popa cu contracte de lucrări și facturi pe care urma să le încaseze. Și tot ca în cazul lui Drăgoi, Zamfir i-a cerut lui Popa să-i fie naș.
După care i-a cerut un ajutor financiar ca să poată finaliza lucrările de construcții începute. Exact ca și în cazul Drăgoi, s-a ajuns la un împrumut în regim de urgență, iar Zamfir l-a rugat pe „nașul” Popa să-i fie girant. Suma în discuție fiind de 40 de mii de euro pentru două luni cu o dobândă de 10% pe lună, contractul s-a făcut pe 48 de mii de euro.
Viorel Popa a garantat împrumutul „finului” său cu un apartament și contractul a fost legalizat la notarul public Rodica Coliban, același care legalizase și împrumutul luat de Zamfir și girat de avocatul Drăgoi cu unul dintre apartamentele din vila din Lascăr Catargiu. Cei care au acordat împrumutul au fost aceiași Soroceanu Mitriță, zis Țuți și Popescu George Cristian, cei care acordaseră și împrumutul garantat de Drăgoi în favoare firmei lui Zamfir.
De altfel, Popescu este cel care și-a însușit apartamentele avocatului Drăgoi în urma unei executări dubioase pusă în operă de către executorii G.M. și P.M.l. Și tot aceștia au pornit demersurile de executare împotriva lui Viorel Popa, la cererea creditorilor Popescu și Soroceanu. Doar că între timp DIICOT-ul i-a arestat pe cei doi executori pentru fapte similare. Însă acțiunile grupului Zamfir-Popescu-Soroceanu au continuat chiar și după destructurarea parțială a grupării „Executorii”.
Citește: Moștenitorul lui Sile Dinicu, sub asediul escrocilor. Avocat terorizat de cămătari. Amenințări cu moartea și catapulte cu fecale
„Finul” dă declarații de tipul alba-neagra în fața procurorilor și îi scapă pe cămătari de un dosar penal
Norocul lui Viorel Popa, dacă se poate spune așa, este că divorțat fiind, nu a apucat să faca partajul, iar respectivul apartament cu care a gajat împrumutul lui Zamfir nu are un statut juridic cert. Așa că cei doi „creditori”, Popescu și Soroceanu, nu au putut să pună mâna pe respectiva casă, încă. Când și-a dat seama că a fost înșelat, Viorel Popa a depus o plângere penală împotriva celor doi cămătari, Soroceanu Mitriță și Popescu George Cristian, la Secția 9 Poliție. Dosarul constituit de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 a avut numărul 15410/P/2016 și s-a aflat în coordonarea procurorului Ioana Vernea.
În primă fază, alături de victima Viorel Popa, a dat o declarație împotriva celor doi cămătari și „săgeata” acestora, Nicolae Zamfir Silviu, zis și „Finul”, cel care luase efectiv banii. Lucrurile păreau simple însă, așa cum rezultă din materialul de cercetare penală întocmit de către agentul Daniela Cătănoiu de la Secția 9 de Poliție, peste câteva zile Zamfir a revenit și a dat o altă declarație, total diferită de prima, prin care chiar îi apăra pe cei doi prieteni. Așa că dosarul a fost clasat iar Popescu și Soroceanu au trecut la ofensivă, deschizând în instanță un dosar de partaj forțat, astfel încât să poată executa apartamentul lui Viorel Popa cu care gajase împrumutul lui Zamfir.
De data aceasta fostul demnitar nu a mai avut nicio îndoială că a fost victima unei mari înșelătorii pusă la cale de „finul” său și prietenii acestuia. Așa că a depus o nouă plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, de data aceasta și împotriva lui Nicolae Zamfir Silviu pe care l-a acuzat inclusiv de faptul că a scos nejustificat din firma MORECA suma de 200 mii euro, exact așa cum declarase și Cătălin Drăgoi în plângerea sa către DIICOT. Dosarul constituit cu numărul 1343/P/2017 s-a aflat în cercetarea Secției 12 Poliție, însă după apariția serialului din Evenimentul Zilei, avem informații că s-a cerut conexarea acestui dosar la dosarul aflat în lucru la sectorul 1, cel deschis de familia Drăgoi împotriva acelorași cămătari.
Victimele cămătarilor au făcut plângeri inclusiv la DNA
Pe data de 5 decembrie 2017, Viorel Popa a mai depus o plângere penală, înregistrată sub numărul 2911/VIII1/2017 la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, extinzând acuzațiile inclusiv asupra notarului public Coliban Rodica, cea care a autentificat actele de ipotecă fără a consemna însă dacă, și cum, s-au dat banii în numerar. În această plângere, Popa susține că în realitate nu a existat nicio tranzacție financiară, că nu s-au dat bani în fața notarului ci doar s-au făcut acte, ceea ce conduce la concluzia unei excrocherii căreia i-a căzut victimă, inclusiv cu concursul notarului public Rodica Coliban. Același notar public care făcea actele de împrumut și ipotecă și în cazul avocatului Drăgoi, atunci când Soroceanu și Popescu i-au oferit lui Zamfir un „sprijin” financiar garantat cu un apartament al familiei Drăgoi. Cu toate că plângerea lui Popa către PCAB cuprinde toate informațiile descrise pe 11 pagini, la numai două zile de la depunere, documentul a fost restituit de către respectivul parchet sub motivația că nu ar conține toate informațiile necesare pentru deschiderea unui dosar penal. Între timp avocații lui Popa au depus o plângere și la DNA cu privire la fapte de corupție comise de funcționari publici aflați în legătură cu grupul cămătarilor.
Zilele acestea s-a judecat și cererea de partaj făcută de către Popescu și Soroceanu împotriva lui Viorel Popa și a fostei soții a acestuia. Cei doi cămătari au cerut ajutor de stat pentru taxa de timbru, motivând că nu au venituri. Asta în timp ce se afișează la procese cu mașini de lux, încaseaza bani din chirii și dețin împreună cu familiile lor un magazin în centrul orașului.
După ce le-a tăiat gazele și curentul electric, i-a amenințat că-i aruncă în aer
Revenind la cazul familiei Drăgoi, cum spuneam la începutul acestui material, lucrurile păreau că au început să se miște.
Tocmai am fost informați oficial că toate dosarele penale deschise în ultimii doi ani au fost conexate întrun dosar unic la Prchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub numărul 12746/P/2016 și că s-au dispus deja măsuri. Doar că acest lucru nu pare să-i sperie pe cămătari. Popescu Cristian, cel care a reușit să-și însușească cele două apartamente din vila familiei Drăgoi, a continuat „să le dea teroare” celor din Lascăr Catargiu 43 A. Fără acordul vecinilor a intrat pe proprietatea acestora și a mutat contoarele de gaze și electricitate. Nimeni nu știe dacă a avut vreun proiect aprobat sau a făcut-o cu persoane neautorizate.
După apariția articolelor din Evenimentul Zilei, Popescu a oprit, pe furiș, gazele și electricitatea pentru restul vilei și i-a lăsat în frig și întuneric pe ceilalți locatari. Până acum plângerile făcute la ANRE au rămas fără rezultat.
După două luni, printr-un răspuns transmis familiei Drăgoi, cei de la ANRE spun că încă verifică cele reclamate, fără să fi venit însă măcar o dată la fața locului. În schimb a venit zilele trecute Popescu George Cristian în Lascăr Catargiu și i-a înjurat și amenințat pe membrii familie Drăgoi. „O să săriți toți în aer”, le-a spus Popescu celor care se aflau în curte, conform celor declarate de membrii familiei Drăgoi în noua plângere penală depusă la Secția 1 de Poliție.
Într-o discuție avută cu cealaltă victimă, Viorel Popa, acesta mi-a spus că are informații certe cum că Popescu și Soroceanu au relații în poliție și politică și de aceea nu li se întâmplă nimic. Motiv pentru care am decis ca acesta să nu fie ultimul episod iar ancheta jurnalistică să meargă mai departe.