Dialogul surzilor între Putere, Opoziţie şi ONG-uri
- Laura Ciobanu
- 18 ianuarie 2012, 23:44
Discuţiile iniţiate de PDL cu celelalte partide şi cu societatea civilă nu s-au soldat cu rezultate promiţătoare. Dialogul s-a blocat în revendicarea demisiei premierului.
Guvernul are o problemă de comunicare: niciunul dintre partenerii pe care i-a invitat la dialog nu vrea să stea de vorbă cu el. Astfel, după ce marţi principalele centrale sindicale anunţaseră că nu vor participa la nicio discuţie cu puterea, ieri a fost rândul ONG-urilor să refuze, iar dialogul cu opoziţia a eşuat. Puterea şi Opoziţia nu s-au înţeles Reuniunea între delegaţia Puterii, condusă de Emil Boc, şi cea a USL nu a dus la niciun rezultat. Nici nu prea avea cum, atâta timp cât cele două tabere intraseră la discuţii cu agende diferite: USL cerea demisia Guvernului şi alegeri anticipate, iar Coaliţia voia un dialog parlamentar. "Nu ne-am înţeles asupra a nimic şi nu am progresat în interesul celor foarte mulţi oameni", a spus preşedintele PSD, Victor Ponta. Acesta s-a plâns că nu a primit răspuns nici când a cerut demisia guvernului şi demiterea ministrului de Interne, Traian Igaş, nici când a propus o comisie comună putere-opoziţie în vederea organizării de anticipate, pentru alegerea unui Parlament cu mai puţini aleşi, votaţi uninominal. La toate acestea, Boc a răspuns propunând crearea Consiliului de dialog Putere-Opoziţie şi instituirea unei "Ore a Guvernului", în care acesta să vină, o dată pe lună, în Parlament. Despre anticipate, premierul a explicat că nu au rost, pentru că toate procedurile pentru a le convoca ar dura şase luni. "Declanşarea alegerilor anticipate ar însemna în primul rând cel puţin o lună pentru pregătirea mecanismelor, două luni pentru dizolvarea Parlamentului şi încă trei luni pentru organizarea noilor alegeri", a spus Boc. Şi UDMR, prin Kelemen Hunor, a spus că anticipatele nu sunt oportune. Singurul lucru asupra căruia s-a căzut de acord a fost convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare. Aceasta, însă, va dura numai două zile, între 23 şi 24 ianuarie, şi doar o zi va fi destinată dezbaterii situaţiei tensionate din România, în timp ce pe 24 va fi aniversată Unirea Principatelor Române. ONG-urile nu vor să discute cu Baconschi Dacă dialogul politic s-a împotmolit, nici dialogul social nu merge prea bine. După ce marţi o bună parte dintre sindicate au anunţat că nu vor să dialogheze cu Guvernul, ieri o serie de ONG-uri cunoscute au refuzat să participe la negocierile conduse de ministrul de Externe şi prim-vicepreşedintele PDL Teodor Baconschi. IPP a comunicat că, după părerea sa, singura soluţie este demisia Guvernului, în timp ce APADOR-CH, Active Watch sau Centrul pentru Jurnalism independent au invocat jignirile adresate manifestanţilor de unii membri ai PDL. Colac peste pupăză, şi CCR a amânat ieri, până pe 25 ianuarie, pronunţarea cu privire la comasarea alegerilor, judecătorii Curţii cerând dovezi că aceasta ar produce economii de 20.000 de milioane de euro, aşa cum scrie în motivaţia Guvernului. Citiţi şi:
- Parlamentarii, chemați din vacanță. Sesiune extraordinară pe 23 și 24 ianuarie
- Antonescu către Ponta: "Victore, tu trebuie să-i convingi că ești în București, eu că nu dorm. E greu cu Evenimentul zilei!"
- PC îi cere, din nou, demisia lui Emil Boc