După loviturile fenomenale reușite la Zurich, Cannes și în Spania, banda româno-sărbă a hoților de diamante a eșuat lamentabil în Franța. Bandiții vor afla pe pielea lor că, după faptă, urmează și “răsplata”.
Șapte persoane suspectate de comiterea mai multor furturi de diamante au fost arestate de autoritățile franceze. Cei șapte indivizi, români și sârbi, toți adulți, aparțin unei „mari organizații criminale”, a anunțat miercuri seara parchetul Juridiction inter-régionale specialise din Nancy.
Bănuiți de furturi cu o valoare totală de milioane de euro, bandiții au fost acuzați de conspirație criminală pentru comiterea unei infracțiuni, înșelăciune și constituirea ubei grupări criminale.
Parchetul din Besançon a început ancheta în iunie, la cererea autorităților spaniole. În Spania se anunțase furtul unui diamant în valoare de 12 milioane de euro, prin tehnica „tranzacție putredă”. Aceasta este o înșelătorie comisă în timpul unei tranzacții cu numerar care implică sume mari de bani. E folosită atât în ce privește afacerile imobiliare, cât și cele cu bijuterii sau cantități mari de bunuri.
Jurnaliștii francezi de la Le Figaro explică în amănunt cum operează bandiții. În momentul tranzacției, infractorii schimbă pur și simplu bancnotele reale cu altele false sau bunuri extrem de prețioase cu copii sau, pur și simplu, cu un ambalaj gol.
După ce au primit informațiile din Spania, anchetatorii francezi și-au dat seama că modul de operare e același cu cel folosit la Zurich, într- o tranzacție cu vehicule de lux.
Au restituit vânzătorului o cutie goală i au păstrat diamantul de 4.5 milioane de euro
Mai mult, aceeași escrocherie a fost pusă în practică la Cannes, în august 2020, la vânzarea unui diamant de 4,5 milioane de euro. Autorii au reușit atunci să fure diamantul „schimbând foarte abil cutia în care se afla cu o cutie goală pe care i-au restituit-o vânzătorului, fără ca acesta să observe manevra”.
Pe baza acestor informații, Parchetul Jirs din Nancy a deschis ancheta. Iar rezultatele nu s-au lăsat mult așteptate.
Anchetatorii au reișit să identifice o „rețea infracțională foarte activă formată din „familii române și sârbe care par să fie specializate în acest tip de infracțiuni”.
De asemenea, autoritățile au reușit să afle despre „mai multe încercări” de vânzare a diamantelor furate din Spania și Franța în alte țări europene.
Polițiștii aveau acum toate informațiile necesare, așa că au decis să acționeze. În total, „o duzină de indivizi” au fost arestați la Bondy (Seine-Saint-Denis), Perreux-sur-Marne (Val-de-Marne) și Besançon (Doubs) de la începutul lunii noiembrie. Au fost, de asemenea, confiscate bancnote contrafăcute, acte notariale falsificate și 10.000 de euro. Acum bandiții așteaptă să fie trimiși în fața instanței, notează Le Figaro.