Detalii incendiare ale operațiunii „Tornado” care o viza pe Laura Codruța Kovesi. DIICOT nu a negat că doi moguli de presă ar fi implicați în acțiunea de compromitere a șefei DNA
- Petrisor Cana
- 15 septembrie 2016, 00:00
Fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, este acuzat de DIICOT că a pus la cale operațiunea organizată de firma de securitate BlackCube, după ce a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru trafic de influență și spălare de bani. Anchetatorii susțin că fostul șef al serviciului secret a discutat cu israelienii despre persoane care s-ar afla în spatele acestei inițiative
Procurorii DIICOT susțin că au tăiat „Nodul Gordian” al afacerii BlackCube, cazul de spionaj la adresa procurorului șef al Direcției Naționale Anticoruție (DNA), Laura Codruța Kovesi, și l-au reținut pe fostul ofițer al Serviciului Român de Informații (SRI), Daniel Dragomir. În vârstă de 38 de ani, locotenent colonelul, trecut în rezervă în anul 2013, a fost șef al Sectoarelor Informativ- Operative din Direcția Generală de Prevenire și Combatere a Terorismului. Este acuzat că a fost inițiatorul unei ample operațiuni, denumită „Tornado”, în urma căreia urma să intre în posesia unor informații compromițătoare care o vizau pe șefa DNA, după ce, anul trecut, a fost trimis în judecată pentru trafic de influență și spălare de bani. DIICOT a prezentat detalii ale anchetei care a condus la încătușarea fostului ofițer al serviciului secret, în cursul zilei de marți. Datele oficiale furnizate pe marginea acestui subiect nu arată, deocamdată, o implicare a altor persoane, vehiculate în massmedia, ca aflându-se în spatele finanțării acestei operațiuni. HotNews a scris, de exemplu, că Daniel Dragomir este cel care a semnat contractul cu israelienii de la BlackCube, în valoare de 900.000 de lire sterline și că fostul ofițer este doar o interfață, deoarece nu dispunea de o sumă atât de mare de bani. Sursa citată avansează ipoteza conform căreia doi moguli media investigați de DNA i-ar fi angajat pe israelienii acuzați ca au spionat-o pe șefa DNA.
Oficiali DIICOT, chestionați de „Evenimentul zilei” pe tema acestei ipoteze nu au negat această informație, dar nici nu au comentat. Totodată, în comunicatul oficial se arată că Dragomir a discutat cu israelienii despre persoane care s-ar afla în spatele acestei inițiative și sunt interesate de reușita operațiunii. Aceleași surse au spus că suma vehiculată în afacerea BlackCube nu este reală.
Informațiile compromițătoare urmau să fie publicate în presa internațională
Procurorii DIICOT au anunțat, ieri, că au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a lui Daniel Dragomir pentru constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată şi instigare la violarea secretului corespondenţei. Din filmul anchetei prezentat de DIICOT reiese că Dragomir a intrat în legătură cu un reprezentant al companiei israeliene de securitate BlackCube, printr-un intermediar. Fostul ofițer SRI i-ar fi spus israelianului că are o strategie de denigrare a unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată de către DNA. La începutul anului 2016, Dragomir s-ar fi întâlnit, pe 1 februarie și, respectiv, 16 martie, cu Dan Zorella, unul dintre co-fondatori și directori executivi ai firmei israeliene de investigații private, la rândul lui fost ofițer Mossad. Între cei doi ar fi avut loc discuții legate despre contextul şi necesitatea operaţiunii, scopul şi presupusele persoane care stau în spatele operaţiunii şi care sunt interesate de reuşita acesteia. Cei doi ar fi discutat, în amănunt, natura şi toate condiţiile concrete ale operaţiunilor ce urmau să fie efectuate, incluzând căutarea şi obţinerea corespondenţei electronice ale celor vizați. Totodată, au negociat și au stabilit bugetul, condițiile de plată şi comisionul de succes, precum şi modalitatea în care informațiile compromițătoare obținute să fie mediatizate în presa internațională.
Operațiunea „Tornado”
În perioada martie-aprile 2016, a avut loc Operațiune „Tornado”. În „teren” a intrat în rol angajatul BlackCube David Geclowicz căruia i s-a pus la dispoziție suficiente date de stare civilă și informații despre persoanele vizate. La dispoziția directă a lui Dan Zorella și a celuilalt director și co-fondator al firmei israeliene, Avi Yanus, și el fost ofițer Mossad, Geclowicz a contactat telefonic, în repetate rânduri, persoane apropiate şefei DNA. Folosindu-se de diferite scenarii, israelianul a reuşit să convingă apropiați ai Laurei Kovesi să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care Geclowicz le-a pus la dispoziţia lui Weiner Ron, partenerul său.
Arestat pentru 30 de zile
Weiner Ron a introdus idurile şi parolele de autentificare și le-a accesat fără drept conturile de e-mail. Datele au fost, ulterior, transferate în mijloacele de stocare, fiind pregătite pentru predarea către un alt angajat BlackCube, Yossi Barkshtein. În perioada în care au acționat, echipa Weiner Ron şi Geclowicz David s-au cazat la Hotel Marriot, din București, în perioada 29 martie - 2 aprile 2016. Urmare a operațiunilor autorităților române din dimineața zilei de 2 aprilie, în urma căreia au fost prinși Weiner Ron și Geclowicz David, Yossi Barkshtein, intrat în țară în dimineața aceleași zile, nu a mai reușit să intre în posesia datelor confidențiale. Când a aflat despre prinderea celor doi conaționali ai săi, în după-amiaza aceleaşi zile Yossi Barkshtein a și părăsit teritoriul României pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu către Bulgaria. Din țara vecină, a plecat cu avionul către Marea Britanie, în Londra, locul în care BlackCube are un punct de lucru. Astfel, susține DIICOT, Daniel Dragomir este acuzat că a inițiat constituirea grupului infracţional împreună cu Dan Zorella. La propunerea DIICOT, el a fost arestat, aseară, pentru 30 de zile, printr- o decizie a președintei Tribunalului București, judecătoarea Laura Andrei.
A anunțat pe Facebook că șefa DNA va fi arestată
Daniel Dragomir a fost arestat, în ianuarie 2015, la cererea procurorilor DNA, dar a fost pus în libertate de instanță. Este judecat pentru trafic de influență, spălare a banilor și folosire de informații ce nu sunt destinate publicității. În dosar mai este trimisă în judecată și soția acestuia, plutonier major (r) în SRI, Marinela Zoica Dragomir. Unul dintre denunțătorii din dosar este milionarul libanez de origine franceză Rami Ghaziri, care controlează Avicola Crevedia, firmă cercetată în „Mafia cărnii”. Acesta a scris la DNA zeci de pagini despre afacerile cu Dragomir. Fostul ofițer SRI a negat vehement acuzațiile procurorilor DNA și a spus că întregul dosar se bazează pe denunțuri. Dragomir afirma că este unul dintre cei mai decorați ofițeri din istoria SRI, iar acuzațiile țin de domeniul fantasticului. Pe 5 mai 2016, la o lună după reținerea israelienilor Weiner Ron şi Geclowicz David, Dragomir a postat pe Facebook un mesaj în care anunța că Laura Codruța Kovesi va fi arestată.
Comunicatul DIICOT ridică noi semne de întrebare, fără a dezlega toate misterele de până acum
Comunicatul DIICOT făcut după reținerea lui Daniel Dragomir, fost șef în cadrul SRI, pentru implicarea în afacerea Black Cube-Kovesi aduce multe elemente noi, explică multe neclarități rămase la deschiderea cazului, dar ridică noi semne de întrebare. Am încercat să punem la un loc unele din aceste nelămuriri.
Cum au ajuns un fost ofițer SRI și un rezervist Mossad să discute de un șantaj?
În comunicat se spune că, printr- un intermediar, la începutul acestui an, Daniel Dragomir, locotenent colonel (r) SRI, a contactat Black Cube și a spus, cel puțin în mare, ce are de gând să facă. Pe 1 februarie, Dragomir este vizitat la București chiar de Dan Zorella. Acesta este unul dintre cei doi proprietari ai firmei israeliene, a fost ofițer Mossad și e o legendă în lumea serviciilor. Totuși, el se întâlnește cu un om judecat și, posibil, supravegheat și discută despre o operațiunea complet ilegală. Se naște întrebarea: era prima oară când discutau ceva fraudulos? Ei sunt rezerviști de doar câțiva ani, Zorella din 2010 și Dragomir din 2013.
FOTO: Zoica și Daniel Dragomir
Când au apărut investitorii în operațiune?
Cei doi se văd pe 1 februarie și apoi pe 16 martie. La prima discuție caută persoane posibil interesate de a băga bani în această operațiune. E clar că la a doua Dragomir rezolvase problema banilor ( Hotnews susține că e vorba de 900.000 de lire sterline) pentru că, două săptămâni mai târziu echipa operativă Black Cube era deja aici. Intervalul e foarte scurt pentru a convinge persoane importante, suspicioase, că doar discutăm de oameni deja cercetați de DNA. Existau deja ei deja în afacere și Dragomir a fost doar o interfață?
De ce s-a acționat atât de prost, dacă suma plătită permitea folosirea unor tehnici mai performante?
Implicare din ”partea română” a unui ofițer cu mare experiență în activități de spionaj ridică și mai multe întrebări privind naivitățile echipei operative care a acționat în România. Pare că ”Tornada” efectivă a fost organizată ca să fie descoperită și Dragomir pus pe tavă. Dar atunci de ce a durat atât de mult să fie ridicat pentru audieri?
Cum de știe DIICOT ce au discutat cei doi acum 7 luni?
Din comunicatul DIICOT rezultă că știe foarte multe despre discuțiile dintre Dragomir și Zorella. E greu de crezut că s-a făcut o monitorizare la 1 februarie și 16 martie iar datele sunt folosite abia acum, deși nu e imposibil. Reținerea vine după ce doi procurori au făcut acte procedurale în Israel. A vorbit Zorella? A înregistrat el discuțiile de la București și le-a dat procurorilor români? Dată fiind infantilitatea operațiunii, e posibil ca Zorella să se fi pregătit din timp să ”trântească” misiunea. Dacă datele din comunicat se bazează doar pe relatări vor apărea suspiciuni.
Cine sunt cele 3 părți vătămate?
Comunicatul vorbește de 3 părți vătămate (titularii legitimi ai adreselor de mail) din căsuțele lor poștale fiind descărcate date confidențiale. Laura Kovesi a spus că nu e vorba de apropiații săi. Atunci cine sunt părțile vătămate?