Despre patrioții penali care-și părăsesc țara care i-a îmbogățit

Despre patrioții penali care-și părăsesc țara care i-a îmbogățit

Pe măsură ce se apropie ultimul termen al procesului supranumit al ”Privatizărilor strategice”, personajele implicate se împuținează. Sub diferite pretexte, inculpații au plecat din țară și nu s-au mai întors.

Nu că ar fi murit între timp, ci au părăsit țara, rând pe rând.  La început și-au trimis avocații să-i reprezinte, după care au amuțit definitiv. De exemplu, nimeni nu știe exact unde se află în acest moment ”celebrul” spion bulgar Stamen Stanchev.

În martie 2008, după ce a fost închis câteva luni și acuzat de spionaj, ”consultantul financiar” a cerut, în mai multe rânduri să părăsească țara deoarece familia sa, stabilită în Monaco, risca să-și piardă rezidența. A mai povestit că are un copil handicapat și că nu mai are resurse pentru a sta la hotel. A promis în fața judecătorilor tot ce-i trecea prin minte. Într-un final, i-a fost ridicată interdicția de a părăsi România cu condiția de a se prezenta la fiecare termen de judecată.

La următorul termen, peste o lună, citația s-a întors nedeschisă deoarece Stanchev nu mai locuia la adresa indicată. Nimeni nu l-a mai văzut prin țară de atunci, nicio urmă de ”consultant bulgar” de șase ani. La un moment dat, avocatul care-l reprezenta a anunțat judecătorii că nu mai are contract cu ”spionul” așa că Stanchev a fost apărat de un avocat din oficiu. Pe fond, a primit 11 ani de închisoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

La termenul de ieri, judecătorii au constatat că un alt inculpat, Gabor Kerekes a plecat în Germania deși avea interdicția de a părăsi țara. De departe, cel condamnat deja la 5 ani închisoare, a transmis instanței o scrisoare prin care anunța că a plecat din țară. Și pentru ca disprețul să fie maxim, a încheiat depeșa cu ”pa, pa”, lucru care l-a determinat pe șeful completului de judecată să emită un mandat internațional de arestare pe numele său.

Kerekes se alătură altor condamnați celebri care au dispărut cu câteva zile înainte de decizia definitivă. Cu ceva bani puși deoparte, afaceriști notorii s-au făcut nevăzuți când au fost căutați la poartă de polițiști. Genică Boerică, frații Mucklesh și Mahmoud Omar, Cătălin Chelu, Dorin Lazăr Maior, Codruț Marta, Hassan şi Mehdi Awdi, Cristian Maftei și alții.

Revenind la cazul privatizărilor strategice, amintim că a zguduit scena politică în 2006. Era un caz spectaculos, deoarece pentru prima dată după 1989 ne apăram, din din nou, ”nevoile și neamul”, conștientizam că aveam ceva de pierdut. Au zburat atunci din funcții miniștri Codruț Șereș și Nagy Szolt, plus funcționarii ministeriali Dorinel Mucea, Mihai Radu Donciu sau Gabor Kerekes. Prietenii din presa de partid au sărit în apărarea unora dintre ei prin interviuri aiuritoare. Proaspăt scos din arest, Dorinel Mucea era lăudat că prin activitatea depusă a adus 100 milioane de euro la bugetul de stat, nicidecum că ar fi oferit informații secrete despre o serie de instituții privatizate netransparent. Când a auzit o asemenea grozăvie, ministrul Șereș a râs o săptămână. Informația a fost consemnată în celebrele stenograme ALRO, caz care s-a închis înainte de a începe. 

Ieri, Șereș a anunțat schimbarea domiciliului. Întrebat de necesitatea acestei hotărâri, fostul ministru a pledat sincer: în caz că voi fi condamnat, familia să-mi fie mai aproape de închisoare. Șereș n-a apucat să dispară din țară și nici să se îmbogățească suficient. Au făcut-o alții prin și folosindu-se de el.

Probabil vom afla pe 26 noiembrie pedepsele finale în acest caz. Până atunci să urmărim traiul fugarilor îmbogățiți peste noapte. Dormind cu frica în sân, peste ani, hoții risipitori sfârșesc, cu toții, obosiți, într-o celulă îmbâcsită.