Descoperirea NASA. Un obiect strălucitor de zece milioane de ori mai luminos decât Soarele sfidează legile fizicii

Descoperirea NASA. Un obiect strălucitor de zece milioane de ori mai luminos decât Soarele sfidează legile fizicii

Un nou studiu arată că există o „sursă ultraluminoasă de raze X” neobișnuită care emite lumină de milioane de ori mai intensă decât cea a Soarelui. Această sursă pare să încalce limita Eddington, o lege fundamentală în fizică.

Astronomii au descoperit surse ultraluminoase de raze X (ULX) care emit de aproximativ zece milioane de ori mai multă energie decât Soarele. Această cantitate de energie depășește limita Eddington, o lege fizică care determină cât de strălucitor poate fi un obiect de anumite dimensiuni.

În mod normal, dacă ceva depășește limita Eddington, oamenii de știință se așteaptă ca obiectul respectiv să se fragmenteze în bucăți. Cu toate acestea, aceste surse ULX continuă să existe și să emită lumină fără a se descompune, ceea ce sfidează legea fizicii.

O sursă strălucitoare de raze X care sfidează legile fizicii

ULX-urile „depășesc în mod regulat această limită de 100 până la 500 de ori, lăsând nedumeriți oamenii de știință”, conform unei declarații NASA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform noilor observații publicate în The Astrophysical Journal și realizate cu ajutorul Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR), care detectează raze X de înaltă energie, a fost confirmat faptul că un anumit ULX numit M82 X-2 este cu siguranță prea strălucitor. Înainte, se credea că luminozitatea extremă ar putea fi o iluzie optică, dar această nouă lucrare demonstrează contrariul - noul ULX sfidează într-un fel limita Eddington.

În trecut, astronomii au speculat că ULX-urile ar putea fi găuri negre, însă M82 X-2 a fost identificat ca fiind o stea neutronică. Stelele neutronice sunt nucleii rămași ai stelelor, cum ar fi Soarele, după ce acestea își epuizează combustibilul și își pierd masa exterioară în timpul unei explozii supernove. Stelele neutronice sunt atât de dense, încât gravitația de pe suprafața lor este de aproximativ 100 de trilioane de ori mai puternică decât cea de pe Pământ. Această forță gravitațională intensă înseamnă că orice material atras pe suprafața stelei moarte va avea un efect exploziv.

„O bezea aruncată pe suprafața unei stele neutronice ar lovi-o cu energia a o mie de bombe de hidrogen”, a adăugat NASA.

Noul studiu a constatat că M82 X-2 consumă în jur de 1,5 material în valoare de Pământ în fiecare an, sifonându-l de la o stea vecină. Când această cantitate de materie lovește suprafața stelei cu neutroni, este suficientă pentru a produce luminozitatea necunoscută observată de astronomi.

Câmpurile magnetice nu vor putea fi reproduse niciodată pe Pământ

Astronomii sunt de părere că trebuie să se întâmple ceva cu M82 X-2 care îi permite să încalce regulile și să încalce limita Eddington.

Autorul principal al studiului, astrofizicianul Matteo Bachetti de la Observatorul Astronomic Cagliari din Italia, a afirmat că aceste observații permit observarea de efecte ale unor câmpuri magnetice incredibil de puternice, imposibil de reprodus pe Pământ cu tehnologia actuală.

„Aceasta este frumusețea astronomiei... nu putem cu adevărat să punem la punct experimente pentru a obține răspunsuri rapide. Trebuie să așteptăm ca universul să ne arate secretele”, a subliniat acesta, potrivit Mediafax.