DEZBATERE EVZ: Cine e cel mai valoros sportiv?

DEZBATERE EVZ: Cine e cel mai valoros sportiv?

Succesul obţinut la Roland Garros - singurul turneu de Mare Şlem care îi lipsea din vitrină -, dar şi dominaţia aproape totală asupra tenisului mondial din ultimii ani îl propulsează pe Federer în topul celor mai mari sportivi din istorie. Însă cine este cel mai valoros sportiv din toate timpurile? Noi vă propunem opt nume.

Roger Federer, 27 de ani, a câştigat 14 turnee de Mare Şlem - cinci consecutive la Wimbledon şi US Open, trei victorii la Australian Open şi un succes la Roland Garros, obţinut ieri, după victoria în trei seturi în faţa suedezului Robin Soderling.

Elveţianul, care deţine numeroase recorduri în lumea tenisului mondial, printre care şi cel de câştigător al celor mai multe turnee de Mare Şlem - 14, la egalitate cu Pete Sampras, fiind în acelaşi timp doar al şaselea jucător care a triumfat în toate cele patru turnee. De asemenea, Federer deţine recordul de finale în turneele de Mare Şlem, 19 (la egalitate cu Ivan Lendl) şi a fost prezent de fiecare dată în semifinalele turneelor de Mare Şlem din ultimii cinci ani.

Chiar dacă Federer nu mai domină atât de clar lumea tenisului, cum o făcea de exemplu în urmă cu doi-trei ani - când Rafael Nadal nu îşi începuse ascensiunea fulminantă spre vârful ierarhiei ATP -, elveţianul rămâne un sportiv complet, cu o tehnică excelentă şi nu puţini sunt cei care îl văd reinstalându-se la şefia clasamentului mondial, unde a petrecut deja 237 de săptămâni consecutive.

Sampras: "Federer e cel mai mare"

Legenda americană din anii '90, Pete Sampras, a spus, ieri, pentru AP, că Roger Federer este şi va rămâne cel mai mare jucător de tenis din istorie. Faptul că Federer a egalat ieri recordul de 14 titluri de Mare Şlem al lui Sampras, este o confirmare a acestei opinii.

"Nimeni nu a reuşit performanţele lui Federer din ultimii cinci ani şi, cel mai probabil, acest lucru nu va mai fi repetat de nimeni", a spus Sampras, adăugând că "nu ar fi contat dacă Federer ar fi pierdut finala de ieri, de la Roland Garros, el fiind deja cel mai mare jucător din istorie".

Schumacher, dresorul Marelui Circ Michael Schumacher este cel mai titrat pilot din istoria Formulei, având în palmares şapte titluri de campion mondial, dintre care cinci au fost câştigate consecutiv între 2000 şi 2004. Germanul a debutat în 1991, la Marele Premiu al Belgiei, iar în 1994 s-a încoronat pentru prima oară campion mondial, cu Benetton. A recidivat în 1995, după care a schimbat echipa, trecând la Ferrari.

Schumacher este pilotul cu cele mai multe Mari Premii câştigate (91). De asemenea, este lider în clasamentul piloţilor cu cel mai mare număr de prime poziţii pe grila de start (68) şi cu cele mai multe urcări pe podium (154). De-a lungul carierei, neamţul a acumulat în total 1.369 de puncte, fiind, bineînţeles, stăpân şi la acest capitol.

Phelps, cel mai titrat campion olimpic

La doar 24 de ani, înotătorul american Michael Phelps a câştigat deja 14 medalii olimpice de aur, dintre care opt la ediţia de anul trecut a Jocurilor, la Beijing, depăşind recordul de şapte titluri al unui alt înotător american, Mark Spitz.

În total, Phelps are 16 medalii olimpice (14 de aur, 2 de bronz), cu două mai puţin decât gimnasta sovietică Larissa Latinina, care a participat însă la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice. Palmaresul lui Phelps este completat de cele 20 de medalii (17 de aur, 3 de argint) obţinute la patru ediţii ale campionatelor mondiale în bazin lung şi de cele şapte recorduri mondiale pe care le deţine.

Probleme cu alcoolul şi drogurile

Phelps a suferit însă, la începutul anului, o serioasă lovitură de imagine, publicaţia "News of the World" surpinzându-l pe acesta în timp ce fuma canabis. Incidentul, în urma căruia a primit o suspendare de trei luni din partea Federaţiei Americane de Nataţie, nu este însă unul singular pentru Phelps. În 2004, când avea 19 ani, el a fost prins conducând sub influenţa băuturilor alcoolice şi a primit 18 luni de muncă în folosul comunităţii şi o amendă de 250 de dolari.

Armstrong, texanul care s-a impus în lumea ciclismului

Lance Armstrong este un fel de Michael Schumacher al ciclismului. Americanul care a învins cancerul a câştigat de şapte ori consecutiv Turul Franţei, competiţie considerată regina curselor cicliste. Retras din activitate în 2005, texanul a fost acuzat de numeroase ori de dopaj, dar nicio proba concludentă n-a fost adusă în sprijinul acestor afirmaţii.   În 2000, Armstrong a câştigat premiul „Prinţul de Asturia” pentru sport, iar în 2002, revista „Sports Illustrated” l-a desemnat cel mai bun sportiv al anului, titlu care i-a fost acordat şi de Associated Press între 2002 şi 2005. Anul trecut, americanul şi-a anunţat revenirea în competiţii, având ca obiectiv participarea la Marea Buclă.

Tiger Woods a revoluţionat golful

Jucătorul american de golf a reuşit să domine clar circuitul internaţional în ultimii 10 ani, iar performanţele sale îl plasează între cei mai buni jucători din toate timpurile. Tiger Woods, 33 de ani, a petrecut 550 de săptămâni în fruntea ierarhiei mondiale şi a câştigat 14 competiţii majore în ultimul deceniu, impunându-se de patru ori la US Masters şi Campionatul PGA, şi de câte trei ori la US Open şi Openul Marii Britanii.

În 2008, Tiger Woods a fost cel mai bine plătit sportiv, el câştigând 80 de milioane de euro din premii şi sponsorizări. Jucătorul anului de nouă ori, Woods american a contribuit decisiv la creşterea premiilor oferite jucătorilor de gol, dar şi la popularizarea sportului, audienţele TV atingând cele mai mari cote din istoria golfului.

Îşi face teren de golf în România

Conform publicaţiei "Academia Caţavencu", sportivul va investi, alături de nimeni altul decât Al Gore, cunoscutul politician american, în instituirea şi dezvoltarea unei staţiuni turistice, care se va numi Carpathia Resort, în apropiere de Braşov.

Pluşenko, ţarul patinajului

Produs al celebrei şcoli de patinaj din Rusia, Evgheni Pluşenko a încântat ani la rând prin evoluţiile în care a îmbinat graţia cu forţa fizică. Medaliat cu aur (2006, Torino) şi argint (2002, Salt Lake City) la Jocurile Olimpice, patinatorul rus mai are în palmares cinci medalii mondiale (trei de aur, una de argint şi una de bronz), precum şi opt medalii europene, dintre care cinci de aur şi trei de argint.

Nadia sau perfecţiunea în gimnastică

Cine ar putea uita că prima gimnastă din lume care a atins perfecţiunea - nota 10 - este românca Nadia Comăneci. Câştigătoare a nouă medalii olimpice (cinci de aur), Nadia a primit de şase ori nota zece la Jocurile Olimpice de la Montreal, în 1976, când avea doar 14 ani, câştigând titlul la individual compus, dar şi la bârnă şi paralele.

Nadia este singurul sportiv care a primit de două ori Ordinul Olimpic, cea mai mare distincţie oferită de Comitetul Olimpic Internaţional. Gimnasta română a câştigat, de asemenea, mai multe titluri europene şi mondiale.

Gebrselassie, omul fără plămâni

Haile Gebrselassie este considerat unul dintre cei mai valoroşi alegători pe distanţe lungi din istoria atletismului. Etiopianul în vârstă de 36 de ani a stabilit 26 de recorduri pentru probe începând de la 1.500 de metri până la maraton. În prezent este deţinătorul celei mai bune performanţe din toate timpurile la maraton, 2 ore, 3 minute şi 59 de secunde, record stabilit la Berlin, în septembrie 2008.  

Printre trofeele din vitrina lui Gebrselassie se află două medalii olimpice de aur, şase titluri mondiale - trei în aer liber, trei în sală, precum şi două medalii de argint şi una de bronz, tot la campionatele lumii.

Lipă, o viaţă pe apă

Cea mai bună canotoare a secolului XX, Elisabeta Lipă este cea mai longevivă şi de succes sportivă română din toate timpurile. Cu o carieră care s-a întins pe o perioadă de 22 de ani şi cu opt medalii olimpice (cinci de aur) obţinute la şase ediţii diferite ale întrecerilor.

Elisabeta Lipă este, alături de canadiencele Kathleen Heddle şi Marnie McBean, singura canotoare care a câştigat titlul olimpic atât la simplu, cât şi la dublu rame. Deşi a dominat canotajul mondial o lungă perioadă, ea a câştigat un singur titlu mondial, în 1989, reuşind să strângă însă alte nouă medalii de argint.

ÎN OPINIA DUMNEAVOASTRĂ, CINE ESTE CEL MAI VALOROS SPORTIV DIN TOATE TIMPURILE?

Ne puteți urmări și pe Google News