Deținătorii de pașapoarte sovietice nu vor putea vota!

Deținătorii de pașapoarte sovietice nu vor putea vota!

Forțele proruse susțin că ar fi vorba de 150.000 de cetățeni deși Iurie Ciocan, președintele Comisiei Electorale Centrale, ne-a declarat că în Republica Moldova au mai rămas 25.000 de „sovietici”.

Deși statul a alocat sume importante de bani pentru ca pașapoartele de tip sovietic să fie schimbate în buletine de identitate de tip nou, mulți dintre bătrânii care mai dețin astfel de documente declară că nu le permite sănătatea să se deplaseze la oficiile stării civile.

În plus, afirmă ei, sunt obligați să prezinte fel de fel de acte, care necesită timp să le obțină de prin arhive. În timp ce forțele proruse susțin că ar fi vorba de circa 150.000 de cetățeni, datele oficiale demonstrează că este vorba de mai puțin de 32.000 de deținători de pașapoarte de tip sovietic.

Potrivit ultimelor date ale Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, nu toți solicitanții de buletine moldovenești vor reuși să le perfecteze. Totul ar fi de înțeles, dacă unele forțe politice nu ar manipula situația creată, strigând prin megafoane „Opriți genocidul!”, declarând că sunt profund îngrijorați pentru cetățenii care nu vor putea vota în noiembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

În realitate, protestatarii adunați în fața Întreprinderii de Stat Registru, tineri, în mare parte, dețin cu siguranță și pașapoarte românești. Amintim aici de cazul Irinei Tarasiuk, una dintre susținătoarele moldovenismului, care cânta pentru un dodon prorus, obținând însă fără mari mustrări de conștiință cetățenia statului român.

150.000 de minciuni dodonate

Înlocuirea pașa poartelor de tip sovietic este o procedură gratuită, pentru care au fost alocate peste 30 de milioane lei din bugetul de stat.

De la 1 octombrie anul trecut până la 1 august anul curent, au fost eliberate în total 106.400 de buletine de identitate în schimbul pașapoartelor de tip sovietic. La data de 1 august, în Registrul de stat al populației erau înregistrați 76.200 de posesori de pașapoarte de tip sovietic. Din acest total, 66,9% urmează a fi schimbate în mediul rural, iar 33,1% în mediul urban. Ca să se urgenteze procedura, au fost create 12 oficii mobile de documentare (OMD) pentru preschimbarea documentelor la persoanele mobilizate.

Solicitat de „Evenimentul zilei”, Iurie Ciocan, președintele Comisiei Electorale Centrale, ne-a declarat că cifra vehiculată de unele forțe politice – de 150.000 – este una falsă. În ultimele date, furnizate de Registru, este vorba de doar 25.000 de cetățeni, o bună parte fiind plecați peste hotare. Iar ceea ce fac unele partide, este doar un PR și urmăresc voturile la alegerile parlamentare, a conchis Ciocanu, care a spus clar și răspicat: niciun cetățean „sovietic” nu va putea vota.