Dezastrul lăsat în urmă la Finanțe. Bugetul de stat și asigurările sociale, afectate
- Andrei Ilinca
- 6 noiembrie 2019, 15:30
Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri că starea finanțelor „este foarte proastă” din cauza neîndeplinirii planului de încasări în materie de colectare.
„Sunt astăzi (miercuri, n.r.) prezent la Ministerul Finanţelor Publice pentru a-l instala oficial pe noul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu. Am purtat o discuţie înainte de această conferinţă de presă privind situaţia finanţelor. Aşa cum am avertizat de cel puţin un an, este clar că starea finanţelor este foarte proastă. De altfel, se vede în cifrele oficiale publicate, respectiv la execuţia pe 9 luni, cu un deficit de 2,6% comparativ cu cel de anul trecut, aceeaşi perioadă, care era de 1,6%. De asemenea se vede clar că nu a fost îndeplinit planul la încasări în materie de colectare, unde avem un minus de 11 miliarde. De asemenea, pe colectarea contribuţiilor se înregistrează un minus de peste un miliard. Atât bugetul de stat, cât şi cel al asigurărilor sociale de stat şi al sănătăţii înregistrează un deficit”, a spus Orban.
Potrivit premierului, ministrul Finanţelor va trebui să strângă şurubul la maximum şi să evite orice cheltuială inutilă.
„De asemenea, cât se mai poate, în ultimele 2 luni, să vedem dacă putem să recuperăm în ce priveşte planul de încasare”, a subliniat Orban.
La rândul său, ministrul de Finanțe Florin Cîțu a declarat că execuția bugetară este îngrijorătoare.
„Execuţia bugetară de până acum este îngrijorătoare. La zece luni vom avea tot creştere pe deficit. Situaţia confirmă cele mai mari temeri ale noastre referitoare la situaţia bugetară. Toate datele le voi prezenta săptămâna viitoare într-o conferinţă de presă. De asemenea, vă anunţ că am semnat amânarea concursului pentru ANAF, până în martie anul viitor", a spus Cîţu.
Bugetul general consolidat a încheiat primele nouă luni din acest an cu un deficit în creştere la 2,6% din Produsul intern brut, respectiv 26,97 miliarde de lei, cifră care reprezintă o majorare de 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate recent de Ministerul Finanţelor Publice.
În intervalul ianuarie - septembrie 2018, bugetul consolidat a consemnat un deficit de 16,8 miliarde lei, respectiv 1,77% din PIB.