Dezvăluiri scandaloase. Spania: Turism sufocant şi profit pe spezele angajaţilor prost plătiţi

Dezvăluiri scandaloase. Spania: Turism sufocant şi profit pe spezele angajaţilor prost plătiţi

Spania este o țară cu salarii relativ mici. În cazul multor angajați din turism aproape se poate vorbi despre exploatare prin muncă

Măsura de stabilire a salariului minim la 900€/lună a fost bună, dar nu suficientă, scrie Deutsche Welle.   

 

Până în anii `90 și oaspeții hotelurilor din Spania obișnuiau să le răsplătească pe cameriste cu un bacșis. Se știa că au salarii extrem de mici în raport cu efortul depus, iar clienții vroiau să-și arate astfel recunoștința. Fiindcă nu-i ușor să cureți după cineva și, într-un timp foarte scurt, să-i asiguri următorului oaspete confortul de care are nevoie și pentru care plătește.

Dar în ultimii 20 de ani situația s-a înrăutățit, iar bacșișul aproape a dispărut. Anual Spania are aproximativ 82 de milioane de turiști străini. Deși clienții sunt din ce în ce mai pretențioși și, cu timpul, camerele de hotel au devenit mai spațioase, salariile angajaților din industria hotelieră au scăzut.

"A devenit o formă de sclavagism modern", spune Maria Carmen Castón – mulți ani angajată ca și cameristă. "Noi, angajatele de la curățenie, eram la cel mai jos nivel de salarizare. De la criza din 2008 multe cameriste lucrează ca mână de lucru închiriată de la agențiile de intermediere a forței de muncă. Pentru hoteluri este mai ieftin."

Conform Confederación Española de Hoteles y Alojamientos Turísticos (CEHAT), organizație a hotelierilor spanioli, salariul brut mediu al unei cameriste este de aproximativ 1560 euro. Dar de această leafă, rezonabilă în raport cu costurile de trai în Spania, nu beneficiază decât 40% din angajate. Salariile mici sunt o problemă nu numai pentru această categorie profesională. "Indiferent că vorbim despre munca într-un Call Center sau de o activitate care necesită studii superioare, nivelul de salarizare din Spania este mult sub media la nivel european", afirmă expertul în economie Aldo Olcese.

Proteste de stradă

Frustrate, cameristele de pe insula Lanzarote s-au organizat în gruparea "Las Kellys" și au ieșit la protest. Astfel au reușit să atragă atenția nu numai asupra problemelor lor, ci și asupra greutăților cu care se confruntă angajații serviciului cu clienții sau infirmierii care lucrează în căminele de bătrâni.

O cameristă curăță în jur de 20-30 de încăperi pe zi. O treime din acestea necesită curățenie generală întrucât clienții părăsesc hotelul. Pentru curățenia într-o sigură cameră au la dispoziție cel mult 15 minute. În cele 15 minute au un câștig brut de 2,50 euro.

La începutul anului 2018, fostul premier Mariano Rajoy le-a ascultat doleanțele. Dacă va dori să rămână în funcție și după alegerile din 28 aprilie, succesorul său, Pedro Sánchez, va trebui să facă ceva pentru modificarea legislației în favoarea acestor angajați, fiindcă legea în vigoare datează din 1978.

Şomaj mare în ciuda reformelor

Cine își petrece concediul pe insula Mallorca nu-și pune şi problema situației angajaților care îi fac sejurul plăcut. Totuși, în ultimii ani, în multe lanțuri hoteliere, condițiile de lucru s-au înrăutățit. "Situația este valabilă și în restaurante sau la recepție. Managerii vor angajați care vorbesc câte trei limbi straine, dar nu le dau mai mult de 1300 de euro net pe lună", se plânge Ricardo Sánchez.

Bărbatul în vârstă de 30 de ani are o diplomă de calificare în industria hotelieră, obținută în Germania. "Dar aici n-are nicio valoare. La încheierea contractelor se trișează enorm. Angajatorii nu vor să cheltuiască mult cu asigurările sociale." Sánchez a lucrat mai ales în hoteluri de 5 stele din Madrid și Sevilla.

Sara García, reprezentantă a sindicatului spaniol USO, consideră că binevenită ar fi o majorare salarială de cel puțin 4% anual, pe o perioadă de mai mulţi ani. Recenta decizie de mărire a salariului minim pe economie cu 22% la 900 de euro lunar era absolut necesară, susțin economiștii.

Reforma pe piața muncii, introdusă în 2012, a contribuit la crearea unor noi locuri de muncă. Însă economia subterană formează, în continuare, 25% din PIB. Rata șomajului se menține în Spania la 14%.

O ţară sufocată de turişti

În ultimii ani, Spania a început să lupte masiv contra turismului de masă. La Madrid, de exemplu, numărul locuinţelor de închiriat în regim privat din centrul oraşului va fi limitat drastic. Una dintre măsurile impuse de administraţia locală prevede ca apartamentele/camerele puse la dispoziţia turiştilor să dispună de intrare separată.

În aceste condiţii, 95% dintre locuinţele de ocazie nu vor mai primi aviz de funcţionare, notează publicaţia "El Pais". Alte puncte importante de pe harta turismului spaniol, ca Barcelona sau Mallorca, au reglementat deja - mult mai sever ca Madridul - situaţia locuinţelor de închiriat în regim privat.

În plus, începând de anul acesta, administraţia din Mallorca a decis să pună capăt consumului excesiv de alcool în Playa de Palma prin introducerea unor reguli noi. Între 1 aprilie şi sfârşitul lunii octombrie, consumul de băuturi alcoolice în afara localurilor şi teraselor este strict interzis. Amenzile stabilite în caz de nerespectare a noilor reguli sunt foarte mari.

 

 

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News