Modul în care președintele Klaus Iohannis reacționează cu privire la evenimentele de pe agenda publică a provocat numeroase dispute și nemulțumiri atât în rândul oamenilor obișnuiți, cât și al mass-media, liderul de la Cotroceni fiind adesea criticat pentru lipsa sau reacția întârziată.

În comentariul publicat de Deutsche Welle, autorul atrage atenția asupra faptului că "ceea ce îi reproşează lui Klaus Iohannis pare a fi, în primul rând, faptul că ignoră sentimentul urgenţei. Şi nu vorbim despre urgenţă în sens constituţional (”stare de urgenţă”, ”ordonanţă de urgenţă”), ci în sens pur temporal".

"În acest context, conservatorismul preşedintelui Iohannis este salutar. Am văzut cum în televiziune un breaking news, complet ignorabil ca semnificaţie, întrerupe o discuţie filosofică dintre doi intelectuali cu discurs aşezat, ca şi cum ceea ce spuneau ei ar fi pălit în faţa urgenţei. Or, politica tinde să se transforme, la rândul ei, într-un mare ecran, în care viaţa bine cumpănită a instituţiilor, cu ritmul lor propriu, este ”spartă” cu o frecvenţă tot mai mare, până la vertij, de câte o ”reacţie rapidă” impusă de un iluzoriu sentiment al urgenţei. Există totuşi o contradicţie în stilul de comunicare al preşedintelui şi care, din păcate, alimentează aceste critici persistente: faptul că se exprimă preponderent pe facebook. Stilul tradiţionalist, pe care şi noi îl preferăm şi care acordă instituţiilor întreaga lor importanţă, ar pretinde ca preşedintele sau, după caz, purtătorul său de cuvânt să comunice mai ales în cadrul conferinţelor de presă", conchide autorul comentariului publicat de Deutsche Welle.