Dezvăluirile Codruței Kovesi. Cum se interceptează telefoanele la DNA

Dezvăluirile Codruței Kovesi. Cum se interceptează telefoanele la DNA

Serviciul tehnic al Direcției Naționale Anticorupție a fost înființat încă din 2003, cu sprijinul Ambasadei SUA - care a donat mai multe echipamente de investigații - și cu suport al ofițerilor FBI

Procurorul-șef Laura Codruţa Kovesi nu s-a ferit niciodată să explice cum funcționează Biroul Tehnic din cadrul DNA, prin intermediul căruia se fac și interceptări în mod direct. Potrivit legii, interceptările telefonice în România le poate realiza doar SRI, cu mandat de la judecător. „Există o singură diferență care vizează conexiunea cu operatorul de tele co municații – o face întotdeauna SRI. Să vă dau un exemplu: în momentul în care procurorul primește autorizația de interceptare a unui post telefonic, trimite autorizarea la SRI care, împreună cu operatorul de telecomunicații, pune în aplicare această autorizare. Practic, conținutul convorbirilor, atunci când autorizarea se transmite prin Biroul Tehnic al DNA, nu este accesibil SRI-ului sau operatorului de telecomunicații”, a precizat Kovesi, la Pro TV. Ea a declarat că sunt situații în care procurorii apelează la Biroul Tehnic, iar punerea în aplicare a autorizațiilor le face DNA. Mandatul de interceptare, care este eliberat de un judecător, se transmite întotdeauna SRI, care îl transmite operatorului de telecomunicații.

Câte mandate s-au dat din 2014

„Sunt situații în care procurorul poate să nu pună în aplicare autorizarea prin Biroul Tehnic, ci să o trimită direct la SRI. În acest caz, SRI are acces la conținutul comunicațiilor”, a mai arătat Kovesi. Serviciul tehnic al DNA a fost înființat încă din 2003, cu sprijinul Ambasadei SUA - care a donat mai multe echipamente de investigații - și cu suport al ofițerilor FBI. În cadrul Serviciului funcționează: Biroul tehnic, Biroul Telecomunicații, Compartimentul de intervenție și escortă și trei centre zonale (Bacău, Cluj și Timișoara). Serviciul a primit, în 2014, în vederea punerii în aplicare, un număr total de 916 încheieri emise de judecători și ordonanțe provizorii privind interceptarea și înregistrarea convorbirilor telefonice (comparativ cu 413, în 2013). Din acestea, prin 300 de încheieri s-a dispus și la interceptarea și înregistrarea dialogurilor ambientale (comparativ cu 298, în 2013). Totodată, punerea în aplicare a autorizațiilor a necesitat întocmirea a 315 procese-verbale de redare a convorbirilor telefonice (comparativ cu 256, în 2013), aproximativ 244 ore de redare (comparativ cu 108 ore, în 2013).

Ne puteți urmări și pe Google News