Fostul analist militar Daniel Ellsberg îi cere președintelui SUA, Joe Biden, să fie chibzuit în ceea ce privește declanșarea unor noi atacuri în Taiwan. Ellsberg a dezvăluit cum, în perioada august 1958, lumea întreagă s-a aflat la doar un pas de distrugere, deoarece SUA dorea să atace China cu arme nucleare, pentru a ataca Taiwan.
Situația este tensionată, din nou, între SUA și China. Pe fondul debutului unui nou război în Taiwan, fostul analist militar Daniel Ellsberg, în vârstă de 90 de ani, a cerut administrației americane Biden să nu fie pripită.
Într-o ieșire publică de la începutul anului 2019, președintele chinez Xi Jinping a transmis că va face, practic, tot ce îi stă în putință pentru a reuni Taiwanul și China continentală. Fostul analist militar cere ambelor părți implicate să dea dovadă de rezervă și să învețe din istorie.
Cum au vrut SUA să distrugă China
Daniel Ellsberg a făcut dezvăluiri despre anumite presiuni exercitate de o parte a forțelor militare americane asupra administrației de la Washington, pentru planificarea unui atac cu arme nucleare asupra Chinei, în perioada august 1958, când lumea întreagă s-a aflat la doar un pas de distrugere.
În anul 1971, când Daniel Ellsberg era analist militar, a făcut publică duplicitatea guvernului american în ceea ce privește gestionarea conflictului din Vietnam. Și de această dată, pe fondul izbucnirii unui nou război, fostul analist a dat publicității un document care arată presiuni din partea unor militari americani pentru folosirea armelor nucleare spre descurajarea invaziei chineze în Taiwan.
"În atenția lui Joe Biden: învață din istoria secretă și nu repeta această nebunie", a scris Ellsberg pe Twitter.
Criza din Taiwan
Criza din Taiwan a luat amploare pe fondul conducerii națiunii preluate de către Partidul Comunist Chinez, în anul 1949. Guvernul naționalist a căutat adăpost în Taiwan, pe care Beijing îl consideră teritoriu de drept. În urma preluării puterii de către Partidul Comunist Chinez, cele două conduceri au avut parte de conflicte continue timp de zeci de ani de zile.
Între SUA și China, în anul 1958, tensiunile au luat amploare, iar cele două puteri se aflau în pragul unui război. China comunistă a atacat, pe atunci, insulele periferice ale Taiwanului.
Administrația SUA a vrut să lanseze atacuri nucleare chiar în interiorul Chinei
Potrivit dezvăluirilor fostului analist militar, grupurile insulare Quemoy și Matsu, care se întind între insula principală, Taiwan, și China continentală erau vizate de un atac, după ce autoritățile chineze au bombardat Taiwanul.
În raportul RAND, zona în cauză era văzută drept "prima linie defensivă a Taipei-ului". Administrația americană se îngrijora că atacurile ar putea să conducă la invazia teritoriului de către China comunistă. Prin urmare, generalul de aviație Nathan Twining a transmis că este necesar ca SUA să atace bazele aeriene chineze cu arme nucleare, astfel încât să nu aibă loc o "campanie de interdicție aeriană" reușită a autorităților chinezești.
Potrivit dezvăluirilor lui Ellsberg, dacă SUA nu reușea să întrerupă invazia chinezilor în teritoriu, în urma unor atacuri nucleare mici (de putere de 10-15 kilotone, atunci administrația americană trebuia să lanseze atacuri nucleare chiar în interiorul statului chinez, până la Shanghai.
Președintele SUA nu dorea să folosească arme nucleare
Președintele SUA din acea perioadă, Dwight D. Eisenhower, era reținut în ceea ce privește folosirea echipamentului de armament nuclear și a solicitat forțelor militare să se concentreze pe tehnica de luptă convențională.
Pe de altă parte, generalul Nathan Twining a transmis că era conștient că nuclear american asupra Chinei avea să ducă, "aproape cu certitudine", la bombardamente nucleare drept riposte asupra bazei militare americane din Okinawa și asupra Taiwanului, iar pentru că statul chinez nu deținea arme nucleare până la momentul crizei, răspunsul nuclear îl exercita Uniunea Sovietică.
Tot acest conflict ar fi distrus un glob întreg. Generalul american Twining a transmis, însă, că dacă insulele trebuie apărate, consecințele trebuie, la rândul lor, asumate. Cu toate acestea, în anul 1958, în luna octombrie, forțele implicate au semnat un acord de încetare a atacurilor în Strâmtoarea Taiwan, însă tensiunile dintre Beijing și Taipei nu au încetat, notează Antena3.