Diavolul, la mare căutare la Bookfest

Diavolul, la mare căutare la Bookfest

Dacă „Evanghelia după Satana” s-a vândut la târgul de carte în 630 exemplare, „Diavolul” lui Giovanni Papini s-a dat în 350 de exemplare.

Vânzările la tîrgul de carte Bookfest, încheiat duminică seară la Romexpo, au fost comparative cu celelalte ediţii. Grupul Humanitas a declarat vânzări totale de 410.000 de lei,  Poliromul de 350.000 de lei, iar Editura Trei de peste 100.000 de lei. „Bilanţul e foarte bun - suntem peste pragul încasărilor de anul trecut”, susţine Lidia Bodea, director general la Humanitas.

Totuşi, Editura Nemira a anunţat cele mai mari vânzări la un titlu: „Iureşul săbiilor”, de George R.R. Martin, apărut în colecţia Nautilus, s-a cumpărat în 1080 de exemplare.  Dacă „Evanghelia după Satana”, de Patrick Graham, s-a vândut, la Nemira, în 630 exemplare, „Diavolul” scris de Giovanni Papini s-a dat, la Paralela 45, în 350 de exemplare.

„Bărbatul de azi explicat femeilor”

Motivele vânzărilor menţinute şi în acest an, în pofida crizei economice, se datorează faptului că s-au propus multe titluri comerciale, autori vedetă, alături de reduceri la toate titlurile oferite în cadrul târgului, cu discounturi substanţiale de până la 50 % la foarte multe dintre volume.

Cel mai mult s-au căutat dicţionarele, enciclopediile, cărţile pentru copii, titlurile practice, de sănătate şi de nutriţie.  „Din punct de vedere al structurii vânzarilor, la acest targ de carte am vândut cel mai bine psihologie practică”, declară Magda Mărculescu, de la Editura Trei, de unde s-au căutat cel mai mult „Semnele trupului” şi „Bărbatul de azi explicat femeilor” (300 şi respectiv 250 de exemplare vândute).

S-a remarcat totuşi o uşoară scădere a încasărilor. „Dacă este să încercăm câteva explicaţii, putem aminti: publicul mai puţin numeros, mutarea cu două săptămâni mai în vară a ediţiei de anul acesta, preţurile mai scăzute şi numeroasele promoţii", explică Oana Boca, de la Polirom.

Criza economică s-a reflectat cel mai mult în bugetul de carte al majorităţii clienţilor, care a fost mai redus, au punctat şi reprezentanţii de la Litera Internaţional, de la care s-a vândut cel mai bine biografia lui Marquez, de Gerald Martin, în 400 de exemplare.

„Coada lungă”, de la târg

La Humanitas, s-a vândut cel mai bine „Jurnalul” Oanei Pellea, în 800 de exemplare, alături de „Faţa în faţa cu generalul Ion Mihai Pacepa”, de Lucia Hossu Longin , în 572 exemplare.  La Editura Paralela 45, „Cartea lui Hrabal”, de Péter Esterházy, s-a dat în aproximativ 450 de exemplare şi  „Scarabeul în muşuroi”, de A&B Strugaţki, în  aproximativ 400.

La Polirom, „Mărturisirile unui disident convertit”, de Adam Michnik, s-a vândut în 380 de exemplare, iar „Seducătoarea din Florenţa”, de Salman Rushdie, în 310 de exemplare. Rao a declarat vânzările cele mai mari la seria Amurg, cele patru volume ale lui Stephenie Meyer, care s-au vândut la pachet cu 155 de lei.

La Curtea Veche nu a existat un autor locomotivă cum a fost Orhan Pamuk cu peste 1000 de exemplare vândute, ca în 2008. „S-au vândut din toate câte putin, ceea ce dovedeşte că teoria Coadă Lungă (volum apărut chiar la targ) este valabil nu doar în online ci şi în cazul vânzarilor de târg”, a declarat  Alina Dolea, PR  la Curtea Veche.

Autori vânduţi în peste 200 de exemplare la Curtea Veche: Geta Voinea - „De-a fir a păr ... cu Geta Voinea", Vladimir Sorokin - „Kremlinul de zahăr", Vaclav Havel - „Pe scurt, vă rog!", Eckhart Tolle - „Un pământ nou".

Între 100 si 200 de exemplare, s-au vândut cărţile autorilor: Toader Paleologu - „Era supărăcioşilor”, Adrian Cioroianu - „Geopolitica Matrioskai", Tal Ben-Shahar - „Fii fericit” (cel mai audiat curs la Harvard), pachetul Jamie Oliver, pachetul Orhan Pamuk.

Dor de Octavian Paler

Dacă la Leda din cadrul Grupului Editorial Corint s-a vândut „Morţi cu toţii”, de Charlaine Harris (vol.7 din seria Trueblood Vampirii Sudului), în  peste 300 de exemplare. La Editura Corint s-au cumpărat:  „Învaţă să trăieşti frumos”, de Valentín Fuster – 190 exemplare vândute, „Istoria lumii pentru copii” – 173 exemplare vândute, „Viaţa pe un peron”, de Octavian Paler – 140 exemplare vândute, „Convorbiri cu Octavian Paler”, de criticul literar Daniel Cristea-Enache. 

Cel mai vândut volum semnat de un scriitor român de la Polirom:  „Cartea şoaptelor”, de Varujan Vosganian, cel mai vândut titlu de la Cartea Românescă: „Proorocii Ierusalimului”, de Radu Aldulescu.

La Humanitas Fiction s-au vândut: „Cu mănuşi”, de Mihaela Nicola - 230 exemplare, „Vechiul oraş imperial”, de Yasunari Kawabata, 220 exemplare, „Casa de al Riverton”, de Kate Morton, în colecţia „Raftul Denisei“ – 200 de exemplare.

Cele mai bine vândute audiobookuri au „Basme fermecate” în lectura Margaretei Pâslaru ( s-a cumpărat în 200 de exemplare la Curtea Veche) şi „Jurnal”, de Mircea Eliade, în lectura lui Marcel Iureş ( editată de Humanitas Multimedia).

TOP 10 vânzări

„Iureşul săbiilor”, peste 1000 de exemplare

  1. „Iureşul săbiilor”, de George R.R. Martin, Editura  Nemira, 1080 de exemplare vândute
  2. „Jurnal”, de Oana Pellea , Editura Humanitas, 800 de exemplare vândute
  3. „Pistolarul”, Stephen King,  Editura Nemira, 720 de exemplare vândute
  4. „Evanghelia după Satana”, de Patrick Graham, Editura Nemira, 630 exemplare vândute
  5. „Fata in fata cu generalul Ion Mihai Pacepa”, de Lucia Hossu Longin, Editura Humanitas, 572 exemplare vândute
  6. „Sacrificiul vraciului” (cartea a şasea din Cronicile Wardstone) ” , de Joseph Delaney, Editura Corint junior, 500 de exemplare vândute
  7. „Cartea lui Hrabal”, de Péter Esterházy, Editura Paralela 45, 450 de exemplare vândute
  8. „Gabriel Garcia Marquez. O viaţă”, de Gerald Martin, Editura Litera Internaţional, 400 de exemplare vândute
  9. „Scarabeul în muşuroi”, de A&B Strugaţki, Editura Paralela 45,  400 de exemplare vândute
  10. „Mărturisirile unui disident convertit”, de Adam Michnik, Editura Polirom, 380 de exemplare vândute

AFLUX. În jur de 40.000 de vizitatori au fost tentaţi timp de cinci zile de cele 25.000 de titluri expuse la Romexpo, în cadrul Bookfest

SUCCES. Jurnalul actriţei Oana Pellea, lansat sâmbătă, la Bookfest, s-a vândut în  800 de exemplare, la standul editurii Humanitas Foto: Agerpres

Ne puteți urmări și pe Google News