Dezbateri aprinse pe seama cărții de identitate cu CIP. Fanaticii religioși vor să renunțe la buletine

Dezbateri aprinse pe seama cărții de identitate cu CIP. Fanaticii religioși vor să renunțe la buletine

Proiectul de lege privitor la noua carte de identitate electronică a stârnit discuții aprinse între cei care o consideră un instrument al Satanei și reprezentanții MAI.

Dezbatere aprinsă la Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) asupra proiectului de lege privind cartea de identitate electronică, act de identitate care include și cardul de sănătate. Oficiali ai ministerului și cei de la Evidența Populației au încercat să le explice celor prezenți, oameni simpli, reprezentanți ai unor ONG-uri, preoți și un călugăr necesitatea acestui document. În multe rânduri s-au lovit, însă, de opoziția celor care susțin că CIP-ul introdus pe cartea de identitate este fie o „lucrare a Diavolului”, fie un mod de a controla viața românilor.

„Eu vreau să îmi puneți a doua poză pe buletinul vechi. Nu vreau carte de identitate electronică”, insista un domn. Apoi, un călugăr a sfătuit audiența: „Uitați, eu am buletinul expirat de multă vreme și pot trăi, dorm, mănânc…Cine este cu Dumnezeu să fie cu Dumnezeu. Lăsați, domnilor, ca Statul să facă ce vrea Statul și omul să facă ce vrea el”. 

Instrumente „satanice”

Ne puteți urmări și pe Google News

O femeie, matematician și teolog, a atras atenția: „Se creează o identitate electronică a fiecăruia dintre noi, prin stocarea datelor personale”. Un alt cetățean a adăugat cu tărie: „Nu sunt de acord să mă amprentați, chiar dacă mă arestați!”. A urmat un preot, care a luat cuvântul:„Mă lupt pentru libertatea mea, a noastră, chiar și a dumneavoastră. De ce britanicii retrag cărțile electronice, iar noi le introducem?”. La rândul lui, Mircea Ioan Acoboaie a zis: „Această lege conduce la un stat totalitar și un control ca și în vremea Securității”. Un om venit din provincie a zis: „Prin aceste legi crește siguranța Statului și scade cea a cetățeanului. Vă spun că am vorbit cu oameni de la țară care miau zis că vacile, de când au CIP, dau mai puțin lapte, la jumătate”.

Cum se va putea vota?

Una dintre problemele ridicate în timpul dezbaterii a fost modul în care se va ține evidența votului, în timpul alegerilor, după intrarea în vigoare a noilor cărți de identitate care au față și verso, spre deosebire de cele actuale, pe spatele cărora se lipesc autocolantele. Directorul general de la Evidența Populației, Florin Baba, a explicat că au fost demarate discuții cu Autoritatea Electorală Permanentă pentru a se găsi soluții în acest sens. 

Principalele caracteristici ale CEI

După intrare în vigoare noilor cărți de identitate, de la jumătatea anului 2018, românii pot opta pentru Carte de Identitate Simplă (CIS) sau Carte Electronică de Identitate (CEI), cu CIP. Avantajul celor cu CIP îl reprezintă stocarea în siguranță a datelor biometrice: imaginea facială şi, opțional, amprentele de la două degete. Mărimea va fi ca a unui permis de conducere sau a unui card bancar. CEI cu amprentele înregistrate facilitează libera circulație în spațiul european. Copiii sub 12 ani nu sunt amprentați, iar cei sub 14 ani pot avea CEI și pot fi amprentați doar cu acordul părinților.

Noile documente de identitate vor fi introduse pe măsura expirării sau pierderii celor actuale. Valabilitatea este de 2 ani - pentru copiii până la 14 ani, 4 ani - pentru cei între 14 şi 18 ani, 10 ani după 18 ani și nelimitată după 60 de ani, pentru CIS. După eliberarea primei cărți noi de identitate, în maximum 18 luni sistemul se va generaliza la nivelul țării.