Atentatul cu bombă de la Arad. Cu fiecare zi sau oră care trece apar noi informații, se fac noi legături și se șterg unele dintre primele ipoteze formulate când încă Mercedesul fumega.
Câteva lucruri se pot considera deja ca fiind știute, puncte stabile în ancheta care se desfășoară la această oră. Ce avem? Știm că bomba a fost amplasată în mașină, sub scaunul șoferului. De unde știm? În primul rând din analiza mașinii, chiar și din imaginile scurse în presă, fără a mai lua în calcul și constatările criminaliștilor.
Trupul propulsat în spate, odată cu scaunul șoferului, explozia care a distrus plafonul autoturismului și a aruncat ușile în afară, toate sunt elemente care arată că bomba nu a fost prinsă de podeaua mașinii, cu magnet sau cârlig, ci s-a avut acces la interior.
Locul în care a stat bomba exclude ipoteza că Ioan Crișan a pus el dispozitivul în mașină, având cine știe ce planuri cu el. Nimeni nu transportă o armă mortală sub propriul fund!
Cine putea avea acces în mașină? Un hoț specializat în deschis încuietori moderne sau cineva care avea cheie. La gradul de distrugere al autoturismului e imposibil de văzut dacă vreuna dintre uși a fost forțată, dar, cel mai probabil, cel care a pus bomba în mașină avea cheie potrivită.
Se pune întrebarea: când a fost pus dispozitivul în mașină? La service, unde Mercedesul a stat cât i s-au schimbat două anvelope? E greu de crezut că bomba a stat 5 zile (din 24 în 29 mai, când a avut loc explozia) neobservată în mașină.
Programul din ultimele ore de viață ale omului de afaceri Ioan Crișan indică momentul amplasării bombei. După o zi petrecută la ferma din Iratoșu unde creștea somnii africani, el ajunge seara în Arad, la un apartament dintr-un bloc din cartierul Micălaca.
Al cui e apartamentul? Mă feresc să dau verdicte, dar un apartament în același cartier găsim în declarația de avere depusă de Aurora Ardelean, consilier local în comuna arădeană Iratoșu.
În cursul nopții putea fi amplasată bomba, de la ora 21.00 la 6.40, când Crișan a plecat spre cartierul Vlaicu, unde își bea zilnic cafeaua.
De ce nu a fost pusă chiar în parcarea complexului unde Crișan și-a băut sâmbătă ultima cafea? Pentru că era lumină! E mai posibil să fi fost pusă în noaptea precedentă.
Răspund aici mai mult speculațiilor de presă: de ce nu a fost bomba detonată dimineață? Posibil pentru că ucigașul sau cel care l-a tocmit nu a vrut să lege crima de parcarea blocului ”păcatului” unde Ioan Crișan petrecuse noaptea. De ce nu a detonat bomba pe drumul destul de lung de la Micălaca la Vlaicu? Pentru că nu l-a urmărit, era atât de bine informat de programul victimei, încât probabil că l-a așteptat în fața complexului unde a și avut loc deflagrația.
Din acest gen de informații decurge și concluzia că ucigașul avea un complice în anturajul imediat al victimei. Sau chiar că ”ordonatorul” este din apropierea celui ucis.
Cum știm că e o bombă cu detonare de la distanță, fără a beneficia de informațiile criminaliștilor care probabil au găsit resturile dispozitivelor. Simplu, din timming-ul exploziei. S-a declanșat prea repede după ce Crișan a demarat, fără a lovi ceva cu mașina, ca să producă un șoc. E clar că cineva a urmărit când el s-a urcat în mașină și apoi a declanșat dispozitivul.
De fapt, criminaliștii întorși la fața locului azi, pe 2 iunie, asta caută, locul de unde criminalul a urmărit victima și mașina. Poate găsesc chiștoace de țigară sau, cine știe, poate că a aruncat aici telecomanda sau telefonul de unică folosință de la care a făcut apelul ce a produs scânteia.
Și Lucian Bode, ministrul, ne-a dat un indiciu important când, dorind să arate că ia măsuri ferme, a spus că se fac verificări la magazinele care vând produse ce pot fi folosite la producerea bombelor artizanale. Înseamnă că subalternii săi nu merg numai pe pista unor asasini tocmiți din străinătate, Serbia sau Moldova, că doar nu veneau cu ”mâna de lucru”, urmând să folosească materia primă procurată în România.
De altfel, o analiză a incidentelor precedente cu bombe din țara noastră arată că bombele au fost produse și folosite de români. Și la Tribunalul Suceava, în 1995, s-a folosit un killer român. La detonarea accidentală din Ardeal, în 2000, ”mânuitorii” erau interlopi români. Până și la tentativa de răzbunare din 2013, în cadrul războiului dintre clanurile Mararu și Mironescu, au fost executanți români.
Să revenim acum la locul unde a putut fi amplasată bomba, parcarea apartamentului care apare în declarația de avere a Aurorei Ardelean, 53 de ani, consilier local în Iratoșu, despre care Antena 3 susține că era amanta ”oficială” a omului de afaceri Ioan Crișan, 66 de ani.
Marți, ea a fost audiată de echipele care anchetează crima din Arad.
Mașina Mercedes în care a murit Ioan Crișan era înregistrată pe numele surorii Aurorei Ardelean, dar era folosită exclusiv de omul de afaceri.
Consilierul local nu este un om bogat. Are un depozit, făcut anul trecut, de 12.000 de euro, dar și trei proprietăți în Iratoșu, pe lângă apartamentul din Micălaca.
Singurele venituri declarate sunt legate și ele de munca pentru Ioan Crișan: ea este director la Crimatex, ferma de somni africani, având venituri de 11.937 lei, potrivit declarației din 2020; director la Primatex, de unde a obținut venituri de numai 912 lei și controlor de trafic la Translogistic, de unde a primit 3718 lei.
Aurora Ardelean are de încasat de la o cunoștință o datorie de 30.000 de euro.