Dezastrul PNL văzut de Gorghiu și Blaga: „Cel mai bun rezultat din 1990 până azi”
- Andreea Udrea, consultant politic
- 7 iunie 2016, 06:00
Co-preşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga nu demisionează din funcţii, după rezultatul obţinut la locale. Vechii pedeliști au reușit să salveze imaginea partidului la nivel național, câștigând primării importante
Reuniţi în şedinţa conducerii partidului, liberalii au încercat să justifice eşecul de la Bucureşti şi să pună lumina pe rezultatele mai bune din ţară. În a doua zi după înfrângerea catastrofală de la Bucureşti, liberalii au apărut la sediul PNL din Modrogan 22 în jurul orei 10.00. Primul a fost Vasile Blaga, urmat de Teodor Atanasiu, Cătălin Predoiu, Alina Gorghiu şi alţi lideri din teritoriu. Ei s-au baricadat în sediul de campanie şi au aşteptat centralizarea rezultatelor din ţară. La sediul de campanie s-a aflat şi Adriana Săftoiu, cea care a fost consultantul lui Cătălin Predoiu în această campanie electorală.
Pe parcursul zilei, în lipsa unei alternative la actuala conducere bicefală a PNL, varianta organizării unui Congres Extraordinar a căzut, astfel că, actuala conducere a partidului va rămâne în funcţie, cel mai probabil, până după alegerile parlamentare. „Toţi cu care am vorbit au spus acelaşi lucru: rezultatul obţinut este unul bun, nu e momentul de mişcări intempestive, nu este cazul să facem un Congres, dar analiza o vom face în Biroul Politic Naţional”, a spus Gorghiu. Liberalii susţin că USB, formaţiunea condusă de Nicuşor Dan, a obţinut un rezultat atât de bun doar pentru că acesta a fost un fenomen izolat, care nu se va mai repeta şi la alegerile parlamentare. Cu toate acestea, Nicuşor Dan a arătat că va extinde USB la nivelul întregii ţări în următoarea perioadă, lucru ce ar afecta tot electoratul PNL.
Foștii PDL-iști, învingători
Spre amuzamentul tuturor, la conferinţa de presă susţinută după-masă, cei doi co-preşedinţi Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, au afirmat că PNL a obţinut cel mai bun scor după 1990. Scorul PNL decent de la nivel naţional se datorează primarilor din vechiul PDL. Astfel, cei care au mai îndulcit eşecul de la Bucureşti au fost Emil Boc (Cluj), Mircea Hava (Alba), Gheorghe Falcă (Arad) Dorin Florea (Târgu Mureș) sau Gheorghe Flutur (la Consiliul Judeţean Suceava). De asemenea, rezultate bune au mai fost obţinute şi în judeţul Neamţ, dar şi în Botoşani, dar cei care au obţinut rezultate bune provin din vechiul PNL. În plus, chiar dacă au spus că au obţinut la alegerile locale de duminică cel mai bun scor din 1990 până azi, cifrele concrete demonstrează altceva. De exemplu, în 2008, cele două partide, care mergeau într-adevăr separat au obţinut cumulat, 47% din voturi.
Cu toate acestea, şi în ţară au existat demisii din PNL pentru rezultatele înregistrate. Astfel, preşedintele PNL Deva, Petru Mărginean, şi-a prezentat demisia din funcţie după ce a pierdut alegerile locale pentru un nou mandat de primar al municipiului Deva, dar şi co-preşedintele PNL Timiş, Dan Popa, pentru că liberalii nu vor reuşi să dea preşedintele de Consiliul Judeţean. De asemenea, potrivit unor surse liberale, vor fi schimbate şi conducerile PNL Bistriţa şi PNL Baia Mare, pentru rezultate slabe obţinute la alegeri locale. În Bucureşti, singurii liberali care au demisionat din funcţii au fost Cătălin Predoiu şi Dan Cristian Popescu, candidatul PNL la Primăria Sectorului 2.
„Discursul anticorupţie, invalidat”
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a spus că regretă că discursul anticorupţie pare să fi fost invalidat în multe locuri din România: „Îmi pun aceste semne de întrebare şi eu şi colegii mei: unde am greşit, unde nu am comunicat suficient de bine sau ce a înţeles electoratul din toată această discuţie referitoare la integritate dacă multe candidaturi la nivel naţional cu probleme au fost votate de electorat”,
Liberali nemulțumiți
Printre vocile din PNL care au început să fie critice la adresa conducerii partidului s-au numărat Toader Paleologu, Andreea Paul, Diana Tuşa, Adriana Săftoiu, Cristian Bodea, dar şi Ludovic Orban. „Domnul Predoiu nu este singurul responsabil, cu atât mai mult cu cât să nu uităm, domnul Predoiu a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei destul de târziu, sunt asumate, sunt câteva greşeli de strategie, de tactică, pe care le-am avut”. De altfel, Predoiu s-a bazat doar pe fosta purtătoare de cuvânt a lui Traian Băsescu în această campanie electorală, care i-a fost consultant, dar şi pe Cezar Preda, cel care i-a fost şi purtător de cuvânt. Deputatul PNL Diana Tuşa a scris, pe contul său de Facebook, că liberalii au dat dovadă de ipocrizie şi că nu au oferit alternativa reală la PSD.
Succesorul lui Predoiu
Liberalii vor decide, în şedinţa conducerii partidului de miercuri, cine va conduce organizaţia PNL Bucureşti. Printre numele vehiculate, se numără europarlamentarul PNL Cristian Buşoi, dar şi Teodor Atanasiu, variantă mai puţin probabilă în condiţiile în care a fost coordonatorul campaniei PNL pe Bucureşti. De asemenea, o altă variantă vehiculată este cea a lui Ovidiu Raeţchi, susţinut de Gorghiu, potrivit unor surse liberale. Pe de altă parte, nici co-preşedintele PNL Vasile Blaga nu ar dori să renunţe la organizaţia Bucureşti, pe care o vrea pentru vechiul PDL, dar deocamdată nu are o variantă pentru conducerea acesteia, în condiţiile în care Predoiu nu vrea să revină în poziţia de şef.