DEZASTRUL din spitale. Lipsa medicamentelor IEFTINE.Cine aude strigătul de AJUTOR al pacienţilor. Medici fac improvizaţii

DEZASTRUL din spitale. Lipsa medicamentelor IEFTINE.Cine aude strigătul de AJUTOR al pacienţilor. Medici fac improvizaţii

Lipsa unor medicamente din spitale este o problemă gravă care de multe ori scurtează viaţa pacienţilor. Medicii spun că problema trebuie remediată urgent. De cele mai multe ori pacienții nu mai sunt tratați corespunzător, iar medicii sunt nevoiți cumva să facă improvizații.

De exemplu, manitolul este unul dintre cele 620 de tratamente care, în ultimul an, au ajuns cu întârziere sau deloc în spitale şi farmacii. Principalul motiv este că importatorii refuză să le mai aducă din cauza prețului foarte mic pe care statul român l-a impus. O decizie despre care medicii spun că scurtează cu 10% viața pacienților, potrivit digi24.ro

Manitolul este un ser administrat prin perfuzie pacienților cu boli neurologice. Face parte din categoria medicamentelor ieftine. O pungă costă 12 lei și nu poate fi înlocuit cu un alt medicament. Ce fac medicii în acest caz?

Andreea Cătănoiu, fiica unui pacient: „M-am confurntat de mai multe ori, însă cel mai arzător e acum. E vorba de un medicament esențial în tratarea efectelor adverse sau când boala evoluează la bolnavii ocologici, e vorba de tatăl meu. Caut un medicament. Are niște crize în urma unor metastaze cerebrale. Nu reușesc să găsesc la nicio farmacie. Am aflat de la persoanele care mi-au administrat Manitolul că nu se regăsește nici în spital. Uneori e folosit ca și înlocuitor serul fiziologic, care nu își are rostul în tratarea afecțiunilor pentru care Manitolul e pus pe piață. E inadmisibl și mi se pare a trata prin efectul palcebo, suntem depășiți.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Andreea a făcut rost de medicament din străinătate, cu ajutorul unui ONG.

Nu lipsesc numai medicamente ieftine. Lipsesc și medicamente scumpe, cele inovatoare, care ajută pacienții care au boli rare. În urmă cu un an făceam cunoșțință cu Cristian Danciu care suferă de o boală rară și avea nevoie de un medicament.

Cristian Danciu, pacient: „Doar de frica presei se mai mişcă ceva în România şi vă rog să mă ajutaţi să-i determinăm împreună pe cei responsabili să-mi aducă în ţară medicamentul. Vă rog, vreau să trăiesc! Am dreptul ăsta, dar cei care ne conduc nu înţeleg. Organismul îmi e tot mai slăbit. Simt că am ajuns la capătul puterilor în lupta asta cu boala. De-aia v-am scris. De-aia am cerut ajutor, făcându-mi cunoscută povestea, să sensibilizez autorităţile.”

A trecut un an și Ministerul Sănătățăi nu a reușit să achiziționeze tratamentul.

 „Apelăm la rudele pacienților de multe ori, își fac rost singuri, achizitionandu-și din alte țări”, spune doctorul oncolog Cătălin Costovici

Asociațiile producătoilor de medicamente negociază cu Ministerul Sănătății și Finanțelor prețul medicamentelor. Fără succes.