În schimb, sunt în principal persoane fizice americane și franceze, prin intermediul fundațiilor caritabile Notre-Dame, care se află în spatele primelor donații care plătesc facturile și salariile a până la 150 de lucrători angajați de catedrală.
În această lună, vor primi prima plată privată pentru reconstrucția catedralei de 3,6 milioane de euro (4 milioane de dolari). „Marii donatori nu au plătit. Nici un cent „, a declarat Andre Finot, oficial de presa al Notre Dame. „Ei vor să știe pe ce se dau banii exact și dacă sunt de acord cu asta înainte să doneze, o vor face și nu doar să plătească salariile angajaților”.
Aproape 1 miliard de dolari a fost promis de unele dintre cele mai bogate și mai puternice familii și companii ale Franței.
De asemenea, statul francez a plătit fonduri către operațiunea de consolidar, în timp ce donatorii miliardari întârzie semnarea cecurilor. Iar muncitorii de la catedrală se confruntă cu cea mai grea sarcină, de a curăța de plumb. Pentru că, aproximativ 300 de tone de plumb care au alcătuit acoperișul catedralei s-au topit sau a fost eliberat în atmosferă în timpul incendiului.
Agenția regională de sănătate a orașului afirmă că nivelurile ridicate de plumb sunt şi acum prezente în solul zonei Ile de la Cite, și în clădirile  din apropiere. Acesta a recomandat ca toate femeile gravide și copiii sub 7 ani care trăiesc în apropiere să efectueze teste de sânge pentru plumb după detectarea unui nivel anormal de mare la un copil din zonă.
Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că lucrările ar trebui finalizate în termen de cinci ani – un termen pe care mulți arhitecți francezi îl consideră extrem de ambițios. Macron l-a numit pe fostul șef al armatei, generalul Jean-Louis Georgelin, pentru a supraveghea reconstrucția.
Un purtător de cuvânt al casei Pinault a recunoscut că familia Pinault nu a dat încă nici un ban pentru restaurarea catedralei, învinuind-o de o întârziere a contractelor.  „Suntem dispuși să plătim, cu condiția să fie solicitat într-un cadru contractual”, a declarat purtătorul de cuvânt Jean-Jacques Aillagon, adăugând că familia Pinault  are intenţia de a plăti prin intermediul fundațiilor Notre Dame, titrează apnews.