Evenimentul Zilei > International > Cum îi califică Reagan pe susținătorii Chinei comuniste la ONU. Descoperire șocantă

Cum îi califică Reagan pe susținătorii Chinei comuniste la ONU. Descoperire șocantă

Fostul președinte american Ronald Reagan i-a comparat pe delegații africani la ONU cu maimuțele, după ce aceștia au dansat de bucurie în sala Adunării Generale pentru recunoașterea Chinei comuniste.
Ronald Reagan a făcut acest comentariu în timpul unei conversaţii telefonice cu președintele Richard Nixon în 1971, potrivit The Atlantic.  Reagan, pe atunci guvernator al Californiei, s-a arătat furios că delegații africani la Organizația Națiunilor Unite s-au opus Statelor Unite.
Membrii delegației tanzaniene au început să danseze, după ce ONU a votat pentru recunoașterea Republicii populare Chineze şi excluderea Taiwanului. Reagan, care era un susținător al Taiwanului,  l-a sunat pe președinte a doua zi pentru a-și exprima nemulţumirea.
Pe înregistrare se aude ce îi spune preşedintelui: Să vezi acele… maimuțe din țările africane – blestematele, încă nu s-au obișnuit să poarte pantofi!”  Nixon a izbucnit în hohote de râs.
Înregistrarea a fost descoperită de Tim Naftali, profesor de istorie la Universitatea New York şi a fost publicată în The Atlantic. El spune că acel comentariu a fost eliminat din casetele originale din motive de confidențialitate.
Mai mult,  Naftali a mai spus că președintele ar fi povestit mai târziu secretarului său de stat că Reagan a descris delegația tanzaniană drept una de „canibali”, care „nici nu au purtat încălțăminte”, potrivit BBC
Ronald Reagan a fost cel de-al patruzecilea președinte al Statelor Unite ale Americii și cel care a câștigat Războiul Rece împotriva Rusiei Sovietice și a aliaților săi comuniști din toată lumea. A murit în 2004, la vârsta de 93 de ani, după o lungă luptă cu boala Alzheimer.