Dialog savuros. Ce știe omul lui Orban despre asimptomatici:„Dacă mă întrebați, vă răspund”
- Magda Spiridon
- 2 august 2020, 14:21
Consilierului de stat la Cancelaria premierului,Virgil Guran, spune că, pe fondul crizei de pandemie, în spitale există cea mai mare vulnerabilitate, însă nu a fost în stare să explice de ce nu s-a luat altă măsură în legătură cu persoanele asimptomatice și a dat vina pe PSD.
Dialogul a avut loc în emisiunea „Descoperiți”, de la Antena 3. Printre invitați s-au numărat medicul Monica Pop și jurnalistul Mirel Curea.
Realizator: Este posibil, adică v-ați gândit totuși la niște măsuri, în primul rând să opriți focarele din spitale, înainte de orice altceva?
Virgil Guran: Bineînțeles. Se încearcă acest lucru, dar trebuie să fim realiști. În spitale, din păcate, există cea mai mare vulnerabilitate, pentru că acolo vin oameni, în general, care sunt infectați, acolo există probleme în general, pentru că se focalizează tot ce înseamnă, știu eu, oameni care pot să fie vulnerabili. Deci, există teoria aceasta a testării în masă, dar trebuie să fim foarte realiști. Nu noi...
Realizator: Dar nu este o teorie... Mă scuzați, domnule Guran, că vă întreurp, nu este o teorie. Eu nu vorbesc acum să vă apucați să testați de nebuni prin țară, că am înțeles că nu puteți, dar dacă tot ați avut așa o obsesie cu prinderea asimptomaticilor și să fie ținuți în spitale, eu mă întreb de ce nu testați contactele asimptomatice. Adică dumneavoastră nu căutați asimptomaticii.
Mirel Curea: Îmi permiteți, numai o clipă.
Realizator: Vă rog.
Mirel Curea: Domnule Guran, vă salut, Mirel Curea sunt.
Virgil Guran: Vă salut.
Mirel Curea: Cu respect. Vedem foarte bine, există, și nu de ieri, de azi, de trei luni indicațiile Ministerului Sănătății să se testeze în grupele de risc. Foarte bine, atâta doar că testarea în grupa de risc este zero barat dacă nu este urmată de anchetă epidemiologică și de tăierea lanțurilor. Eu nu înțelg, pentru mine e un mare mister, de ce să testezi în grupele de risc, doar ca să afli niște cifre uriașe și după aia să nu faci pasul doi, ce, să stopezi răspândirea prin tăierea acestor brațe epidemiologice? Eu nu înțeleg, poate știți dumnevoastră, și nu sunt malițios, poate știți de la Orban, poate știți de la..., domne, ce au avut în cap? Știți bine, avem două tipuri de testări: una în grupa de risc, una testarea comunitară. O cvasitestare comunitară o avem de vreo lună, două, de când pleacă oamenii în Grecia și avem o testare aproape aleatorie, și acolo se găsesc câte doi infectați la 1.000, la 2.000 de oameni. Dincoace găsim cu grămada, am mai făcut figura asta de stil, e ca și cum testăm, facem Wassermann într-un bordel de front și tragem concluzia că poporul român e sifilitic.
Realizator: Să dăm ocazia să și răspundă. Domnule Guran.
Virgil Guran: Bun. Vă răspund.
Realizator: Vă rog.
Virgil Guran: Deci, se testează grupele de risc, dar trebuie să ținem cont de următoarele lucruri. Capacitatea noastră de testare, acum trei luni, hai să zicem patru luni, era de 800 de persoane pe zi.
Realizator: Haideți să vă arăt ceva, domnule Guran. Haideți să vă arăt cum au evoluat testele, tocmai că ați zis de capacitatea de testare. Iată, pe 29 aprilie aveam o capacitate dovedită de testare de 16.684 de teste pe zi, pentru că atât ați raportat. Până pe data de 15 iulie, de pe 29 aprilie până pe 15 iulie - se vede pe grafic - nu ați mai trecut de 15.000 de teste. S-a ajuns pe 8 iunie inclusiv la 2.915 teste. Abia pe 15 iulie ați crescut din nou peste 15.000 de teste. Să fie o coincidență că atunci ați început scandalul cu legea cu carantina?
Virgil Guran: Nu. Deci, dacă îmi dați voie să răspund, răspund...
Realizator: Vă rog.
Virgil Guran: ... dacă nu, mă întrerupeți, nicio problemă, vă ascult pe dumneavoastră, vă respect și da, da, da și gata.
Realizator: Vă rog, scurt. Păi mi-ați spus că nu aveți capacitatea de testare. Uitați capacitatea de testare.
Virgil Guran: Deci, am pornit de la o capacitate de testare acum patru luni, de 800 de teste. Am ajuns în momentul de față la 25.000 de teste, maxim capacitate de testare, dar asta și cu societăți particulare, care, dacă vor, lucrează astăzi, dacă nu vor, nu lucrează, că nu pot să le forțez. Testăm, în general, oamenii care sunt simptomatici și contacții lor.
Realizator: Asta știm, domnule Guran. Vă rog frumos să comprimați, că mai avem doar un minut și vrea să vă întrebe ceva și doamna Pop. Nu-mi spuneți ceva ce știm deja.
Virgil Guran: Să mă întrebe atunci dacă este și răspund.
Realizator: Doamna Pop, vă rog.
Monica Pop: Bună seara! Să vedem ce răspundeți. Deci, vreau să știu de ce și cine se încarcă cu această atitudine de internare obligatorie dacă este singura țară de pe pământul ăsta, nu e nicio țară mai puțin dezvoltată sau mai dezvoltată decât noi, unele cu situații mult mai dramatice decât a noastră. Pentru care motiv s-a luat această atitudine incredibilă și admisibilă. De ce? De ce singura țară din lume, după ce model, cine a putut să facă și din ce motiv acest lucru? Vă rog, e un lucru foarte important.
Virgil Guran: Doamna Pop, vă răspund.
Monica Pop: Vă rog.
Virgil Guran: Există o lege care a fost votată de majoritatea parlamentară.
Realizator: Asta știm, v-am întrebat de ce.
Virgil Guran: Numai puțin. Păi v-am răspuns.
Realizator: Păi mai aveți 30...
Virgil Guran: Există o lege pe care o respectăm.
Realizator: Domnule Guran, dumneavoastră ați cerut legea respectivă.
Monica Pop: V-am întrebat de ce ați făcut această lege, indiferent, toți cei care au semnat-o, după părere mea, s-au încărcat cu un păcat îngrozitor, pentru care motiv? Deci, domnule Guran, stați un moment.
Virgil Guran: Inclusiv PSD-ul care are majoritatea. Numai puțin, doamna Pop...
Monica Pop: Dumneavoastră ascultați-mă puțin, vă rog frumos. V-am întreabat...
Virgil Guran: Doamna Pop, îmi răspundeți, vă rog eu frumos, eu v-am ascultat.
Monica Pop: V-am întrebat de ce e singura țară din lume, singura...
Virgil Guran: Mă ascultați un pic?
Monica Pop: Vă rog.
Virgil Guran: Deci, inclusiv PSD-ul, care are majoritate, și-a...
Monica Pop: Ce legătură are?
Mirel Ciurea: Despre asta este vorba, domnule?
Monica Pop: Ce legătură are, v-am întrebat. Foarte rău că a făcut și PSD-ul același lucru și e la fel de vinovat. Dar v-am întrebat de ce? De ce ați propus? De ce nu mă lăsați să vă întreb?
Virgil Guran: Ok. dacă ați spus că e foarte rău că a făcut, numai puțin. Dacă...
Realizator: Din păcate, suntem într-o mare depășire.
Monica Pop: De ce ați propus această lege, singura de pe pământ? De ce?
Mirel Ciurea: Păi și pe PSD-iști i-am întrebat.
Virgil Guran: Dacă aţi spus că inclusiv PSD-ul, care a făcut un rău, vă respect pentru asta.
Mirel Ciurera: Păi și pe PSD-iști îi întrebăm tot asta, domnule Guran.
Monica Pop: Dacă e un PSD-ist la telefon îl întrebăm și pe el de ce a putut să faceţi o lege împotriva unui mapamond, de ce?
Realizator: În 10 secunde, domnule Guran, pentru că deja am depășit.
Virgil Guran: Vă răspuns, dacă îmi permiteți, vă răspund.
Realizator: 10 secunde mai am.
Virgil Guran: 10 secunde. Deci, aceasta este procedura. Într-adevăr, în alte țări cei asimptomatici sunt trimiși acasă. Sunt convins că vom ajunge foarte curând la acest lucru și noi. Am încercat să limităm în acest fel infectările.