Oamenii de știință tocmai ar fi găsit „a cincea forță” lucrând în spațiu. Potrivit acestora, această forță ar putea fi mediată de o particulă ipotetică numită „simetrin” sau cunoscută și sub denumirea de „pereți de domeniu”, care sunt responsabile pentru stimularea creării pereților invizibili în spațiu.
Cu toate acestea, acești pereți nu sunt literalmente pereți pe care îi vedeți într-o cameră, ci servesc drept bariere invizibile. Această descoperire are importanță, deoarece ar putea rezolva unul dintre cele mai mari mistere din spațiu, la care chiar și oamenii de știință se străduiesc să răspundă de ani de zile.
Cercetătorii de la Universitatea din Nottingham au descoperit că noul lor studiu ar putea duce la o primă explicație potențială de „fizică nouă”, care încă se bazează pe materia întunecată. Este demn de remarcat faptul că materia întunecată este responsabilă pentru majoritatea masei din univers și se întâmplă să fie unul dintre cele mai mari mistere ale universului, potrivit BGR.
Descoperire de maximă importanță făcută de oamenii de știință
Spre deosebire de studiile anterioare referitoare la materia întunecată, acest studiu recent sugerează că particulele ipotetice numite simetroni generează acești pereți invizibili în spațiu. Se crede că acești pereți de domeniu țin galaxiile pe orbitele lor rafinate.
Cercetătorii acestui nou studiu au remarcat că există o „șansă de 50/50” ca simetrionii să forțeze regiunile spațiale să adopte valori diferite și ar putea explica diferențele dintre galaxiile mai mari cu galaxii mai mici care orbitează în ele, în comparație cu altele.
Cu toate acestea, pentru a demonstra că există într-adevăr pereți invizibili în spațiu, trebuie îndeplinită mai întâi sarcina de existență a simetriilor. Instrumente spațiale precum telescopul James Webb și multe altele ar putea fi benefice în acest posibil efort, deoarece studiază modul în care s-a format universul în stadiile sale incipiente.
Instrumentele spațiale ne-ar putea extinde cunoștințele științifice despre aceste noi particule și despre modul în care acestea contribuie la schema mai mare a universului.
Pentru a explica anomaliile și misterele cosmologiei, trebuie să folosim modelul standard actual numit materia întunecată-rece Lambda (ΛCDM). Cu toate acestea, acest model nu este suficient pentru a rezolva una dintre problemele de lungă durată în spațiu. Modelul Lambda presupune că galaxiile mici ar trebui să fie împrăștiate pe orbite dezordonate în jurul galaxiilor mai mari, dar majoritatea galaxiilor mici care orbitează în jurul omologilor lor mari sunt dispuse în planuri plate subțiri.
Potrivit BGR, aceste discuri sau planuri sunt uimitor de asemănătoare cu inelele lui Saturn, care arată ca și cum ar exista un perete invizibil în spațiu care așază aceste galaxii într-o ordine aranjată. Astronomii se referă adesea la acești pereți drept „sateliți, care pot fi localizați pe orbite sincronizate peste tot în galaxia noastră și i-au observat și în galaxiile învecinate.
În ultimii ani, experții au propus mai multe explicații care ar putea rezolva problema discului satelit. Însă acest nou studiu de la Universitatea din Nottingham prezintă o explicație mai proaspătă a construcției acestor ziduri spațiale și, posibil, rezolvă odată pentru totdeauna acest mister de lungă durată.