Consumă banane coapte, multe porţii de peşte oceanic şi fasole. În plus, învaţă să-ţi controlezi poftele şi să mănânci cât mai puţine dulciuri.
Schimbă-ţi treptat obiceiurile alimentare nocive, atunci când vrei să treci pe o alimentaţie sănătoasă. Astfel, nu vei suferi de pe urma poftelor, spun specialiş tii, citaţi de msnbc.com. Renunţă rând pe rând la carnea de porc şi dulciuri şi consumă în loc mai multă fasole, peşte şi alimente bogate în potasiu. Fructele sunt importante, dar învaţă să le alegi pe cele mai bune. Ia-o progresiv. Dacă vrei să-ţi reuşească schimbarea de alimentaţie, specialiştii te învaţă să-ţi controlezi poftele. „Este bine să apreciem comportamentul nostru alimentar ca fiind în controlul nostru. Trebuie să facem diferenţa între foame biologică şi cea emoţională“, spune psihologul Bogdana Bursuc.
Pentru a nu avea nostalgii după dulciurile tale favorite, specialiştii te sfătuiesc să-ţi schimbi dieta treptat. Săptămâna viitoare îţi propui să consumi mai multe legume, peste două săptămâni înlocuieşti carnea de pui cu peşte. „Este util şi dacă îţi planifici un moment al zilei în care îţi permiţi să consumi alimente nepermise. Chiar dacă în timpul zilei ţi se face poftă de o gogoaşă, de exemplu, cumpăr-o în acel moment, dar păstreaz-o pentru ora la care ţi-ai stabilit că poţi mânca dulciuri. Astfel înveţi să îţi poţi controla poftele“, te sfătuieşte psihologul. Mai multe fibre. La fiecare masă alege un aliment bogat în proteine şi sărac în grăsimi şi două alimente cu un conţinut ridicat de fibre. Specialiştii recomandă peştele, carnea de curcan, fasolea sau nucile ca fiind alimente sigure din care îţi poţi lua proteine. Pe de altă parte, cerealele integrale, pastele sau orezul brun îţi pot asigura necesarul de fibre. Legume din plin. Cele mai bune legume şi fructe sunt cele închise la culoare, pentru că au şi antioxidanţii cei mai puternici. În plus, conţin şi luteină, care protejează ochii şi luptă împotriva cancerului. Pe lângă faptul că o porţie de legume are numai 20-30 calorii, îţi mai asigură şi un complex de vitamina A, C, fier şi potasiu.
Specialiştii te sfătuiesc să consumi cel puţin trei porţii de legume în fiecare săptămână şi câte trei-patru fructe zilnic. De câte ori îţi faci un sandvici, pune şi o frunză de salată. Adaugă mereu în paste broccoli sau spanac.
Mai multe zile de post. Pregătită corect, fasolea este o sursă bună de proteine şi de carbohidraţi şi fibre. Este indicată mai ales persoanelor în vârstă. „Cu înaintarea în vârstă, proteinele trebuie să provină în mare parte din surse vegetale şi mai puţin din carne“, explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Un alt motiv pentru care ar trebui să consumi fasole este conţinutul ridicat de potasiu şi magneziu. „Fasolea cu boabe negre mai conţine anumite substanţe care reduc inflamaţiile şi îmbună tăţesc activitatea creierului“, adaugă David Grotto, nutriţionist şi autor al cărţii „101 alimente care îţi pot salva viaţa“, citat de site-ul msnbc.com. Profită de sursele de omega-3. Peştele proaspăt îţi oferă proteine, vitamine şi minerale. Este o alegere mult mai bună decât carnea de pasăre, care are mai multe calorii. În plus, conţine acizi graşi omega-3, care reduc riscul afecţiunilor de inimă, al diabetului şi al anumitor tipuri de cancer. Peştele, în special oceanic, consumat de două-trei ori pe săptămână, îţi oferă energie pentru a trece peste iarnă. PREVENTIV
Redu raţia zilnică de sare Dieta obişnuită este, de regulă, săracă în potasiu şi bogată în sodiu (sare). „Cele două minerale sunt antagonice. Sodiul în cantităţi mari «scoate» din organism potasiul şi invers, astfel că ele trebuie consumate împreună“, spune profesorul Mencinicopschi. Cele două minerale menţin echilibrul apei în organism, menţionează specialiştii. Potasiul reduce riscul apariţiei pietrelor la rinichi şi menţine constantă presiunea arterială. Acest mineral se găseşte în prune, piersici, sos de tomate, cartofi dulci şi banane foarte coapte.