Motivul pentru care nici Rusia, nici Ucraina nu vorbesc despre exploziile misterioase ale unor depozite strategice

Motivul pentru care nici Rusia, nici Ucraina nu vorbesc despre exploziile misterioase ale unor depozite strategice Sursa: Twitter

Mass-media rusă a raportat explozii la un depozit de muniții de lângă Belgorod și la alte două unități de depozitare în apropierea graniței de est a Ucrainei, în ultimele cazuri de „incendii și explozii inexplicabile în locații strategice din Rusia, inclusiv un sit de cercetare în domeniul apărării și cea mai mare fabrică chimică”.

„Toate locurile afectate sunt probabil implicate în furnizarea de combustibil și muniție trupelor angajate în Donbas, iar pagubele ar putea împiedica eforturile Rusiei de a-și susține ofensiva acolo”, ridicând „suspiciuni că cel puțin unele ar fi fost cauzate de sabotaj sau atacuri ucrainene”.

Oficialii ruși au dat vina pe elicopterele de atac ucrainene pentru o explozie de la 1 aprilie la depozitele de combustibil din Belgorod, dar pe măsură ce incidentele s-au înmulțit, a devenit „un subiect pe care oficialii de la Moscova preferă să-l evite”, scrie Vitali Shevchenko de la BBC Monitoring.

Incendierea unor baze importante

„Atacurile ucrainene asupra teritoriului rus ar fi jenante pentru Kremlin, care speră să dețină controlul asupra Ucrainei în câteva zile de la invadarea acesteia în februarie”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: Presedintia Ucrainei

La rândul lor, „oficialii ucraineni au sugerat o anumită implicare în incidente fără să le recunoască în mod expres”. „Karma este un lucru crud”, a scris Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Oleksi Arestovich, un consilier militar al lui Zelenski, a sugerat că „trebuie să cauți motive în interiorul Rusiei – de exemplu, ascunderea mijloacelor prin care banii au fost furați de la ministerul rus al apărării”.

„Este clar de ce Ucraina ar fi reticentă în a admite orice atac transfrontalier”, scrie Shevchenko de la BBC: „Ar echivala cu o escaladare majoră într-un conflict deja crud”. Și există explicații plauzibile, altele decât sabotajul sau loviturile aeriene.

Datorită neglijenței, Rusia „suferă deja răni auto-provocate în timp de pace”, spune expertul rus în securitate Keir Giles de la Chatham House din Londra. „Când sunt supuse unor tensiuni suplimentare de război ofensiv, nu este surprinzător faptul că rata accidentelor naturale ar trebui să crească”, potrivit Yahoo News.