Despre discriminare şi rasism în SUA

Despre discriminare şi rasism în SUA

Ultimul blog al românilor din SUA, Rosua.info prezintă un articol despre problema discriminărilor rasiale, relatat din perspectiva personală a autorului, Cristi Văduva.

Am avut zilele trecute ocazia să stau la poveşti într-o ambianţă extrem de multiculturală: negri, mexicani, brazilieni, columbieni, turci, ruşi, ucrainieni, bulgari şi cine mai ştie ce alte naţii.

Discutând despre una, despre alta, am ajuns la un subiect sensibil pentru mulţi: Discriminarea şi rasismul. Eu unul nu m-am simţit discriminat în Statele Unite, iar americanii care fac diferenţe sunt prost văzuţi de către ceilalţi americani. Ei bine, lucrurile nu sunt chiar atât de roz, discriminare există, însă europenii nu sunt pe “lista neagră” a discriminaţilor. O singură dată mi-a fost zis “I will send your ass back in your f*** county”, iar şefa a sărit ca arsă, soţul ei fiind tot din altă ţară. Eram la serviciu, iar clientul acela nu a mai fost acceptat în hotel, şefa ameninţând chiar cu poliţia.

Cei ce simt discriminarea sunt, în special, negrii şi vecinii de la graniţa de sud a Statelor Unite sau cei ce seamănă cu aceştia. S-au povestit cazuri concrete, negrii au în special probleme cu poliţia sau prin magazine, paznicii sunt cu ochii pe ei şi sunt mereu suspecţi. Copiii mexicanilor sunt uneori trataţi diferit de învăţătoare/profesori/colegi, doar din cauza faptului că mexicanii sunt prost văzuţi în SUA.

Ştiam că discriminare există oarecum, însă nu mi-am dat seama de amploarea şi efecte ei până când nu am stat la poveşti, până nu am ascultat întâmplările prin care cei ce simt pe pielea lor discriminarea.

În oraşele mari (New York, Atlanta şi multe altele) sunt cartiere de negri şi cartiere de albi. Ca european, n-am avut niciodată probleme, însă colegul de muncă este din Egipt, brunet la faţă, cu mustaţă, un accent stricat, aspect de mexican. El a avut deseori neplăcerea să fie tratat altfel şi chiar am asistat la câteva discuţii în care nu a fost tratat corect.

Ştiu că discriminare şi rasism există peste tot, însă atunci când eram în România aveam impresia că SUA e o ţară civilizată, liberă şi nu mă aşteptam ca aceste fenomene să se manifeste atât de puternic şi aici.

Cu siguranţă, alţi români stabiliţi în SUA, în oraşe mai mari, pot da mai multe detalii despre acest fenomen, eu locuiesc într-un orăşel micuţ, în care destul de greu văd astfel de cazuri, însă este cert că există, iar cei cu care am povestit au simţit asta pe pielea lor.

Cristi Văduva RoSua.info

Ne puteți urmări și pe Google News