Diaconescu „îi bate obrazul” lui Voronin

Diaconescu „îi bate obrazul” lui Voronin

Ministrul de externe acuză nerespectarea dreptului la libera circulaţie.

Reacţie de indignare la vârful diplomaţiei române faţă de oprirea românilor la graniţa Republicii Moldova. Într-o conferinţă de presă organizată ieri, ministrul afacerilor externe a acuzat autorităţile de la Chişinău de nerespectarea dreptului la libera circulaţie şi a „a obligaţiilor care decurg din relaţia cu Uniunea Europeană”. Cristian Diaconescu a folosit prilejul de ieri şi pentru a le aminti omologilor de peste Prut de susţinerea permanentă acordată de către partea română integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Între timp, numărul românilor opriţi la vămile cu Moldova a ajuns la 299 de persoane. Printre motivele invocate de către autorităţile moldovene sunt lipsa unei invitaţii oficiale, a asigurării medicale sau a sumei de bani necesare pentru perioada şederii.

Partea română se declară „dezamăgită”

Cristian Diaconescu a cerut, ieri, în mod oficial, autorităţilor de la Chişinău „să pună capăt abuzurilor împotriva cetăţenilor români care doresc să călătorească în statul vecin”. „În ultimele trei zile, aproape 300 de persoane au fost împiedicate de autorităţile din Republica Moldova să-şi exercite dreptul la liberă circulaţie. Ne exprimăm de za măgirea faţă de încălcarea de către au torităţile de la Chişinău a obligaţiilor care decurg din relaţia cu Uniunea Europeană”, a spus ministrul afacerilor externe.

Deşi a precizat că România va susţine în continuare parcursul european al Republicii Moldova, şeful diplomaţiei de la Bucureşti nu s-a sfiit să critice direct modul în care autorităţile de dincolo de Prut au ales să gestioneze această situaţie. „Ceea ce s-a întâmplat pe parcursul ultimelor zile reflectă ignorarea acestor cerinţe care ţin de normele democraţiei şi statului de drept, aspecte des criticate la Bruxelles”, a afirmat Diaconescu. Apel la o mai bună colaborare

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, ministrul afacerilor externe a reluat şi seria demersurilor părţii române pentru o mai bună colaborare între autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Chişinău.

Diaconescu a criticat, în primă fază, „restricţiile privind libera circulaţie a cetăţenilor în spaţiul european”, caracterizate ca reprezentând „lipsa unei reale angajări în parcursul european, susţinut energic de România, la Bruxelles” şi a încheiat aducând aminte de negocierea, în curs de finalizare, a noului cadru juridic între UE şi Republica Moldova. Cu această ocazie, ministrul a reamintit faptul că România susţine încheierea unui Acord de Asociere care să conţină realizarea unei zone de comerţ liber şi un regim fără vize pentru cetăţenii din Republica Moldova.

"Ceea ce s-a întâmplat pe parcursul ultimelor zile reflectă ignorarea cerinţelor care ţin de normele democraţiei şi statului de drept." - Cristian Diaconescu, ministrul afacerilor externe

PE AICI NU SE TRECE

„Unora dintre cei întorşi nu li s-a dat nicio explicaţie”

Aproape 300 de români care au vrut să treacă graniţa în Republica Moldova au fost întorşi din drum de vameşii moldoveni, de joi, la ora 8.00, până ieri, la ora 13.30. „Din totalul de 3.000 de români care au trecut în aceste trei zile de vameşii români pentru a merge în Republica Moldova, 10% au fost opriţi de vameşii moldoveni din punctele Sculeni, Albiţa, Nicolina, Oancea - Galaţi.

Unora dintre cei întorşi nu li s-a dat nicio explicaţie. Cei care au spus că merg în vizită au fost opriţi pe motiv că nu au invitaţie trimisă de un cetăţean moldovean, autentificată la notar, iar altora le-a fost refuzată intrarea pe motiv că nu au asigurare medicală.

Mai mulţi turişti români au fost opriţi să intre pentru că nu aveau rezervare la hotel sau pentru că nu aveau la ei o sumă de bani pentru perioada şederii”, a rezumat situaţia tuturor celor „respinşi” la graniţa de est purtătorul de cuvânt al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Iaşi, comisarul Vasilica Tătaru.

Ultimul caz în care autorităţile din Moldova au refuzat accesul unui grup de cetăţeni români a avut loc, ieri, între orele 8.00 şi 13.30. În acest interval, 12 persoane au fost oprite să treacă graniţa în Republica Moldova: 7 la Vama Scu leni, una la Nicolina şi alte 4 la Vama Albiţa.

Class şi Anda Adam, opriţi la vamă Nici trupa Class sau Anda Adam nu au putut intra, sâmbătă, în Moldova, din cauza angajaţilor din Vama Albiţa. „Au fost respinşi în vamă, deşi aveau cu ei contractul încheiat pentru concert şi toate actele necesare”, a precizat comisarul Vasilica Tătaru.

O soartă mai fericită au avut însă membrii trupei Paraziţii. Opriţi iniţial în Vama Albiţa, cei doi componenţi ai trupei au ajuns, până la urmă, dincolo de graniţă, cu ajutorul direct al organizatorului spectacolului.

Sosit de urgenţă la Albiţa, acesta a reuşit, în final, să-i convingă pe vameşii moldoveni să le dea liberă trecere muzicienilor.

299 este numărul românilor întorşi din drum de vameşii moldoveni, de joi, ora 8.00, până ieri, ora 13.30

Ne puteți urmări și pe Google News