Ceaușescu, dizidenții, Hollywood-ul și Masoneria

Ceaușescu, dizidenții, Hollywood-ul și MasoneriaNicolae Ceaușescu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Care a fost relația lui Ceaușescu cu Masoneria sau cu dizidenții cunoscuți? Dacă răspunsurile oficiale sunt, la prima întrebare - interdicție totală pe plan intern, respectiv, persecuții și chiar lichidări la a doua întrebare, ca de obicei, adevărul este pe la mijloc.

Există indicii potrivit cărora Nicolae Ceaușescu ar fi avut relații apropiate cu faimosul venerabil al Lojii Propaganda Due, Licio Gelli, mediate de Iosif Constantin Drăgan, baronul afacerilor cu gaze naturale.

Licio Gelli a fost un oficial fascist italian care s-a reprofilat rapid în capitalismul italian postbelic.

Relațiile lui Ceaușescu au fost rele cu dizidenți ca Virgil Tănase, Paul Goma sau Monica Lovinescu. Ori cu directorii Europei Libere, Vlad Georgescu și Noel Bernard.

Securitatea a fost creditată cu multe tentative, unele reușite, altele eșuate de a-i lichida pe ei sau Europa liberă.

Scenariștii și actorii de la Hollywood sunt în grevă

Sursă foto: Pixabay

Nicolae Ceaușescu, un conducător cu multe fețe

Totuși, la finele anilor 60, marele savant Henri Coandă revine în țară. Și pune bazele cercetărilor în sfera laserilor, cu potențial civil dar și militar.

Iosif Constantin Drăgan promovează pe plan istoric teoriile protocroniste acceptate de Ceaușescu. Punând accent pe supremația tracilor și pe ignorarea rolului lor protocronist în civilizația antică europeană.

Există indicii potrivit cărora Nicolae Ceaușescu ar fi aprobat în secret reabilitarea marelui jurnalist interbelic Pamfil Șeicaru. Care fiind diplomat antonescian și cu activitate în Diaspora, fusese condamnat după 1945, în contumacie.

S-a spus că Pamfil Șeicaru ar fi venit incognito în România. Iar Marin Preda îl introduce ca personaj „jurnalistul Parizianu” în romanul Delirul.

Dar ce relație a avut Ceaușescu în privința cinematografiei? Se știe că a vizitat SUA, a fost singurul lider comunist care a vizitat centre principale ale NASA, a vizitat Disneyland.

În filme, ca personaj negativ

El nu a apărut în filme occidentale decât ca personaj negativ în ”Morile de vânt ale zeilor” din 1988, jucat de Franco Nero sub numele fictiv Alexandru Ionescu. Totuși,  apar fiul lui, Nicu, boala incurabilă a acestuia, fapt că CIA deja lucra, mai ales că Pacepa fugise peste graniță.

Au apărut informații în anii 90, în presa românească, despre faptul că Securitatea ar fi încercat să îi determine „contra cost” pe interpreții rolurilor Colombo și JR, actorii Peter Falk și Larry Hagman să facă lobby pentru România în Cetatea Filmului.

Peter Falk a declarat la un talk-show că a refuzat zgomotos oferta dar că Larry Hagman ar fi acceptat oferta românilor și că banii ar fi fost plasați undeva într-o toaletă a unui stabiliment unde actorul american ar fi fost abordat de agenții români.

Evident, sunt multe legende urbane, dar cert este că întotdeauna, fără foc nu iese fum...