Evenimentul Zilei > Politica > „Dialogul surzilor”. Ponta găseşte pretexte să-l blocheze pe Iohannis
„Dialogul surzilor”. Ponta găseşte pretexte să-l blocheze pe Iohannis

„Dialogul surzilor”. Ponta găseşte pretexte să-l blocheze pe Iohannis

Premierul nu mai ştie cum să evite numirea liberalului drept vicepremier. Iniţial susţinea că poate să devină vicepremier pe Finanţe, acum nu mai e de acord.

Nici măcar o oră nu au putut să stea liderii USL în aceeaşi încăpere. Întâlnirea de ieri dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu, la care au participat şi vicepremierii Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea, dar şi conservatorul Daniel Constantin, s-a încheiat fără niciun rezultat.
Potrivit unor surse din PNL, ambele părţi implicate în criza din USL şi-au spus punctul de vedere şi nu s-au arătat dispuse să facă vreun pas în spate.
Astfel, Crin Antonescu a reiterat că nu vrea un vicepremier de la PC, ci înlocuirea miniştrilor şi vicepremierului demisionar cu propunerile făcute de conducerea PNL, în urmă cu mai bine de o săptămână. În schimb, Ponta, susţinut de Dragnea şi Daniel Constantin, a găsit un nou pretext pentru a nu-l accepta pe Iohannis în funcţia de ministru de Interne şi vicepremier pe Finanţe.
Astfel, Ponta a explicat că PNL nu poate avea funcţia de ministru de Interne şi pe cea de vicepremier cu atribuţii de siguranţă naţională, pentru că aparţine lui Gabriel Oprea, sau cu atribuţii de Finanţe, atâta vreme cât nu este şi ministru în acest domeniu.
Şeful Guvernului s-a răzgândit
Surprinzător, în urmă cu o săptămână, liderul PSD nu se arăta deranjat de numirea lui Klaus Iohannis vicepremier pe probleme economice. "Klaus Iohannis se va ocupa, din postura de vicepremier, de partea economică – e o soluţie pe care am discutat-o şi pe care o batem în cuie mâine, dar e un lucru bun", spunea Ponta. În plus, premierul a vehiculat din nou varianta transformării unor miniştri delegaţi în miniştri plini.
De cealaltă parte, Crin Antonescu se ţine pe poziţii. "Noi alte propuneri nu facem, astea sunt deciziile noastre, premierul trebuie să ia o decizie, ceva mai repede, pentru că suntem într-o situaţie de criză în guvern", a spus Antonescu. El a adăugat că, altfel, Ponta poate numi miniştri şi din USD.