Soldații din armata rusă au ajuns să se lupte între ei pentru bunurile pe care le-au furat din locuințele ucrainene. Informația a fost prezentată de Ministerul Apărării din Ucraina care a dezvăluit un astfel de incident ce ar fi avut loc într-o localitate din regiunea Kherson. Informații despre furturile pe care le comit trupele rusești de ocupație din casele ucrainene au tot apărut în spațiul public. Între altele se spune că în Belarus a fost organizat și un fel de talcioc în care se vând și se cumpără lucruri furate din Ucraina.
Ministerul Apărării din Ucraina a prezentat pe site-ul oficial un incident care a avut loc între militari ceceni și buriați, din forțele armate ruse, într-o localitate din regiunea Kherson. Conform informațiilor prezentate de oficialii ucraineni, între cele două grupuri a avut loc un război care a pornit de la lucrurile furate din casele locuitorilor din zonă.
„În orașul ocupat Kyselivtsi (satul Chornobaivka din regiunea Kherson) a avut loc un schimb de focuri între soldați ruși de origine cecenă și buriați. În acest conflict au fost implicați peste 50 de participanți din fiecare tabără”, se arată în comunicatul postat pe site-ul Ministerului Apărării din Ucraina.
Conform sursei citate, incidentul a avut loc noaptea trecută, iar în urma confruntării, au rezultat mai mulți răniți și chiar morți. Scandalul între cele două părți ar fi avut la bază două motive, după cum arată oficialii ucraineni.
Motivele conflictului interetnic
Pe de-o parte, militarii buriați nu doresc să ia parte la operațiuni militare atât timp cât îi au în coastă pe ceceni. Aceasta deoarece relațiile dintre cele două grupări sunt „instabilie”. Buriații acuză faptul că cecenii sunt puși în spatele lor și au ordin să-i împuște în cazul în care încearcă să se retragă.
„Unul dintre motivele conflictului interetnic este legat de reticența buriaților de a desfășura operațiuni militare ofensive alături de ceceni. Aceștia din urmă nu apar pe linia frontului, ci rămân în zona din spate, Sarcina lor este de a «încuraja forțele de ocupație să acționeze activ». Cu alte cuvinte, să deschidă focul asupra celor care încearcă să se retragă”, se arată în materialul ucrainean.
Un al doilea motiv al conflictului a fost legat de împărțirea lucrurilor jefuite din locuințele civililor ucraineni. Se pare că cecenii ar fi furat din lucrurile „strânse” de buriați, iar de aici conflictul.
Mai mulți militari ruși au refuzat să lupte
Pe de altă parte Ministerul Apărării din Ucraina semnalează cazuri de revoltă ale militarilor ruși față de comandanții de unități militare. Mulți dintre militari consideră că au fost păcăliți ca să-și prelungească contractele. Acestora li s-a spus că operațiunea din Ucraina va fi pașnică, la fel ca și cea din Crimeea, din 2014 și că localnicii îi vor primi cu simpatie.
„După ce au văzut imaginea reală, un număr mare de militari ruși nu au mai dorit să continue serviciul militar. Iar acest lucru a dus la o confruntare cu comandanții. A fost declanșată și o investigație a FSB, iar unii militari au fost duși într-o direcție necunoscută după ce mai întâi au fost îmbătați. Ei nu au mai revenit printre colegii lor pentru continuarea serviciului militar”, se mai arată în comunicat.
Jafurile se țin lanț în Ucraina
Militarii din Rusia fură tot ce pot din locuințele civililor din Ucraina. Mai multe dialoguri între soldați ruși și familiile lor în care cei dintâi erau îndemnați să ia tot ce găsesc au fost interceptate de Serviciul de Informații din Ucraina. De-a lungul vremii au apărut imagini cu militarii lui Putin care fură din case ori din magazinele ucrainene diferite bunuri
Soldații ruși au înființat într-un oraș din Belarus un talcioc unde se vând și se schimbă lucruri furate din casele ucrainenilor. Militarii care au participat la operațiuni vând sau schimbă tot ce au jefuit din localitățile pe care le-au ocupat. Un camion militar rusesc plin cu mașini de spălat care ar fi fost furate de soldații ruși a fost distrus de trupele ucrainene.
Imagini cu soldați ruși care trimit în localitățile de domiciliu pachete imense, de ordinul zecilor și sutelor de kilograme, cu bunuri furate, au apărut pe internet de mai multă vreme.