Dezvăluirile lui Daniel Morar. Cum s-a zbenguit Binomul Coldea-Kovesi prin justiție. De la mandate de interceptare “cu fentă”, la distrugere de probe

Dezvăluirile lui Daniel Morar. Cum s-a zbenguit Binomul Coldea-Kovesi prin justiție. De la mandate de interceptare “cu fentă”, la distrugere de probe

Cum a consemnat fostul procuror DNA și judecător CCR Daniel Morar imixtiunile ofițerilor de informații în anchete penale este un alt capitol interesant din cartea sa. Cartea, “Putea să fie altcumva - O istorie subiectivă a justiție după 1990” apărută recent la Editura Humanitas este o lucrare care merită studiată de toți cei care vor să afle cum a funcționat justiția timp de 20 de ani. O importanță aparte este acordată modului în care a evoluat, sau a involuat după cum explică Daniel Morar, cercetarea penală în România .

Pe 4 februarie 2009 între Ministerul Public, Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție și SRI a fost încheiat un protocol de colaborare ce purta mențiunea “strict secret”, semnat de adjuncții celor două instituții, Gabriela Scutea și Florian Coldea și aprobat de procurorul general al României Codruța Kovesi și directorul SRI George Maior.

Prin el se stabilea că cele două părți colaborează pentru verificarea informațiilor în domeniul prevenirii și combaterii infracțiunilor contra securității naționale, actelor de terorism, dar și altor infracțiuni grave. Daniel Morar: “Dacă în ceea ce privește primele două genuri de activități serii are competențe clare prevăzute de lege, referitor la alte infracțiuni grave, legea nu i-a conferit vreo atribuție (SRI)”. 

Protocolul prevedea printre altele constituirea unor echipe operative comune, formate din procurori și ofițeri SRI care să acționeze pentru documentarea infracțiunilor pomenite, precum și acordarea de către SRI de sprijin tehnic pentru constatarea infracțiunilor flagrante din categoriile menționate. De asemenea, se stabilea obligația parchetelor de a comunica operativ, dar nu mai târziu de 60 de zile, către SRI modul de valorificarea informațiilor primite, și asta doar dacă informațiile nu erau solicitate mai devreme de către serviciu, procurori fiind obligat să se conformeze .

Ne puteți urmări și pe Google News

Kovesi află că protocolul secret este ilegal, dar decide aplicarea lui

Daniel Morar: “Nu am știut nimic despre acest protocol ori despre negocierile purtate în vederea semnării lui până în momentul în care l-am primit, clasificat strict secret, la cabinetul meu de la DNA (...) Clauzele protocolului m-au revoltat. Erau contrare legii, permiteau ofițerilor SRI să desfășoare activități de cercetare penală și obligau procurorii să comunice acestora mersul dosarelor (…)

Am avut o discuție aprinsă cu Kovesi și la telefon, în care i-am reproșat că încheiase protocolul fără să mă consulte și, mai ales, că a angajat Ministerul Public într-o colaborare nepermisă de lege.

Mi-a spus că e decizia ei și că toată lumea trebuie s-o respecte, ceea ce era adevărat din perspectiva principiul subordonării ierarhice în parchete, însă doar dacă legea nu era încălcată. I-am replicat că DNA nu o să respecte dispozițiile legale din actul secret, că nu vom implica ofițerii SRI în activitatea judiciară și nici n-o să informăm cu privire la stadiul anchetelor”.

Dosarul unui candidat la președinție, albit de Generalul Negru

Dosarul senatorului Cătălin Voicu care izbucnit în primăvara anului 2010 nu este singurul caz care a beneficiat de aportul informativ al SRI în alegerile din 2009.

Potrivit lui Daniel Morar, SRI sesizase DNA despre “presupuse activități ale familiei unuia dintre candidați de persuadare a unui magistrat procuror, care trebuia să protejeze afacerile familiei, cu promisiunea că, atunci când candidatul va ajunge președinte al României, îl va numi pe procuror într-o funcție înaltă în Ministerul Public”. 

Repet, sesizarea este era făcută de SRI, iar procurorii DNA s-au deplasat la sediu instituției pentru a vedea dacă materialele rezultate din interceptări era utile. Li s-au părut interesante, așa că le-au cerut în mod oficial. După alegerile din 2009, în 2010, însă prim-adjunctul directorului SRI Florian Coldea nu le-a trimis. Daniel Morar a insistat, iar Florian Coldea i-a spus că dintr-o eroare de soft, datele au fost șterse.

Coldea, acuzat de favorizarea infractorului

O minciună cusută cu ață albă pentru un procuror cu experiență.

După cum remarca Daniel Morar, Florian Coldea nu putea nega că acele documente au existat, pentru că procurorii DNA le văzuseră, dar în formulă clasificată, așa că a ales să le facă dispărute în cel mai simplu mod: a dat ordin să fie șterse din banca de date.

Revoltat de atitudine prim-adjunctului SRI, Daniel Morar i-a transmis acestuia, dar și lui George Maior, directorul instituției că urmează să-i pună sub acuzare pentru favorizarea infractorului. A urmat o mediere a președintelui Traian Băsescu, care nu a dus la niciun rezultat. De fapt, la acel moment nici măcar Laura Codruța Kovesi nu-i credea. Resemnat, George Maior i-a cerut lui Daniel Morar să fie anunțat înainte de a fi pus sub acuzare de către DNA, ca să știe să-și dea demisia. 

Nu s-a întâmplat nimic dintr-un motiv ciudat

Fostul șef al DNA susține că nu i-a pus sub învinuire pentru că nu aveau probele necesare. Aici poate apărea o întreagă discuție! Existase o sesizare oficială a SRI, erau procurori DNA care văzuseră documentele. Bineînțeles că DNA se putea autosesiza, deschide o anchetă. Se putea dispune o percheziție informatică și audierea ofițerilor SRI care participaseră la toate etapele, de la interceptare, la redactarea sesizării și în final, la întâlnirea de la sediul SRI.

Cel mai probabil, prin medierea președintelui Traian Băsescu, s-a evitat un scandal uriaș.

Așa că aici fostul șef al DNA pune batista pe țambal…

Interceptarea telefoanelor, practica favorită a generalului Florian Coldea

Daniel Morar nu se oprește aici și mai dezvăluie o modalitate prin care Florian Coldea acumula informații: supraveghere telefoanelor!

Numărului uriaș de mandate de securitate națională de securitate națională din perioada este considerat de către Daniel Morar o practică ilegală, nejustificată de realitate. Observând anomalia, în perioada de șase luni cât a fost procuror general interimar (octombrie 2012-aprilie 2013), Daniel Morar a decis să respingă unele solicitări ale SRI, insuficient argumentate. Pe parcurs a observat că, deși respingea mandate de supraveghere telefonică pentru anumită numere de mobil, aceste erau trecute de prim-adjunctul SRI Florian Coldea pe noi mandate, cu fapte atribuite unor altor persoane, sau cu posesor neidentificat.

Pe ce se baza Florian Coldea? Pe faptul că “judecătorii și procurorii general nu aveau nici sarcina și nici timpul necesar de a verifica aceste numere și posesorilor în timp real”. S-a pus capăt acestei practici? Bineînțeles că nu.

De ce nu i-a schimbat Băsescu?

Daniel Morar spune că l-a sfătuit în repetate rânduri pe Traian Băsescu să-i înlocuiască pe Maior și Coldea care au dobândit prea multe informații și prea multă putere, iar “președintele era conștient de aceasta, însă nu a făcut nimic, fie pentru că nu a vrut, fie pentru că nu mai putea”.

De altfel, Traian Băsescu a recunoscut public acest lucru în 2016. Fostul președinte al României a spus, la fel ca Daniel Morar în cartea sa, că cei care deţin informaţia şi au cătuşele sunt Dumnezeii puterii: "Eu trebuia să stopez mandatul celor care erau de 8-10 ani, din ce motiv? Pentru că dobândiseră atâta putere, iar puterea te deformează. (…) Mă refer la SRI în mod clar. Iar atunci începi, ca un creier, să transferi informaţii către DNA, care a devenit ca o măciucă ce doar execută. Nu mi-a dat prin cap că nişte oameni pe care i-am luat de tineri, de exemplu doamna Kovesi sau Coldea, care era un maior de 32 de ani şi l-am pus adjunctul directorului SRI, nu mi-a dat prin cap că peste câţiva ani, vor fi Dumnezeii puterii în România", a spus fostul șef al statului.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro