DICTATURA Regelui Carol al II-lea, instalată acum 80 de ani. Ce spunea CONSTITUȚIA

DICTATURA Regelui Carol al II-lea, instalată acum 80 de ani. Ce spunea CONSTITUȚIA

Regele Carol al II-lea dizolva Parlamentul, pe 10 februarie 1938, instaurând dictatura personală. La 20 februarie 1938 a fost publicată noua Constituţie, care a fost redactată de Istrate Micescu, fiind supusă cetăţenilor spre "bună ştiinţă şi învoire" la 24 februarie, rezultatul fiind pozitiv, cu un vot de 99,87%.

Promulgată la 27 februarie 1938, Constituţia Regelui Carol al II-lea prelua circa două treimi din articolele Constituţiei din 1923, precum şi principiile ei de bază: suveranitate naţională, separarea puterilor în stat, egalitatea cetăţenilor în faţa legii, libertatea conştiinţei, presei, întrunirilor, de asociaţie, inviolabilitatea domiciliului.

Noutatea Constituţiei din 1938 se referea la prerogativele suveranului care devenea "capul statului"; actele de stat ale regelui trebuia semnate de un ministru; regele avea dreptul de a declara război şi de a încheia pace; în intervalul dintre sesiunile parlamentare putea da decrete cu putere de lege, care urma să fie supuse aprobării corpurilor legiuitoare la cea mai apropiată sesiune a lor.

În categoria senatorilor de drept intrau şi toţi principii familiei regale, majori. De asemenea, Constituţia din 1938 consacra principiul "monarhiei active" în luarea deciziilor politice. După adoptarea Constituţiei, la 30 martie 1938 au fost dizolvate, prin lege, toate partidele, locul lor fiind luat de partidul de guvernământ, Frontul Renaşterii Naţionale, condus de monarh.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se introducea cenzura, iar o mare parte a atribuţiilor organelor locale treceau în competenţa organelor militare, care preluaseră conducerea prefecturilor. Pierderile teritoriale din vara şi toamna anului 1940 îl compromit însă pe Carol al II-lea ca om politic şi şef al statului român, silindu-l să abdice în favoarea fiului său Mihai, care a fost rege al României între anii 1940 şi 1947.

Carol al II-lea, rege al României între 1930-1940, a fost una din cele mai controversate personalităţi ale istoriei noastre contemporane. După trei renunţări la calitatea de prinţ moştenitor, Carol al II-lea revine în ţară, forţând mâna Parlamentului, care îl proclamă rege la 8 iunie 1930.