Între Ucraina și Germania există probleme serioase de comunicare. Oficialii de la Kiev sunt supărați și se plâng că germanii nu doresc să le trimită arme grele pentru a putea face față invaziei Ruse. Pe de altă parte, Guvernul de la Berlin a anunțat că vor fi deblocați peste un miliard de euro, bani folosiți ca ajutor militar pentru Ucraina.
Oficialii de la Berlin au anunțat vineri, 15 aprilie, că vor să deblocheze peste un miliard de euro. Acești bani vor fi utilizați ca ajutor militar pentru Ucraina, însă nu au precizat ce fel de ajutor vor acorda. Aceste fonduri despre care vorbesc oficialii germani sunt prevăzute într-un buget suplimentar pentru acest an.
Purtătoarea de cuvânt a guvernului german a declarat că s-a decis majorarea ajutorului internaţional în sectorul apărării "la două miliarde de euro" în cadrul acestui buget colectiv, "cea mai mare parte fiind planificată sub formă de ajutor militar în favoarea Ucrainei", notează AFP.
Christian Lindner, ministru german de Finanțe, a făcut o postare pe Twitter în care a confirmat că cele două miliarde de euro "va merge în principal către Ucraina". Acest fapt ar garanta Kievului mai mult de un miliard de euro, bani cu care aceștia își vor utilizate pentru a achiziționa echipamente militare.
Ucraina cere arme grele, Germania nu își dorește conflict cu Rusia
Acțiunea Germaniei vine în încercarea de a răspunde criticilor tot mai dese venite de la Kiev dar și a unora dintre partenerii săi UE, precum Polonia sau țările baltice, cu privire la aparenta sa lipsă de sprijin în materie de armament pentru Kiev, chiar complezența sa față de Moscova.
Franck Walter-Steinmeier, președintele Germaniei, a dorit să vizite Ucraina, însă a fost refuzat de oficialii de la Kiev. Aceștia din urmă îi reproșează președintelui german, și fost ministru de externe, care în prezent are înainte de toate un rol onorific, că a condus de ani de zile o politică pro-rusă. În schimb, ucrainenii au precizat că vor fi încântați să primească vizita cancelarului german Olaf Scholz, cu promisiunea unor livrări rapide de arme grele.
Oficialii de la Kiev speră la livrarea de armament, însă cancelarul social-democrat este însă reticent să autorizeze astfel de livrări, precum tancuri, luate din stocurile armatei germane, de teamă să nu intre într-o spirală militară periculoasă cu Rusia. Olaf Scholz nu este acuzat doar de Kiev, ci și de politicienii ecologiști și liberali.