Dezvăluiri EVZ. Se redeschide un dosar greu. Polițiști, acuzați în cazul care a oripilat România

Dezvăluiri EVZ. Se redeschide un dosar greu. Polițiști, acuzați în cazul care a oripilat România

Instanța a decis redeschiderea unei dosar în care trei polițiști sunt acuzați că au asistat, nepăsători, la un abuz groaznic asupra unui minor

În luna decembrie 2015, a fost deschis dosarul penal înregistrat sub nr. 16697/P/2015 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași având că obiect săvârșirea infracțiunii de „neglijență în serviciu” prevăzută de art  298 alin 1 Cod penal, de către numiții Negoescu Gheorghiță Paraschiv, Davidoaia Gheorghe și Pristanda Paul, persoană vătămată fiind G.M., se arată în document.

„Neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu de către cei trei agenți de poliție a permis vătămarea drepturilor și libertăților legitime ale numitului G.M în cursul nopții, care a fost victima infracțiunii prevăzute și pedepsite de art. 218 Cod Penal, „violul” săvârșite asupra să de către colegii de camera”, precizează avocata.

Gianina Vera Porosnicu mai arată că, ulterior strigătelor de ajutor ale persoanei vătămate, agenții de pază s-au deplasat la ușa alăturată pentru „verificări”, nu au efectuat demersuri concrete pentru a identifica situația reală și pentru a împiedică săvârșirea infracțiunii, ci au preferat doar să atragă atenția verbal, solicitându-le persoanelor deținute să mențină liniștea în cameră.

Ne puteți urmări și pe Google News

Exclusiv. Avocata Diavolului, femeia de care ascultă cei mai periculoși interlopi. „Noi nu lucrăm cu sfinții”

„La Centrul de Detenție Iași (C.R.A.P.) sunt 27 de agenți de pază, iar la acel moment erau 18 persoane încarcerate. Relevant este că biroul agenților C.R.A.P. se află în imediată apropiere a Camerei 18 (cca. 1 metru distanță), circumstanțe în care aceștia ar fi trebuit să audă țipetele de ajutor ale victimei minore. Faptul că nu s-a întâmplat asta, înseamnă că dormeau sau nu se aflau la post. În ambele ipoteze, sunt vinovați”, susține apărătoarea minorului.

În cadrul procesului, avocata a motivat:

„Statul român (prin agenții săi) nu a luat măsurile necesare corespunzătoare pentru a ocroti victima minoră aflată sub jurisdicția C.R.A.P. Iași pentru că această să nu fie violată și supusă de colegii de detenție la tratamente degradante, înjositoare”.

Procesul în faza urmăririi penale a avut o desfășurare extrem de lentă, motiv pentru care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, în repetate rânduri, cu cereri privind urgentarea procedurii.

Întrucât procurorii nu dădeau nicio soluție, după doi ani, a fost demarat un proces pe rolul Judecătoriei Iași având că obiect „contestație împotriva duratei procesului”, proces demarat în luna martie 2017.

Cabinetul de avocat „Porosnicu Gianina Vera” a obținut câștig de cauză, în sensul admiterii cererii formulate de către persoană vătămată prin avocat și stabilirii unui termen pentru soluționarea dosarului. Cu toate acestea, termenul a fost depășit, impunându-se înaintarea unor noi cereri pentru urgentarea finalizării dosarului.

Abia în luna ianuarie 2019, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași s-a pronunțat asupra plângerii împotriva celor trei agenți de poliție, comunicând o ordonanță de clasare, considerând că fapta nu există.

Ce au motivat procurorii...