Evenimentul Zilei > Social > Detalii neșiute despre fratele mai mare al lui Mihai Viteazul. Amănunte în premieră pentru istoriografia românească
Detalii neșiute despre fratele mai mare al lui Mihai Viteazul. Amănunte în premieră pentru istoriografia românească

Detalii neșiute despre fratele mai mare al lui Mihai Viteazul. Amănunte în premieră pentru istoriografia românească

Miercuri, 8 august, începând cu ora 17:00, în Curtea de Argeș va avea loc un interesant eveniment cultural: o dublă lansare de carte

„Marea carte cu eroi” a istoricului şi scriitorului Vasile Lupaşc Sfinteş –  După „inegalabilul gest şi demers” de reabilitare a personalităţii lui Vlad Ţepeş prin lansarea romanelor istorice “Răstignit între Cruci”, Vasile Lupaşc face din nou un mare serviciu educaţiei şi culturii române propunând o carte scrisă exact conform normelor cognitive de înțelegere a tinerilor (precum şi a părinţilor) din ziua de azi. Intuind şi înţelegând foarte bine că orice demers poate fi încununat de succes doar în cazul în care se găseşte un limbaj comun al terţelor părţi, domnul Lupaşc vine cu o lucrare scrisă în aşa fel încât să ajungă foarte uşor în mintea şi inima cititorilor.

De asemenea, cartea domnului Lupașc este o premieră în peisajul autohton datorită condițiilor grafice şi ilustrațiilor deosebite care se întrepătrund perfect cu slovele scrise într-un stil unic şi inconfundabil, punând într-o lumină celestă pe înaintaşii noştri care au fost adevăraţi eroi ai acestui popor.

Cea de-a doua lucrare lansată sub egida editurii Librex, poartă amprenta istoricului şi scriitorului Cristian Moşneanu şi se intitulează: “Petru Dimitrie Cercel, gentilomul valah care a fermecat Europa”. Această carte ne aduce amănunte inedite, unele chiar în premieră pentru istoriografia noastră,  despre viaţa şi domnia fratelui mai mare a lui Mihai Viteazul, Petru Dimitrie Cercel. Lucrarea, în sine, folosește un stil literar fluent şi accesibil tuturor cititorilor şi doreşte să scoată în evidență personalitatea  aparte a lui Petru Cercel, primul ambasador cultural al Valahiei care trata de la egal la egal cu Pierre de Ronsard, cel mai mare poet umanist fancez şi care, de asemenea, era admirat chiar și de părintele Bisericii Apostolice.

Evenimentul va avea loc în incinta Muzeului Municipal Curtea de Argeş și îl va avea ca amfitrion pe directorul instituției , domnul Ștefan Dumitrache.