Evenimentul Zilei > Economie > Înalta Curte a Ungariei a pus la punct Digi. A fost exclusă definitiv din procedura de licitație pentru 5G
Înalta Curte a Ungariei a pus la punct Digi. A fost exclusă definitiv din procedura de licitație pentru 5G

Înalta Curte a Ungariei a pus la punct Digi. A fost exclusă definitiv din procedura de licitație pentru 5G

Compania-mamă a Digi Ungaria, Digi Communications N.V., a fost exclusă justificat din procedura de licitaţie pentru introducerea 5G).

Digi a fost exclusă definitiv din procedura de licitație pentru 5G!  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a Ungariei (Kúria) a confirmat faptul că Autoritatea Naţională de Media şi Comunicaţii (NMHH) a acţionat legal în cazul Digi Communications N.V., compania-mamă a Digi Ungaria. Aceasta a fost exclusă anterior din procedura de licitaţie pentru introducerea de tehnologie mobilă 5G şi vânzarea de frecvenţe adecvate serviciilor fără fir în bandă largă, transmite agenția maghiară de știri MTI.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a Ungariei a respins recursul Digi

Potrivit comunicatului pe care NMHH l-a transmis vineri agenţiei ungare de presă MTI, Kúria a respins recursul companiei-mamă, relatează Flux24. Instanța a confirmat sentinţa din prima instanţă, unde s-a constatat că decizia NMHH a avut temei legal şi a fost motivată corespunzător. Sentinţa dată acum de Kúria este definitivă, se precizează în comunicat.

Conform comunicatului, la pronunţarea sentinţei, Kúria a explicat că prin înscrierea în procedură, compania-mamă a vrut să inducă în eroare autoritatea. În consecință, participarea sa ar fi afectat corectitudinea licitaţiei. Kúria a admis că Digi Kft. nu s-a înscris la licitaţie, deoarece îi era clar că există motive de excludere, astfel că s-a înscris societatea-mamă.

Transfer suspect al drepturilor de utilizare a frecvențelor

Kúria a fost de acord cu faptul că autoritatea a avut dreptul şi obligaţia de a investiga intenţia ascunsă a solicitantului. De asemenea, a confirmat că la excluderea companiei-mamă a Digi Kft., NMHH a avut motive întemeiate să ajungă la concluzia că intenţia reală a societăţii nu a fost aceea de a valorifica în interes propriu drepturile de utilizare a frecvenţelor, ci transferul lor către Digi Kft.

În comunicat se mai arată că instanţa a respins argumentele Digi Communications N.V. Totodată a constatat că au fost legale, obiective şi nediscriminatorii condiţiile de participare. Acestea stabileau că la licitaţie se pot înscrie doar companii care în ultimele 24 de luni nu au încălcat regulile concurenţei.

Digi Communications N.V. a încălcat regulile concurenţei loiale

Kúria consideră, de asemenea, că nu este o cerinţă disproporţionată ca în timpul vânzării frecvenţelor – care sunt active de stat de înaltă prioritate şi semnificaţie – NMHH să permită achiziţionarea acestora exclusiv companiilor care acţionează în conformitate cu regulile concurenţei loiale. Iar Digi Communications N.V. a încălcat în mod evident aceste reguli, se arată în comunicat.

NMHH a lansat procedura de vânzare a drepturilor de utilizare pentru frecvenţele de 700 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz şi 3600 MHz în vara anului 2019.