Dezbaterile pentru Buget, momente comice. Au uitat numele ministrului Tineretului și Sportului

Dezbaterile pentru Buget, momente comice. Au uitat numele ministrului Tineretului și Sportului

Continuă dezbaterile din Parlament pentru Bugetul pe anul 2021. La proiectul legii bugetului au fost depuse 3.169 de amendamente.

Bugetul Ministerului Public

Bugetul Ministerului Public (parchete) pentru anul 2021 a primit raport favorabil din partea Comisiilor parlamentare reunite pentru buget, finanţe şi bănci, în forma propusă de iniţiator.

S-au înregistrat 25 de voturi "pentru" şi 17 abţineri.

Potrivit proiectului de buget trimis de Ministerul de Finanţe în Parlament, MP are prevăzute credite bugetare de 1,54 miliarde lei, creştere de 2,3% faţă de execuţia preliminată din 2020. La capitolul credite de angajament se prevede suma de 1,59 miliarde lei (creştere de 4,18%).

Ne puteți urmări și pe Google News

Procurorul general Gabriela Scutea le-a spus parlamentarilor că, deşi propunerile au fost de acordare a unui buget de 2,1 miliarde lei, sumele alocate sunt mai mici, care asigură totuşi funcţionarea Ministerului Public "în limite aşteptate".

"Propunerea noastră de buget are o procedură specială, pe care am parcurs-o în cursul anului 2020, respectiv bugetele pentru parchete şi instanţe necesită şi avizul CSM. Având în vedere contextul special în care a fost elaborată Legea bugetului, adică după alegeri, propunerile noastre au fost cuantificate, prin însumarea celor de la ordonatorii terţiari şi secundari de credite, la 2,177 miliarde lei. (...) Totalul bugetului propus prin proiectul de lege avansat de către Guvern ne stabileşte o limită de 1,54 miliarde lei, în care considerăm că elementele necesare pentru desfăşurarea activităţii pot fi, pentru o bună parte a anului, gestionate. (...) Acest buget este de asigurare a funcţionării instituţiei, spunem noi, în limite aşteptate", a spus Gabriela Scutea.

Bugetul MApN

Bugetul Ministerului Apărării Naţionale a primit raport de adoptare din partea Comisiilor reunite de buget-finanţe ale Parlamentului, cu 25 de voturi "pentru" şi 17 abţineri.

Propunerea bugetară pentru acest an în cazul MApN este de 22.746.269.000 de lei credite bugetare, mai mare cu 3,28% faţă de anul trecut, şi 40.007.322.000 de lei credite de angajament, cu 46,84% mai mare faţă de 2020.

Cheltuielile de personal prevăzute sunt în sumă de 7.778.397.000 de lei (credite bugetare) şi 7.778.397.000 de lei (credite de angajament), mai mari cu 1,53% faţă de anul trecut, iar pentru bunuri şi servicii - 2.519.322.000 lei (credite bugetare) şi 2.519.322.000 lei (credite de angajament), cu 20,60% mai puţin faţă de execuţia bugetară de anul trecut.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a declarat că în acest buget este asigurată, printre altele, suma necesară pentru plata pensiilor militare.

"Asistenţă socială - suma necesară este asigurată pentru plata pensiilor militare pentru un număr de 80.172 de pensionari, a indemnizaţiilor reparatorii pentru urmaşii eroilor şi luptătorilor pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, ajutoare şi abonamente telefonice pentru veteranii de război, precum şi alte drepturi cu caracter social. La alte cheltuieli avem asigurate sumele necesare pentru plata despăgubirilor cuvenite militarilor sau urmaşilor acestora ca urmare a accidentelor, catastrofelor sau alte evenimente apărute în timpul şi din cauza serviciului militar. La titlul 'activele financiare' avem asigurate sumele necesare pentru înzestrare şi infrastructură", a spus Ciucă, la Comisiile de buget-finanţe.

El a adăugat că va continua plata programelor de înzestrare iniţiate în ultima perioadă.

"De asemenea, suntem în măsură să demarăm noi programe de înzestrare, unul dintre ele a fost deja aprobat în Parlament, este vorba de sistemul de rachete de coastă, urmând ca anul acesta să identificăm şi să derulăm procesul de începere a achiziţiei pentru avioane de luptă fără pilot, scuzaţi-mă, drone fără pilot, precum şi iniţierea programelor pentru autovehiculele blindate 4 X 4", a afirmat acesta

Bugetul Societăţii Române de Radiodifuziune

Comisiile reunite de buget-finanţe au dat raport favorabil pentru bugetul Societăţii Române de Radiodifuziune pe anul 2021, cu 25 de voturi "pentru" şi 17 "împotrivă".

Preşedintele - director general al SRR, Georgică Severin, a spus că suma de 342 de milioane de lei pusă la dispoziţie instituţiei, pentru anul 2021, nu asigură funcţionarea Radioului public.

"Bugetul oferit Societăţii Române de Radiodifuziune în acest an nu este optim, este imposibil să asigurăm funcţionarea şi voi rezuma în următoarea idee: suma acordată de 342 de milioane de lei reprezintă practic totalul cheltuielilor salariale şi al cheltuielilor pe care noi le facem anual către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii", a afirmat Severin, în comisiile reunite.

El a spus că, în aceste condiţii, nu pot fi plătite drepturile de transmisie, nu pot fi plătiţi corespondenţii externi şi nu pot fi făcute achiziţii.

"În consecinţă, acest buget diminuat faţă de anul trecut cu 9% nu permite funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune", a concluzionat preşedintele - director general.

Potrivit reprezentantului Ministerului de Finanţe de la audierea din comisiile reunite, bugetul SRR ar putea fi completat la următoarele rectificări, în funcţie de necesităţile instituţiei.

Bugetul MDLAPA

Comisiile reunite de buget-finanţe au dat vineri raport favorabil pentru bugetul MDLPA pe 2021.

S-au înregistrat 24 de voturi ”pentru” şi 17 abţineri.

Propunerea bugetară la MDLPA pentru anul 2021 este de 7.902.736.000 lei credite bugetare, în scădere cu 14,11% faţă de anul trecut, şi 9.338.845.000 credite de angajament, în creştere cu 66,14%.

Bugetul Ministrului Tineretului și Sportului

Când a venit rândul pentru bugetul Ministerului Tineretului și Sportului, Bogdan Huțucă, președintele de ședință, s=a petrecut un moment amuzant. Acesta nu știa numele ministrului Tineretului și Sportului și a cerut ajutorul unui coleg. Ăe minstrul Sportului îl cheamă Carol-Eduard Novak.

Toate amendamentele depuse de PSD au fost respinse.

Comisiile parlamentare de buget-finanţe continuă dezbaterile din Parlament pentru Bugetul pe anul 2021.

Joi, membrii celor două comisii au aprobat mai multe articole din proiect şi au dat vot favorabil bugetelor unor ordonatori principali de credit. Printre acestea se numără bugetele SIE, SRI, SPP, STS, Ministerului Energiei, Ministerului Afacerilor Interne, Administraţiei Prezidenţiale, Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Nu a fost acceptat niciun amendament.

Vineri sunt programate dezbateri la bugetele mai multor ministere, printre care Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Justiţiei.

Toate bugetele ordonatorilor principali de credite au primit joi avize favorabile în comisiile de specialitate

La proiectul legii bugetului de stat au fost depuse 3.169 de amendamente.

Continuă dezbaterile din Parlament pentru Bugetul pe anul 2021

Conform calendarului stabilit de Birourile permanente reunite, până sâmbătă, la ora 14,00, sunt prevăzute dezbateri în cadrul Comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci cu ordonatorii principali de credite şi elaborarea rapoartelor asupra proiectelor legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pe tema bugetului este programată să înceapă luni la ora 16,00, urmând ca marţi să fie dat votul final la proiectele legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

Orban, mesaj cu dedicație pentru PSD

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat miercuri la Parlament că obiectivul liberalilor este ca bugetul pe acest an să fie votat marţea viitoare şi a transmis PSD că “trebuie să înţeleagă că e în Opoziţie”, referindu-se la pregătirile social-democraţilor de a prelungi dezbaterile asupra legii bugetului.

„Trebuie să înţeleagă că sunt în Opoziţie şi noi nu tratăm Opoziţia aşa cum a tratat PSD Opoziţia atunci când noi eram în Opoziţie. Pe de altă parte, acest buget a fost construit cu foarte multe negocieri, negocieri la nivel european.

V-am explicat că România este intrată într-o procedură de deficit excesiv, în care trebuie să ţinem cont de toate angajamentele pe care le avem la nivel european şi este nevoie de cumpătare, prudenţă, foarte multă atenţie privitor la oricare creştere de cheltuieli, cu atât mai mult cu cât, repet, Guvernul nostru – PNL, USR PLUS, UDMR – a avut un angajament pe care îl respectă în această lege a bugetului de stat de a nu creşte impozitele, taxele, contribuţiile.

Pentru că este necesar să menţinem această fiscalitate stimulativă pentru a încuraja dezvoltarea, investiţiile, pentru a lăsa cât mai mulţi bani către investitori, companii şi cetăţeni care să circule cât mai mult în economie”, a afirmat Orban.