Diagnosticarea factorilor care cauzeaza igrasia in cladiri si principalele metode pentru indepartarea acesteia (P)
- Felix Mihai Badea
- 5 februarie 2018, 13:22
Igrasia reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme ale zidariei constructiilor vechi sau noi, atunci cand cladirile nu sunt prevazute cu structuri de protectie corespunzatoare.
Fie ca este vorba de structurile superioare afectate de apa provenita de la precipitatii sau de apa care este in contact cu fundatia, respectiv subsolul constructiei, umiditatea este inamicul numarul al zidariei, indiferent de materialul utilizat – beton, caramida, piatra.
Tipuri de igrasie si factorii cauzatori - 3 pareri gresite despre formarea igrasiei si a mucegaiului
- Igrasia si mucegaiul afecteaza doar cladirile vechi
Contrar parerilor generale, nu vechimea unei case este relevanta in aparitia umezelii excesive, a mucegaiului si a igrasiei.
Mai importante decat anul constructiei unei cladiri sunt: calitatea materialelor utilizate precum si intretinerea periodica a interiorului si exteriorului acesteia.
De cele mai multe ori, casele vechi sunt proiectate pentru a preveni problemele cauzte de umezeala, fiind construite aproape in intregime din materiale impermeabile.
De cealalta parte, exista o categorie de cladiri noi a caror proiectare nu este prevazuta cu solutii de impermeabilizare, permitand ca umiditatea sa afecteze zidaria.
Pentru lucrarile de intretinere si reparatie pentru cladirile vechi este recomandat sa se evite folosirea materialelor moderne incompatibile (ciment, mortar) si sa utilizeze in schimb materiale traditionala pe baza de calcar, care vor permite structurii sa respire.
- Factorii cauzatori ai igrasiei provin doar din exterior
Exista multiple cauze care afecteaza structurile de rezistenta ale cladirilor, specialistii in domeniu utilizand diferite instrumente pentru identificarea factorilor din interior si exterior, pentru a efectua lucrarile potrivite.
De cele mai multe ori, in cazul unei cladiri pot exista mai multi factori cauzatori, cei mai frecventi fiind:
- Lucrarile de constructie:
- Calitatea indoielnica a materialelor utilizate - Indiferent care sunt materialele utilizate, majoritatea lucrarilor de constructie necesita si lucrari de hidroizolatie.
Explicatia se rezuma la faptul ca atat betonul, caramida, cat si lucrarile simple de tencuiala prezinta goluri interconectate la constructie, iar la primul contact cu apa, aceasta va patrunde prin aceste goluri;
- Proiectarea si executia defectuoasa a constructiei - O casa va fi protejata de astfel de probleme daca se vor lua in considerare anumite aspecte inca de la inceputul constructiei – identificarea surselor subterane de apa care ar putea patrunde in fundatie si subsol, determinarea celei mai potrivite solutii de hidroizolare (materiale si metode utilizate).
Umiditatea – Condensul nivelul crescut de umiditate
Sursele de umiditate sunt provenite de la precipatii, condensarea umiditatii atmosferice, zonele cladirilor predispuse la umezeala (baie, bucatarie) care nu sunt armate subteran corespunzator.
- Igrasia si mucegaiul nu sunt periculoase si pot fi indepartate cu solutii din comert
Cea mai frecventa greseala a beneficiarilor anumitor cladiri afectate de igrasie, mucegai si ale ciuperci specifice zidariilor este sa trateze problema doar in exterior, prin aplicarea unor substante si solutii de indepartare ineficiente pe termen lung.
In realitate, problema igrasiei trebuie tratata de la “radacina” si anume, trebuie intervenit cu lucrarile de ameliorare a rezistentei acoperisului sau fundatiei si subsolului cu lucrarile profesioniste de hidroizolare.
Problemele cauzate de umezeala excesiva – Un pericol pentru sanatatea beneficiarilor cladirilor afectate
Pe langa daunele pe termen scurt si lung provocate cladirilor de aparitia mucegaiului, ciupercilor si a igrasiei, aceste inconveniente reprezinta un pericol real pentru sanatatea celor care locuiesc sau lucreaza intr-o astfel de cladire.
Exista nenumarate studii bine documentate cu rapoarte si statistici medicale care confirma diferite boli corelate cu petrecerea timpului intr-o cladire afectata de umiditate si consecintele acesteia:
- Simptome ale bolilor respiratorii - Tuse, nas infundat, rinite alergice, alergii diverse, astm, alveolita;
- Simptome ale bolilor oculare - Iritarea, roseata ochilor;
- Piele iritata;
- Dureri musculare si articulare, migrene, probleme neurologice, dificultatea de a se concentra, fatigabilitate, artrita, tulburari endocrinologice.
Necesitatea reparatiilor extinse, problemele estetice ale peretilor interiori si exteriori, eventualele probleme de sanatate care ar putea afecta persoanele care locuiesc in cladirile afectate, precum si predispozitia la aparatia termitelor si diferitelor microorganisme (ciuperci si protozoare) reprezinta suficiente motive pentru re-evaluarea conditiilor de constructie si hidroizolare a cladirilor proiectate si efectuarea lucrarilor de optimizare a hidroizolatie exterioare, in cadrul constructiilor deja realizate.
***
Compania Milucon.ro dispune de toate resursele necesare si de personal specializat in realizarea celor mai complexe lucrari de hidroizolatii si pardoseli (de la pardoseli flotante la pardoseli industriale).
Telefon: +40 766 419 049
E-mail: office@milucon.ro