Tonul se înăspreşte, în disputa generată de soluţiile optime de depăşire a crizei din zona euro. Unele propuneri de stabilizare găsesc rezonanţă şi la Comisia Europeană, şi la Guvernul german. Totul, până la eurobonduri şi finanţarea de către Banca Centrală Europeană a supraîndatoraţilor, măsuri categoric respinse de cancelara Angela Merkel.
Uniunea monetară este la răscruce - a constatat-o şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, cel care, ieri, la Bruxelles, a pledat pentru o guvernare economică centralizată a zonei euro.
Fără un asemenea organism, o monedă unică ar fi greu - dacă nu chiar imposibil - de administrat. Iar acest guvern economic, a adăugat preşedintele Comisiei, ar trebui să garanteze mai multă disciplină şi mai mult control reciproc; ar trebui, în fine, să împiedice statele să acumuleze deficite periculoase.
Cum bine remarca Olli Rehn, comisarul pentru uniunea monetară, statele au tendinţa de a ascunde, până în ultima clipă, gravitatea situaţiei în care se află; or, cineva trebuie să le dea de veste partenerilor că lucruri rele se întâmplă în interiorul familiei euro. Citiţi mai multe pe Deutsche Welle