Într-un context economic fragil mijloacele alternative de economisire revin la modă şi cum uncia de aur doboară record după record în fiecare zi, nu puţini sunt cei care îşi îndreaptă atenţia spre diamante.
Consumul din India şi Chia a dus la o creştere a preţurilor la diamante cu circa 50% de la începutul lui 2010 şi până în prezent, informează prestigiosul Financial Times. Un avans semnificativ s-a înregistrat mai ales în ultimele şase luni, potrivit comercianţilor din Anvers, capitala mondială a afacerilor cu diamante.
Potrivit FT, valoarea unui carat a ajuns la circa 150.000 de dolari de la 100.000-120.000 de dolari, cât se înregistra cu un an în urmă. Vorbim aici despre diamante şfefuite, de calitate superioară, de cinci carate sau de un gram.
2008 a fost cel mai slab an pentru investiţiile în diamante, în special în cele brute. O redresare a putut fi constatată în 2009, când cei mai importanţi producători, inclusiv De Beers din Africa de Sud, au sistat livrările pentru a împinge preţurile în sus.
Saul Singer, partener în firma de investiţii Fusion Alternatives, specializat în investiţiile în diamante, a declarat că valoarea investiţională a acestor pietre preţioase a crescut cu 20% în 2010.
China şi India trag în sus piaţa diamantelor
Potrivit companiei sud-africană De Beers în timp ce creşterea preţurilor la diamante a fost undeva la 7% în Statele Unite, în China şi India, 2010 a însemnat o majorare a preţurilor cu 26%, respectiv 37%.
„În Asia, clasa de mijloc cumpără primele ei diamante. Se renunţă la aur în faboarea acestor pietre”, a declarat Pooja Kotwani, managerul pentru India al Rapaporta diamond services company.
Deloc surprinzător, preţuri mai mari şi creşterea cererii la nivel mondial au mărit stocurile de diamante. "Am văzut cerere mult mai mult decât putem furniza, în special pentru diamante foarte scumpe" a remarcat Clifford Elphick, directorul executiv al Gem Diamonds Ltd. într-un interviu pentru Bloomberg.
"Ne aşteptăm la o pauză în creşterea preţurilor. Este puţin probabil ca preţurile să mai crească în acelaşi ritm”, a adăugat acesta.
Barguirdjian Henri, directorul general al Holdings Graff, producător de bijuterii de lux, a declarat, pentru CNBC, că interesul pentru diamante ca investiţie este un fenomen relativ nou.
„Sunt abordat de clienţi bogaţi sau de reprezentanţii lor pentru că vor să investească măcar o mică parte din avere în diamante. Un astfel de interes este relativ nou. Până acum diamantele au fost văzute ca un lucru frumos care îţi face nevasta fericită, valoarea lor investiţională fiind neglijată”, a declarat Barguirdjian.
Potrivit acestuia sunt destui oameni de afaceri din topul Forbes care au investit în aceste zile până la 100 de milioane de dolari în diamante brute. El spune că investitorii văd acum în aceste pietre preţioase o investiţie sigură şi uşor de întreţinut.
Deşi preţurile au crescut în ultima perioadă, analiştii avertizează că o investiţie în diamante, fie ele mici sau mari, brute sau şlefuite, este una riscantă, şi departe de vârful atins în anii ’80.
Ruşii de la Alrosa produc cele mai multe diamante din lume
De la ruşi vin şi diamantele, nu doar vodca, potrivit unui raport realizat de Rapaport, potrivit căruia cel mai mare producător de diamante este grupul rusesc Alrosa.
Ţara lui Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev a extras, anul trecut, 34,9 milioane de carate de diamante, respectiv circa un sfert din cele circa133 milioane de carate produse la nivel global. Locul doi este ocupat de africanii din Botswana, cu o producţie de 22 milioane carate de diamante.
Chiar dacă au extras mai multe diamante decât Botswana, valoarea celo ruseşti a fost sub cea a diamantelor africane.
Botswana este noul lider mondial în industria diamantelor în termeni de valoare, cu  diamante extrase în valoare de 2,59 miliarde de dolari. Diamanetele ruseşti extrase în 2010 au fost evaluate la 2,38 miliarde de dolari.
Chiar dacă au pierdut primul loc în faţa statului african, grupul Alrosa, monopolul rusesc din domeniul diamantelor, este cel mai mare producător de pe piaţă. Potrivit raportului, Alrosa a extras 34,76 milioane de carate de diamante în 2010, cu 5% mai mult decât în 2009.
Ruşii de la Alrosa vor să vândă în 2011 diamante în valoare de 4,7 miliarde de dolari şi să extragă 34,76 milioane de carate de astfel de pietre preţioase.