Dezvăluiri incredibile, în plin scandal al facturilor umflate. Peste un milion de apartamente sunt vizate

Dezvăluiri incredibile, în plin scandal al facturilor umflate. Peste un milion de apartamente sunt vizate Sursa foto: EVZ

Peste un milion de contoare de măsurare a consumului de energie electrică din cadrul Grupul Electrica SA erau expirate la finalul anului 2020. Numărul acestora urmează să atingă, până în anul 2023, 1, 5 milioane, potrivit unui document aflat în posesia economedia.ro.

Un document al Distribuție Energie Electrică România (DEER) din cadrul Electrica SA arată că, la finalul anului 2020, 1.052.770 de contoare de măsurare a consumului de energie electrică instalate în gospodăriile românilor erau expirate. DEER estimează că în anul 2021, alte 42.894 de contoare vor expira. Până la finalul anului 2023 numărul total al contoarelor expirate va ajunge la 1.515.571. Informațiile vin în contextul unui scandal uriaș legat de prețurile exagerate ale serviciului de energie electrică în contextul în care consumul nu a crescut.

Reacția Electrica. Până în 2023 nu va mai deține contoare expirate

Compania de distribuție a Electrica susține, însă, că şi-a propus ca la finalul anului 2023 să nu mai dețină niciun contor expirat. Într-un răspuns înaintat sursei citate, DEER spune că 10% din parcul existent de contoare ar trebui înlocuit anual, fie cu contoare noi, fie cu contoare remetrologizate. Potrivit reglementărilor ANRE - spune DEER -, compania e obligată ca, la întocmirea planurilor de investiții, numărul de contoare noi să nu depășească 7% din numărul total de contoare.

„De aici rezultă faptul că pentru restul celor 3% (până la cele 10% care trebuie înlocuite întrucât au scadența metrologică depășită) operatorii de distribuție trebuie să utilizeze contoare remetrologizate (contoare demontate din instalații, verificate într-un laborator metrologic autorizat și apoi remontate în instalații)”, au transmis DEER.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Costul remetrologizării (care nu include costul înlocuirii în teren a contorului) este mai mare decât costul unui contor nou”, a mai precizat compania, „ceea ce ar însemna ca diferența de cost să fie transferată către consumatorul final prin tariful de distribuție”.

Documentul DEER arată cum, în anumite cazuri, remetrologizarea unui contor este mai scumpă decât cumpărarea unui contor nou.

Contoare noi pentru măsurarea consumului de energie electrică. Ce spune DEER

DEER a mai solicitat Autorității de Reglementare în Energie (ANRE) asigurarea unui procent de aproximativ 12% contoare noi, față de cele furnizate anterior, în procent de 7%, potrivit reprezentanților companiei. „Cu toate acestea, ANRE nu a aprobat această majorare a procentului de contoare noi, astfel încât DEER le-a introdus în planul de investiții suplimentar pentru anul 2021”, mai precizează compania.

„În intervalul 01.01.2021-31.08.2021, au fost înlocuite peste 170.000 contoare cu scadență metrologică depașită”, au mai informat reprezentanții Electrica.

În anul 2020, Electrica SA a înregistrat un profit net de 388 milioane de lei - o creștere de 181 milioane de lei față de anul precedent. În primul semestru al anului 2021, Electrica SA a raportat un profit net redus la 76 milioane de lei, adică cu 60% mai mic față de cel din perioada ianuarie-iunie 2020.