DESTINE: Unul a zburat, altul a clacat

DESTINE: Unul a zburat, altul a clacat

SUPĂRARE. Alegerea lui Dumitru Prunariu de a fi primul român în Cosmos nu i-a căzut bine rezervei Dumitru (Mitică) Dediu, care s-a gândit la sinucidere.

Pe 12 aprilie 1961, Iuri Alexeevici Gagarin a devenit primul om care a ajuns în spaţiu şi primul pe orbita Pământului. La douăzeci de ani distanţă, adică pe 14 mai 1981, un român a admirat stelele de dincolo de nori, după o pregătire de trei ani de zile, cot la cot cu mr. ing. Dumitru (Mitică) Dediu.

Cei doi au fost aleşi după selecţii riguroare, făcute de echipe de specialişti atât din România, cât şi din URSS. Românii au trecut de probe fizice şi medicale dure, uneori febra musculară şi durerile ligamentare fiind insuportabile.

Totodată, pe lângă efortul fizic nimicitor, mintea trebuia să rămână ageră. Cei doi candidaţi la zborul în spaţiu erau obligaţi să cunoască, în detaliu, până şi cel mai mic şurub al cosmonavei cu care doar unul dintre ei avea să zboare către stele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Povara unei înfrângeri

După cei trei ani de chinuri, o comisie guvernamentală română, pe baza rezultatelor în pregătire furnizate de ruşi, a decis: Prunariu va zbura în Cosmos! Vestea nu i-a căzut bine deloc maiorului Dediu.

Din cauza frustrărilor adunate, a oboselii şi a supărării, în momentul în care Soiuz 40 se lupta cu gravitaţia, Dediu a încercat să-şi pună capăt zilelor, lucru povestit lui Dumitru Prunariu de echipa de specialişti ruşi de la Baikonur şi infirmat de Veronica Dediu, soţia lui Mitică Dediu.

La examenele finale, Dumitru Prunariu a reuşit să obţină note maxime. Mitică Dediu a rămas corigent la două dintre materii. „A trebuit să se reîntrunească două comisii pentru a-l reexamina şi pentru a-l promova“, a precizat Prunariu.

Eşec înecat în votcă

Eşecul este greu de digerat pentru oricine. Chiar şi pentru un militar, cum era Dediu. Mai ales că anunţul oficial asupra echipajului principal s-a făcut pe 12 mai, exact în ziua de naştere a lui Mitică - un motiv în plus de frustrare.

Atunci, conform declaraţiilor transmise ulterior lui Dumitru Prunariu de către instructorul său, Nikolai Ciuhlov, în momentul în care Soiuz 40 trecea dincolo de nori, Dediu s-a dus la un lac din apropiere cu intenţia să se arunce în el, fiind sub influenţa alcoolului. A fost salvat rapid de unii colegi ruşi, care l-au observat.

Contactată telefonic, Veronica Dediu, soţia actualului comandor de aviaţie în rezervă, Mitică Dediu, infirmă această informaţie, iniţial spunând că este vorba de o aberaţie. Apoi, vădit afectată de afirmaţie, a declarat că nu cunoaşte ca soţul ei să fi făcut aşa ceva. Potrivit declaraţiilor sale, vina pentru răspândirea unor astfel de informaţii îi aparţine lui Dumitru Prunariu.

La rândul său, Prunariu afirmă că Veronica Dediu nu avea de unde să ştie ce se petrecea la Baikonur pentru că rămăsese în Orăşelul Cosmonauţilor de lângă Moscova. „Pentru că Veronica Dediu a considerat că soţul ei a fost nedreptăţit, ea dă vina pe mine întotdeauna pentru eşecul lui”, a precizat Dumitru Prunariu. Actualmente, Mitică Dediu are probleme de sănătate. Zborul spre infinit

Pe 14 mai 1981 era lansată, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, racheta purtătoare cu nava cosmică Soiuz 40. Vehiculul îi avea la bord pe locotenentul-major, ing. Dumitru Pru nariu, 29 de ani, şi pe colonelul cosmonaut Leonid Ivanovici Popov, în vârstă de 36 de ani. După înscrierea pe orbită, efectuarea verificărilor de rigoare şi după un somn odihnitor, la 15 mai, nava cosmică Soiuz 40 se cuplează la complexul orbital Saliut 6 - Soiuz T-4.

După şapte zile de cercetări ştiinţifice ruso-române, efectuate pe staţia orbitală, are loc revenirea din spaţiul cosmic în data de vineri, 22 mai 1981. Capsula de coborâre a navei spaţiale Soiuz 40 a aterizat conform programului, în zona stabilită. CONTRABANDĂ

Volodea voia ceapă. Prunariu i-a adus-o

Vladimir (Volodea) Kovalionok era comandantul echipajului principal, aflat deja de două luni şi ceva în spaţiu, pe staţia Saliut 6. Înainte de zborul lui Prunariu, Volodea a rugat-o pe Nina, soţia sa, să-i trimită „pe următoarea cursă“ o legătură de ceapă verde. Dna Kovalionok s-a conformat „ordinelor şi i-a dat ceapa omului de legătură pentru astfel de situaţii - medicul de echipaj. Acesta a preluat „marfa“ şi le-a dat-o, pe ascuns, cosmonauţilor Leonid Popov şi Dumitru Prunariu, în autobuzul care îi ducea pe cei trei la rampa rachetei. La un moment dat, doctorul a scos din trusa lui medicală legătura de ceapă verde, învelită într-o foaie de ziar, şi le-a spus celor doi cosmonauţi: „Nina a spus că legătura asta trebuie să ajungă sus la Volodea. Luaţi-o!“. Popov se uita la Prunariu, ştiind că are deja în buzunar o sticlă de coniac pe care i-o pasase chiar cosmonautul român. „Până la urmă am băgat ceapa în buzunarul meu de mănuşi“, mărturiseşte Prunariu. „Marfa“ a fost predată ulterior, în bune condiţiuni, comandantului Kovalionok.

ÎNVINS. Dumitru Dediu a suportat cu greu eşecul din 1981