Curiozități lingvistice. Singurul cuvânt din DEX care începe cu grupul de litere „nt”

Curiozități lingvistice. Singurul cuvânt din DEX care începe cu grupul de litere „nt” Sursă foto: Dreamstime.com

Următoarea dată când jucați Fazan și vă blocați la cuvântul ”restaurant”, luați în considerare că în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX) este un cuvânt care începe cu grupul de litere ”nt”.

DEX adăpostește cuvinte despre care nici nu știm că există. Și nu vorbim aici de regionalisme sau neologismele care și-au făcut loc în limbajul uzual.

„Kitsch”, unul dintre cele mai ciudate cuvinte din DEX

Vorbim despre un cuvânt care se evidențiază prin faptul că se încheie cu patru consoane. Dacă nu ați ghicit despre ce cuvânt este vorba vă dăm un indiciu. În Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX) cuvântul respectiv descrie un ”obiect decorativ de prost gust”.

Este vorba de ”kitsch”. Totodată, cuvântul amintit mai înseamnă ”reproducere sau copiere pe scară industrială a unor opere de artă, multiplicate și valorificate comercial”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alte curiozități din vocabular

După cum am menționat vocabularul limbii române adăpostește cuvinte pe care doar lingviștii le cunosc, cum este și cazul cuvântului ”ntur”. De altfel, este singurul care începe cu ”nt” și este folosit pentru a descrie sunetele turturicilor.

Așadar, următoarea dată când jucați ”Fazan” și cineva vă închide cu ”restaurant” puteți replică cu un  ”ntur”. Cu siguranță acest cuvânt va da curs unor dezbateri asupra veridicității lui, dar cu o scurtă căutare în DEX înlăturați orice nelămurire.

Singurul cunânt din DEX care începe cu grupul de litere nt

Sursa foto: Dexonline

Xerox, singurul cuvând din Dex care începe și se termină cu litera X

Un alt cuvânt ciudat din Limba Română este xerox. Este singurul cuvânt care începe și se termină cu litera x.

În altă ordine de idei, limba română este a cincea limbă ca număr de vorbitori dintre cele latine. Spaniola este pe primul loc. Este și cea mai utilizată în lume, detronând chiar și mandarina. Sărbătorim ziua Limbii Române în fiecare an pe 31  august.

A fost instituită prin legea 53/2013, dar se pare că vecinii noștri de peste Prut sărbătoresc această zi de prin 1990, înainte de a deveni un stat independent prin Proclamația de la 27 august 1991, informează Historia. Sărbătorim Ziua Limbii Române datorită inițiativei legislative propusă în 2013 de 166 de parlamentari din toate grupurile politice.