Deutsche Welle: "Războiul rece al lui Dodon cu România"

Deutsche Welle: "Războiul rece al lui Dodon cu România"

O analiză făcută pentru DW arată faptul că Igor Dodon, își începe mandatul, după cum a și promis, cu un ”război” pentru apărarea statalității moldovenești, pe care o vede amenințată în primul rând de România și UE.

Primi pasi făcuţi de Dodon ca preşedinte al Republicii Moldova:

"Întâi schimbă limba de pe pagina web a președinției din ”română” în ”moldovenească”, scoate drapelul Uniunii Europene de pe sediul președinției cu tot cu suport, retrage cetățenia moldovenească fostului președinte al României, Traian Băsescu, invocând încălcări de procedură, cere revocarea din funcție a ambasadorului Republicii Moldova la București pentru declarațiile făcute în presă pe marginea acestui subiect, apoi afirmă că va insista pentru introducerea în școli a istoriei moldovenești ș.a.m.d. Aceste acțiuni au stârnit un val de nemulțumiri atât la Chișinău, cât și la București, analiștii comentând că acestea vor incita societatea puternic polarizată, dar se vor reflecta și asupra relațiilor cu România și UE", titrează  DW.

Dodon preferă relaţii tensionate cu România crezând că va intra în graţiile Moscovei şi că îi va fi mai bine

Ne puteți urmări și pe Google News

"O problemă a lui Igor Dodon este că el nu s-a detașat nici psihologic, nici politic, nici instituțional de propriul lui partid, iar acesta nu este un partid majoritar, care ar reprezenta toată societatea R. Moldova. De asemenea, el nu citește Constituția și nu înțelege că rolul unui șef de stat este să creeze un echilibru armonios în societate. El urmărește, de asemenea, 'să vândă' această tensionare a relațiilor cu România pe dimensiunea rusă. Probabil că el se gândește că, cu cât e mai rău în relația cu România, cu atât va fi mai bine cu Moscova. Eu cred că pentru opiniile neutre pe care le-a făcut ambasadorul Gribincea este total inadecvată o asemenea reacție. Dar logica președintelui Dodon este diferită de logica ordinară. El este un politician și nu a ieșit din această 'șubă', în care permanent se afla în piață pentru a chema la schimbare de regim, la război total contra altor partide. Dodon nu este sigur că îi va reuși să îl retragă (pe ambasadorul Gribincea, n. red.), deoarece aceste decizii se iau în colaborare cu alte puteri ale statului, inclusiv cu Guvernul, iar dacă acesta va susține retragerea diplomatului atunci va apărea încă o problemă. Aceasta va însemna că actualul Guvern nu își respectă promisiunea de a echilibra năstrușniciile președintelui Dodon, ci îi joacă cadrilul. În orice caz, asemenea semnale pot influența relațiile moldo-române pentru că Dodon își dorește o moldovenizare a ambasadorilor, ceea ce este un concept politic de inspirație stalinistă. Dacă în acest fel Dodon își înțelege rolul, atunci vom asista la o deteriorare fără precedent a calității politicii externe a R. Moldova”, a declarat Igor Munteanu, în exclusivitate pentru DW.

Urmăreşte Dodon o misiune mai uşoară, declarându-se pro-rus?

(...) Faptul ca Igor Dodon a optat să facă prima sa vizită oficială la Moscova are și o încărcătura simbolică, care într-un fel arată că punctul de reper în acțiunile sale va fi Kremlinul. Având în vedere și componența delegației oficiale, pare că această vizită este mai degrabă de suflet. Totuși, e foarte greu să prezici actualmente dacă va reuși să restabilească relațiile dintre R. Moldova și Federația Rusă. Dodon are un avantaj în comparație cu alți oficiali din Moldova prin faptul că este un pro-rus declarat. Însă, aceasta nu îi va asigura în nici un caz o misiune ușoară. Puterile lui sunt limitate, iar majoritatea parlamentară nu este controlată de el. Mai mult, pentru a restabili relațiile trebuie să poți oferi ceva în schimb, pentru că 'Moscova nu crede în lacrimi', iar situația în care se află Igor Dodon nu-i oferă prea multe competențe. De asemenea, să nu uităm că ex-președintele comunist Voronin tot a venit pe un val pro-rus, dar a încheiat-o pe un val pro-european”, susține Leonid Litra.