A fost descoperită a cincea forță a naturii. Revoluție în fizică
- Emma Cristescu
- 12 august 2023, 07:20
Cercetătorii au descoperit a cincea forță a naturii și consideră că ar putea marca începutul unei revoluţii în fizică. Experimentul a studiat oscilaţia muonilor în timp ce aceştia trec printr-un câmp magnetic.
Cercetătorii au găsit mai multe dovezi că unele particule subatomice, numite muoni, nu se comportă aşa cum prezice teoria actuală a fizicii subatomice. Aceștia sunt convinși că este a cincea forță a naturii și că ar putea fi începutul unei revoluții în fizică.
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că le lipseşte ceva în înţelegerea fizicii - poate o particulă sau o forţă necunoscută. Cercetătorii au anunţat noi descoperiri despre muon, o particulă magnetică încărcată negativ, similară întrucâtva cu electronul, dar de 200 de ori mai masivă, în cadrul unui experiment desfăşurat în Laboratorul Naţional de Accelerare Fermi al Departamentului de Energie al SUA din Batavia, Illinois.
Ce au descoperit cercetătorii
Muonul, ca şi electronul, are un mic magnet intern care îl face să se clatine - o mişcare numită, din punct de vedere tehnic, „precesie”. Cu toate astea, viteza de oscilaţie, măsurată în cadrul experimentului, a variat considerabil faţă de ceea ce s-a prezis pe baza Modelului Standard al fizicii particulelor, teoria care explică modul în care interacţionează elementele de bază ale materiei.
„Căutăm un indiciu că muonul interacţionează cu ceva despre care nu ştim. Ar putea fi orice: noi particule, noi forţe, noi dimensiuni, noi caracteristici ale spaţiului-timp, orice”, a declarat Brendan Casey, cercetător senior la Fermilab şi unul dintre autorii articolului de cercetare publicat în revista Physical Review Letters. „Îmi plac nebuniile, aşa că mi-ar plăcea să fie ceva de genul contrazicerii Lorentz sau o proprietate nouă a spaţiului-timp în sine. Asta ar fi o nebunie şi ar fi revoluţionar”, a adăugat Casey. Cercetătorul s-a referit la un principiu numit invarianţă Lorentz, care susţine că legile fizicii sunt aceleaşi peste tot.
Cercetătorii au mai declarat că nu pot da un răspuns concret până nu află ce le scapă din experiment.
„Trebuie să avem răbdare, deoarece avem nevoie ca predicţia modelului standard să ne ajungă din urmă pentru a putea folosi cât mai puternic datele noastre”, a adăugat Casey. „Suntem, de asemenea, foarte nedumeriţi pentru că există diferite moduri de a prezice ceea ce ar trebui să vadă experimentul nostru şi ele nu se potrivesc bine. Aşadar, trebuie să fie ceva fundamental aici care ne scapă, ceea ce este foarte intrigant”, a mai spus cercetătorul.
Muonii, a cincea forță a naturii
Muonii sunt asemănători cu electronii care orbitează în jurul atomilor şi sunt responsabili de curenţii electrici, dar sunt de aproximativ 200 de ori mai masivi. În cadrul experimentului de la Farmilab, aceştia au fost făcuţi să se clatine, folosind magneţi supraconductori puternici. Oamenii de știință că muonii ar putea fi a cincea forță a naturii. Dacă se confirmă, acest lucru ar reprezenta una dintre cele mai mari descoperiri ştiinţifice din ultimii o sută de ani, de la teoriile relativităţii ale lui Einstein.
„Credem că ar putea exista o altă forţă, ceva de care nu suntem conştienţi acum. Este ceva diferit, pe care noi o numim a cincea forţă. Este ceva diferit, ceva despre care nu ştim încă, dar ar trebui să fie important, pentru că spune ceva nou despre Univers”, a explicat profesorul, potrivit BBC.