Digi nu poate cumpăra Telekom România. De ce e blocată marea tranzacție
- Bianca Ion
- 29 mai 2024, 14:00
Pe 28 mai aflam că Digi Communications a semnat un acord preliminar pentru achiziționarea companiei Telekom România Mobile Communications, prin intermediul unei entități în care Digi deține o participație majoritară și grupul Clever Media, controlat de Adrian Tomșa, deține o participație minoritară. Se pare însă că tranzacția nu se mai poate face, potrivit celor de la Consiliul Concurenței.
Digi, acord pentru a cumpăra Telekom România
Pe 28 mai, potrivit unui anunț publicat la Bursă, Digi semnase un acord pentru a cumpăra Telekom România.
„Acorduri încheiate de Digi Romania S.A. (denumită anterior RCS & RDS S.A.), filiala din România a Societății. Societatea informează piața că, în data de 27 mai 2024, Digi Romania S.A. („Digi”) a încheiat un acord de principiu privind principalii termeni și condiții pentru achiziționarea de către West Network Invest S.R.L, un vehicul investițional deținut majoritar de către Digi și minoritar de către grupul Clever Media, a unei dețineri de 99,9999994% din capitalul social al Telekom Romania Mobile Communications S.A. („Telekom Romania Mobile”) de la Hellenic Telecommunications Organization S.A. („Tranzacția”)”, se arata în anunțul publicat la Bursă.
Anunțul făcut de Consiliul Concurenței
Cu toate acestea, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a intervenit, afirmând că tranzacția nu poate fi realizată deoarece cele trei companii nu au notificat Consiliul Concurenței. Chirițoiu a explicat că înainte de orice, trebuie analizate detaliile tranzacției și abia apoi se va decide dacă se poate da aprobarea pentru finalizarea achiziției.
„Digi a anunţat ieri (luni - n.red.) că va sprijini achiziţia Telekomului. (...) O să vedem. N-am primit până acum nicio notificare, deci de-abia intenţia între cele două companii, sau cele trei companii, că Telekomul vrea să vândă, Telekom Germania vrea să vândă şi vrea să cumpere una din firmele domnului Tomşa împreună cu Digi. Deci, această tranzacţie, repet, e o formă nouă.
Tranzacţia veche au retras-o vineri, ne-au anunţat luni că vor să restructureze tranzacţia prin intervenţia lui Digi, au anunţat Bursa (...) Dar aşteptăm şi noi să primim detaliat detaliile tranzacţiei şi atunci o să facem noi analiza de concurenţă, care va merge în paralel cu analiza pe securitate naţională, care se face la nivelul Guvernului. (...)
Ştiu că de doi ani se chinuie Telekom să vândă operaţiunile din România. Ce pot să spun? Le urăm succes, în acelaşi timp trebuie şi ei să respecte nişte reguli în această ţară. Trebuie să fim siguri că cel care cumpără Telekom va putea să menţină infrastructura în funcţiune, va respecta contractele pe care le are cu clienţii şi fiind vorba de o infrastructură critică de comunicaţie există şi această dimensiune privind securitatea naţională. Deci, instituţiile de securitate naţională vor să se asigure că noul operator, repet, e capabil (...) să gestioneze infrastructura într-un mod care asigură protejarea intereselor de securitate ale statului", a declarat Bogdan Chiriţoiu, conform stiripesurse.ro.
Digi a impus condiții pentru tranzacția finală
Digi anunța totodată că finalizarea tranzacției va fi supusă mai multor aspecte, inclusiv finalizarea analizei de due diligence, obținerea aprobărilor necesare din partea autorităților competente și finalizarea și semnarea documentației legate de tranzacție.
Potrivit înțelegerii dintre acționarii West Network Invest S.R.L., în ipoteza în care tranzacția va fi finalizată, Telekom Romania Mobile va continua să activeze pe piață ca operator independent de telecomunicații.
Conform comunicatului emis ieri, Digi deține o participație majoritară în compania West Network Invest. Cu toate acestea, informațiile disponibile pe platforma Termene.ro arată că 75% din companie sunt deținute de Adrian Tomșa, iar 25% sunt deținute de RCS RDS SA (DIGI COMMUNICATIONS N.V. fiind asociat indirect cu 23,39%).
Înființată acum 10 ani, Telekom România nu a înregistrat niciodată venituri, raportând doar pierderi între câteva sute și câteva mii de lei. De asemenea, în prezent, nu are angajați raportați.