Evenimentul ZileiJustitieDezvăluiri incendiare despre Sorin Oprescu! Judecătorii au făcut totul public. Detalii neştiute despre fostul primar fugar

Dezvăluiri incendiare despre Sorin Oprescu! Judecătorii au făcut totul public. Detalii neştiute despre fostul primar fugar

Dezvăluiri incendiare despre Sorin Oprescu! Judecătorii au făcut totul public. Detalii neştiute despre fostul primar fugar
Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost condamnat definitiv, vineri, 13 mai, de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. Sorin Oprescu a plecat din țară înainte de condamnare și a fost dat în urmărire, după ce nu a fost găsit la domiciliul său pentru punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea

Iniţial, Tribunalul Bucureşti, instanţa de fond, l-a condamnat pe Sorin Oprescu, în mai 2019, la 5 ani şi 4 luni închisoare, pedeapsă mărită de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni, după ce judecătorii au aplicat forma agravantă a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.

În motivarea judecătorilor de la Curtea de Apel București se arată că au existat mai mulți factori care au dus la această condamnare.

Magistrații notează că au avut în vedere ”imaginea publică falsă pe care şi-a creat-o, în condiţiile în care unicul său interes real, din funcţia de demnitate publică cu care a fost învestit, a constat în ridicarea nivelului propriei bunăstări, din banul public, şi consumarea plăcerilor vieţii, precum plimbări frecvente între proprietăţile sale luxoase şi la Viena, la hoteluri de lux, întreţinerea unei concubine costisitoare şi altele asemenea”.

Judecătorii precizează că ”responsabilitatea unei funcţii de demnitate publică presupune devotament şi sacrificiu, pentru crearea binelui comun, pe care inculpatul nu l-a realizat, în preocuparea să pentru sine şi pentru propria să imagine, disimulată”.

Sursa foto: EVZ

În motivare mai scrie că, în loc să ”deparaziteze” primăria de rețeaua de corupție ”care o sufocă”, Oprescu ”a preferat să o controleze, prin oamenii săi de încredere, şi să împartă mita cu corupţîi de sub nivelul său. În această inerţie şi de la nivelul bunăstării sale, parte trecută pe seama altora, inculpatul însuşi a rămas captiv în falsa sa imagine publică, prin urmare în convingerea eronată privind utilitatea sa, ca demnitar, şi în valoarea sa istorică”, au mai scris magistrații Curții de Apel.

Judecătorii au mai motivat că Sorin Oprescu atrăgea oameni fără posibilități și îi implica în acțiunile sale ilegale, potrivit Adevărul.

Un judecător a cerut pedeapsă mai mică pentru Sorin Oprescu

Un judecător din completul de la Curtea de Apel București a făcut opinie separată și a cerut ca fostul primar să primească o pedeapsă mai mică. Acesta a motivat că implicarea lui în grupul infracțional a fost nesemnificativă.

”În legătură cu circumstanţele personale, inculpatul are în prezent 70 de ani, are mai multe probleme de sănătate (dependent de insulină, cardiac), nu are antecedente penale, îndeplinind şi în prezent nobila profesie de medic, fiind un profesionist în domeniul său de activitate”, se arată în opinia separată.

Potrivit judecătorului respectiv, fostul primar ”nu a recunoscut săvârşirea celor două infracţiuni pentru care în opinia separată se impune condamnarea, în condiţiile în care a fost prins în flagrant, invocând apărări necredibile, contrazise de probele administrate în cauză, înţelegând astfel să nu îşi asume consecinţele faptelor sale”.

”Cu toate acestea, văzând conduita sa procesuală, prezentarea la fiecare dintre cele peste 100 de termene de judecată, judecătorul apreciază că inculpatul a înţeles pe deplin în cei 6 ani şi 6 luni scurşi de la debutul cercetărilor importanţa valorilor sociale cărora le-a adus atingere prin comiterea infracţiunilor deduse judecăţii, existând premisele că rolul educativ al procesului penal ar putea completa pe deplin represiunea penală. (…) Existau garanţii suficiente că după executarea pedepsei rezultante de 6 (şase) ani închisoare inculpatul nu va mai săvârşi alte infracţiuni, mai ales că pedepsele complementare aplicate şi accesorii aplicate pe lângă fiecare pedeapsă principală au rolul de a completa represiunea penală”, se mai arată în sentinţa Curţii de Apel Bucureşti.


Accesează: